Zo gebruik je de nieuwe status in WhatsApp op iPhone en Android

© CIDimport

Zo gebruik je de nieuwe status in WhatsApp op iPhone en Android

Geplaatst: 19 april 2017 - 06:31

Aangepast: 19 maart 2023 - 11:46

Rens Blom

Sinds februari is het mogelijk om een status in te stellen op WhatsApp. Net als Snapchat en Instagram kunnen gebruikers foto’s en video’s plaatsen die na 24 uur verdwijnen. Ook kun je instellen dat alleen bepaalde personen je status kunnen zien. Hier leggen we uit hoe de nieuwe status in WhatsApp werkt.

01 Maak een status

Naast het kopje Chats zie je in WhatsApp vanaf nu ook Status staan. Door hierop te tikken, kun je je eigen status zien en die van je contacten. De statussen zijn opgedeeld in recente updates en bekeken updates, waardoor je gelijk kunt zien wiens status je al hebt gezien. Om een status te plaatsen tik je op Mijn status.

Vervolgens maak je een foto of video die je wil plaatsen, of je kiest een afbeelding, video of GIF uit je galerij. Door na het plaatsen te tikken op Mijn status, kun je zien welke content je hebt geplaatst. Onderin het scherm zie je een icoontje van een oog, dat geeft aan hoeveel contactpersonen je status hebben bekeken.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

02 Een status toevoegen

Als je al een status hebt, kun je ook nog een status toevoegen. Daarvoor tik je op het ronde icoon met het plusje erin. Dit icoontje vind je op iPhone rechts bovenin, op Android staat de knop naast de zoekknop.

03 Creatieve extra’s

In Android en iOS is het mogelijk om je Status op te leuken voor je hem naar je contacten stuurt. Dat kan met stickers, tekeningen en tekst, wat al langer mogelijk is in afbeeldingen in normale WhatsApp-gesprekken. Je voorziet je Status van wat creativiteit door na het selecteren van een afbeelding, video of gif rechtsboven op één van de opties te drukken. WhatsApp biedt veel stickers aan, maar je kunt ook in allerlei kleuren iets tekenen. Of plaats wat tekst op je beeld. Dat kan door elkaar heen, en het is ook mogelijk om onder in het scherm nog een onderschrift toe te voegen.

04 Bekijk een Status

Media has no description

© PXimport

Jij hebt een Status gemaakt, maar anderen doen dat ook. Tijd om ze te bekijken. Als iemand een nieuwe Status heeft, zie je een rond stipje op de startpagina van de WhatsApp-app. Ga naar het Status-tabblad, waar onder Mijn status het kopje Recente statusupdates staat. 

Daar vind je nieuwe statussen van contactpersonen, waarbij de cirkel rondom de afbeelding aangeeft uit hoeveel media de Status bestaat. Klik erop om iemands Status te bekijken en veeg naar links om naar de Status van een ander te gaan. Na 24 uur verdwijnt de Status en kun je hem niet meer zien. 

05 Jouw Status-cijfers

Je kunt ook reageren op een Status, door via de Beantwoorden-knop een bericht achter te laten. Dat zie je terug in je WhatsApp-gesprek met de persoon. Mensen kunnen je Status trouwens niet stiekem bekijken. Je ziet te allen tijde welke contactpersonen jouw Status bekeken hebben, en wanneer ze dat deden. Als je daar benieuwd naar bent, ga je naar de Status-pagina en tik je op je eigen Status. Onder in het scherm staat een oog-symbool, tik daarop en WhatsApp toont wie jouw Status gezien heeft.

06 Privacy-opties

Als je om welke reden dan ook je WhatsApp Status niet met al je contacten wilt delen, kun je bepaalde mensen uitsluiten. Ga daarvoor naar de het tabblad Status in de app, klik op Privacy en je ziet drie opties. Als Mijn contacten aangevinkt is, krijgen al je contacten je status te zien. Bij Mijn contacten behalve kun je personen aangeven die hem niet mogen zien, maar het is ook mogelijk dat je de Status naar slechts een paar contacten wil sturen. Gebruik daarvoor de Alleen delen met en kies de mensen die je Status mogen zien.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000