Zo kun je typen in je eigen handschrift

© PXimport

Zo kun je typen in je eigen handschrift

Geplaatst: 17 mei 2018 - 06:55

Aangepast: 24 november 2022 - 13:08

Toon van Daele

Windows en Microsoft Office komen met tientallen fonts aan boord en ook op internet (zoals op www.dafont.com) kun je terecht voor duizenden extra lettertypen. Maar één font zal je nergens vinden: dat met je eigen handschrift. Zelf maken dus maar! Wij leggen uit hoe je kunt typen in je eigen handschrift.

Stap 1: Leeg sjabloon downloaden

Alles begint met een bezoek aan www.calligraphr.com (vroeger www.myscriptfont.com). Het is misschien een goed idee eerst even de rubriek Pricing te openen. Hier zie je dat je geheel gratis een font kunt creëren, met als belangrijkste beperking dat het ‘slechts’ 75 tekens kan bevatten. Kun je daar mee leven, klik dan op Great, Let’s try Calligraphr en vervolgens op Get started for free. Vul een geldig e-mailadres en een wachtwoord (2x) in en klik op Submit. Even later ontvang je een mail met een bevestigingslink om op te klikken. Aangemeld op de site klik je op Start app en vervolgens op Create a template. Selecteer de gewenste taal in het linkerpaneel – Dutch wellicht – en druk op de knop Download Template. Bevestig met Download om het bijhorende pdf-bestand op te halen.

© PXimport

Stap 2: Ingevuld sjabloon uploaden

Druk de pagina(’s) af en vul elke letter en elk teken met een niet al te fijne, zwarte pen in. Houd rekening met de hulplijnen. Ben je daar klaar mee, scan de pagina’s dan in of maak een scherpe foto met je smartphone. Zorg dat de vierkante iconen op de vier hoeken ook op je scan of foto staan.

Terug naar de website, waar je bovenaan My Fonts aanklikt en vervolgens Upload Template selecteert. Druk op de knop Bestand kiezen en verwijs naar de scan of foto. Bevestig met Upload Template. Even later verschijnt het resultaat. Een minder geslaagd teken verwijder je desnoods via de bijhorende prullenmand. Het is ook mogelijk een extra sjabloon te uploaden, waarbij je dan de keuze krijgt bestaande tekens te overschrijven of varianten voor die tekens te creëren. Bevestig met Add characters to your font.

© PXimport

Stap 3: Font gebruiken

Ben je klaar met alles, klik dan bovenaan op Build Font. Geef je font een naam en klik op Build. Je krijgt een voorbeeldweergave te zien waarop je met een schuifknop kunt in- en uitzoomen. Download je font door het ttf- of otf-bestand aan te klikken. Klik het gedownloade bestand in je Verkenner aan met de rechtermuisknop en kies Installeren. Start vervolgens je tekstverwerker op: ook je eigen font tref je nu onder de gekozen naam aan in het lettertype-overzicht. Typen maar!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000