© PXimport

Tem de taakbalk in 3 stappen

Geplaatst: 9 december 2018 - 09:32

Aangepast: 14 december 2022 - 11:27

Dirk Schoofs

De taakbalk op het Windows-bureaublad is bijzonder handig, maar kan op kleine schermen soms in de weg zitten. Daarom is er een instelling in Windows om de taakbalk automatisch te verbergen. Het gratis SmartTaskbar gaat verder en zorgt dat deze taakbalk zich vanzelf verstopt wanneer je een venster maximaliseert.

Stap 1: In het systeemvak

De taakbalk op het Windows-bureaublad bevat allerlei nuttige snelkoppelingen en pictogrammen van geopende programma’s, samen met enkele speciale knoppen zoals het systeemvak en het Startmenu. In de Windows-instelling Taakbalk kun je deze balk automatisch laten verbergen. Je haalt hem dan opnieuw tevoorschijn door de muisaanwijzer boven het gebied van de taakbalk te houden; meer systeemopties zijn er nauwelijks, tenzij je vertrouwt op software van derden. SmartTaskbar is een lichtgewicht programma dat op de achtergrond wordt uitgevoerd en dat de Windows automatisch-verbergenfunctie voor de taakbalk inschakelt telkens wanneer een venster wordt gemaximaliseerd. Je haalt dit opensource-product hier op. Na de installatie ben je in het systeemvak van het Windows-bureaublad een nieuw pictogram rijker.

Media has no description

© PXimport

Stap 2: Auto en adaptive

Met dit hulpprogramma zal elk gemaximaliseerd venster vanaf nu profiteren van alle beschikbare schermruimte en heb je nog steeds toegang tot de taakbalk, zonder dat je de afmetingen van het venster moet wijzigen. Door met de rechtermuisknop op het pictogram te klikken, kun je de verschillende opties instellen. De optie Small Buttons maakt alle pictogrammen in de taakbalk veel kleiner. Om de taakbalk bij maximalisatie automatisch te laten verbergen, kies je de optie Auto. In de instelling Adaptive zullen de snelkoppelingen in de taakbalk in een gemaximaliseerde venster kleiner worden. Ga je uit de gemaximaliseerde weergave, dan krijgen deze pictogrammen opnieuw hun normale formaat.

Media has no description

© PXimport

Stap 2: Animatie

Wanneer je op het pictogram in het systeemvak dubbelklikt, schakel je tussen de instelling Taakbalk tonen en Taakbalk automatisch verbergen. Je kunt een gekozen instelling tijdens het werken altijd wijzigen. Er is ook een optie Animatie, die ervoor zorgt dat de taakbalk vloeiend op zijn plaats schuift en verdwijnt. Leuk, maar als je een tragere pc hebt, beïnvloeden dergelijke grafische cosmetica wel de prestaties van het systeem.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten