Zo verwijder je het zoekveld in het Windows 10 startmenu

© PXimport

Zo verwijder je het zoekveld in het Windows 10 startmenu

Geplaatst: 9 december 2020 - 10:11

Aangepast: 14 december 2022 - 10:41

Ronald Smit

Gebruikers van Windows 10 worden getrakteerd op een nogal nadrukkelijk aanwezig zoekveld naast de startknop. Niet alleen neemt het onnodig veel ruimte op de taakbalk in, het is ook vervelend om dit alsmaar in beeld te hebben, zeker als je het niet gebruikt. Terug met dat bescheiden vergrootglaasje dus!

De denkwijze van Microsoft betreffende ontwerpen van gebruikersinterfaces zijn vaak wat moeilijk te volgen. Neem nu dat toch wel heel erg prominent aanwezige zoekveld dat ineens continu op de taakbalk van Windows 10 staat. Vanaf Windows 10 versie 1903 is dat het geval, om precies te zijn. Het is een ruimtevreter van jewelste en komt ook nogal wat opdringerig over. Dat oude vergrootglaasje was zo gek nog niet! Gelukkig kun je daar met gezwinde spoed naar terugkeren. Klik daarvoor allereerst met de rechter muisknop op een leeg stukje taakbalk, en vervolgens - gewoon met links - in het geopende contextmenu op Taakbalkinstellingen. Om af te rekenen met het grote zoekveld zet je de schakelaar onder Kleine taakbalkknoppen gebruiken aan. Hop: het zoekveld verdwijnt meteen! Extra voordeeltje: de pictogrammen op de taakbalk worden net iets kleiner, waardoor er meer op passen.

© PXimport

Zoekfunctie helemaal uitschakelen

Wil je helemaal geen zoekknop op je taakbalk? Dan kun je deze in Windows 10 ook helemaal uitschakelen. Dat doe je als volgt: klik met de rechtermuisknopop de taakbalk en kies voor de optie Zoekenen klik vervolgens op Verbergen. De zoekfunctie verdwijnt vervolgens in zijn geheel uit het startmenu. Toch spijt van je keuze? Dan zet je in hetzelfde menu-onderdeel een vinkje bij Zoekpictogram weergeven.

Hiermee haal je weliswaar de zoekfunctie weg uit het startmenu, maar zoeken kan nog steeds. Klik maar eens eenmaal op de Windows 10-startknop en typ een trefwoord in. Windows 10 toont je dan alsnog de resultaten.

© PXimport

Meer opties

Nu je dan toch bent aanbeland in het settings-venster van de taakbalk, is het de moeite waard ook de andere beschikbare opties eens te bekijken. Mogelijk zitten hier wat tweaks die je happy maken. Wil je bijvoorbeeld niet dat het contacten-pictogram alsmaar zichtbaar is (de poppetjes links van de systeemwerkbalk), dan zet je de schakelaar onder Contactpersonen op de taakbalk weergeven uit. Het scheelt weer een pictogram en zeker als je dit ding nooit gebruikt geldt: weg ermee. Hou het overzichtelijk en simpel.

Mocht je geen behoefte hebben aan een taakbalk die continu in beeld staat, zet dan de schakelaar onder De taakbalk automatisch verbergen in bureaubladmodus eens aan. Je ziet nu dat de balk wegschuift. Pas als je je muis weer naar de (standaard) onderrand van het scherm beweegt verschijnt hij weer. Kan zo z'n charme hebben!

Ook is het mogelijk om de taakbalk op een andere positie in beeld te plaatsen. Daarvoor maak je gebruik van de opties in het selectiemenu onder Locatie van taakbalk op het scherm. Voor gebruikers van meerdere monitoren zijn er ook nog wat praktische opties beschikbaar. Zo hoef je bijvoorbeeld niet op elk beeldscherm een taalbalk te laten zien, scheelt schermruimte en houdt de zaak overzichtelijk. Kortom: er valt best het een en ander te tweaken aan die taakbalk van Windows 10!

Snel websites openen

Heb je geen zin om telkens eerst een browserscherm te openen om vervolgens een website-adres in te typen? Gebruik dan de adresbalk in de taakbalk. Om dit in te schakelen klik je met de rechtermuisknop op de taakbalk, en kies voor Werkbalkenen vervolgens voor Adres. Een adresbalk verschijnt vervolgens op de taakbalk. Een url intypen gevolgd door Enteropent de opgegeven website in je als favoriet ingestelde browser.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000