YouTube zonder advertenties op je Android-telefoon? Zo doe je dat!

© prima91 - stock.adobe.com

YouTube zonder advertenties op je Android-telefoon? Zo doe je dat!

Geplaatst: 5 februari 2024 - 18:26

Kevin Krikhaar

Als je geen YouTube Premium-abonnement hebt, ben je het vast gewend dat je tussen de video's door haast verzuipt in de reclames. Op de computer kun je die weliswaar omzeilen met een adblocker, maar voor de iOS- en Android-apps gaat dat niet zo makkelijk. Wel is er sinds kort ReVanced. Dat is een onofficiële, gemodificeerde versie van de YouTube-app waarmee je onder meer advertenties kunt blokkeren. In dit artikel leggen we uit hoe die app werkt.

Installeer ReVanced Manager en Vanced MicroG

Eerst moet je een paar apps downloaden, te beginnen met ReVanced Manager. Die kun je niet in de reguliere Google Play Store vinden, maar de 'apk' (zo wordt het app-installatiebestand genoemd) moet je via deze GitHub-pagina installeren. Daarnaast heb je Vanced MicroG nodig, anders kun je straks niet inloggen met je Google-account.

Eenmaal gedownload moet je beide apk’s installeren. Dat kan alleen op Android-toestellen, maar vanaf iOS-versie 17.4 is het ook mogelijk om iOS-apps te 'sideloaden' op iPhones. Hiervoor moeten de ontwikkelaars echter wel 'ipa'-versies van deze apps maken, omdat iOS werkt met een andere bestandsstructuur. Die zijn er op het moment van schrijven nog niet, vandaar dat we in dit artikel alleen schrijven over apk-bestanden.

Als je nog niet eerder een apk hebt geïnstalleerd, moet je eerst in de telefooninstellingen installaties van onbekende bronnen toestaan. Open vervolgens ReVanced Manager en geef de app de benodigde toestemmingen.

YouTube zonder advertenties op je Android-telefoon? Zo doe je dat!-IyKjFnIQTL-HO_lxSVhhNQ

Download de benodigde YouTube-apk

Je hebt naast de ReVanced Manager ook een apk-bestand van YouTube nodig. Je moet een specifieke versie van YouTube gebruiken, en daarom kun je deze niet uit de Google Play Store halen. Via de appwinkels installeer je namelijk automatisch de allernieuwste versie. Op de site APKMirror kun je veilig oudere apk-versies van YouTube downloaden.

De precieze apk-versie die je nodig hebt, verandert regelmatig. Om te weten welke je moet hebben, is het toch het makkelijkst om eerst de versie van YouTube uit de appwinkel te installeren. Open vervolgens Revanced Manager, ga naar Patcher en druk op Select an application. Daar zie je de YouTube-app, met daaronder de aanbevolen apk-versie. Zoek die versie op APKMirror op en download het bestand waarvan onder '(Screen) DPI' nodpi staat. Verwijder daarna de YouTube-app die je uit de appwinkel hebt geïnstalleerd.

Ook belangrijk: als het apk-bestand is gedownload, moet je hem niet direct installeren. Ga na de download meteen terug naar de Select an application-sectie in de ReVanced Manager-app en klik op Storage. Zoek hier de zojuist gedownloade YouTube-apk (bestandsnaam begint met ‘com.google’).

YouTube zonder advertenties op je Android-telefoon? Zo doe je dat!-IJvCnG9WRSKF9X3Q52jqZg

Kies de gewenste patches

Vervolgens is het tijd om de ‘patches’ te integreren. Dat zijn de aanpassingen die je kunt maken aan de YouTube-app. Er zijn een hoop verschillende patches beschikbaar (waarvan een groot deel al automatisch is aangevinkt). Naast patches die de reclames blokkeren, kun je bijvoorbeeld ook een patch installeren waarmee sponsorpraatjes in video’s automatisch kunnen worden geskipt.

Daarnaast kun je enkele functies integreren die normaal gesproken alleen beschikbaar zijn voor betalende Premium-abonnees, zoals de mogelijkheid om de minispeler op de achtergrond te gebruiken, of om YouTube-video’s te downloaden. Je kunt de standaardselectie behouden, maar daar zitten mogelijk ook patches bij waar je niet op zit te wachten, zoals een die alle YouTube-reacties verwijdert of alle Shorts verbergt.

Als je zelf wilt kiezen welke aanpassingen je wel of niet wilt maken, moet je in Revanced Manager naar Settings gaan en Allow changing patch selection aankruisen.

YouTube zonder advertenties op je Android-telefoon? Zo doe je dat!-SmQG9jLuQWWkt5BGNEBwRw

Als je dat doet, krijg je wel een waarschuwing te zien waarin staat dat er ‘onverwachte problemen’ kunnen optreden. Dat komt omdat er één patch is die je in elk geval moet gebruiken: GMSCore. Zonder deze patch werken de andere patches namelijk niet. Druk als je klaar bent op Done en vervolgens op Patch. Het kan even duren voordat de installatie voltooid is; sluit de app in de tussentijd niet. Als het is gelukt, komt rechtsonder in beeld de knop Install te staan. Druk daarop en volg de aanwijzingen in beeld.

Als het goed is, is de gemodificeerde YouTube-app nu geïnstalleerd en ben je klaar. Als je wilt, kun je via de YouTube-app-instellingen overigens ook nog wat wijzigingen aanbrengen. Onderaan de instellingenpagina staan namelijk wat specifieke ReVanced-opties, waarin je bijvoorbeeld precies kunt aangeven wat voor soort advertenties je wilt verbergen. Als je de SponsorBlock-patch hebt geïnstalleerd, kun je tevens specifiek kiezen wat voor soort sponsors er geblokkeerd worden. Daarnaast kun je bepalen hoe deze geskipt worden: automatisch of met een 'Skip'-knop die tijdens het sponsorsegment in beeld verschijnt.

YouTube zonder advertenties op je Android-telefoon? Zo doe je dat!-C6lW7DvvRliHIuiCtKLKEg

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000