Van inch naar centimeter, van Fahrenheit naar Celsius: snel omzetten met Excel

© Andreas Prott - stock.adobe.com

Van inch naar centimeter, van Fahrenheit naar Celsius: snel omzetten met Excel

Geplaatst: 16 mei 2023 - 07:27

Dirk Schoofs

De maat van een beeldscherm wordt uitgedrukt in inch. Maar hoe groot is dan een 75 inch-scherm in centimeters? En hoeveel graden Celsius is 59° Fahrenheit? Gelukkig is Excel erg goed in het omzetten van maateenheden.

Snel maateenheden omrekenen? Excel is je vriend. In dit artikel behandelen we:
📋 De Converteren-formule: Eenvoudig maateenheden omzetten zoals temperatuur en afstand
📋 Werken met de maateenhedenlijst: Selecteren uit bestaande opties of handmatig eenheden invoeren.

Lees ook: Quick fix: Meer regels in één Excel-cel


De formule Converteren 

Graden Celsius, Fahrenheit, Kelvin, Rankine … Het zijn allemaal manieren om temperatuur te meten. Krijg je een punthoofd van al dat omrekenen? Excel heeft een superhandige formule die het denkwerk van je overneemt. In dit voorbeeld gaan we uit van een kolom waarin de temperatuur in Fahrenheit staat en we willen die gegevens in Celsius lezen. Klik in het lege vak waar de temperatuur omgerekend in Celsius moet komen en typ =CONVERTEREN. Wanneer je begint te typen met CONV zal Excel deze formule al voorstellen. In de tooltip lees je: Converteert een getal in de ene maateenheid naar een getal in de andere maateenheid. Dubbelklik op de formule, zodat die wordt ingevoegd. Die basisformule ziet er als volgt uit: CONVERTEREN(getal, van eenheid, naar eenheid)

Van inch naar centimeter, van Fahrenheit naar Celsius: snel omzetten met Excel-43544612

Excel suggereert de formule als je de naam begint te typen. 

Formule samenstellen 

In het formulevak lees je =CONVERTEREN( . Excel opent de haakjes. Nu klik je op de cel waar de gegevens in Fahrenheit staan. In ons voorbeeld is dat B4. Dan plaats je een puntkomma en vervolgens verschijnt er een keuzelijst met maateenheden. In deze lijst zie je “F” van Fahrenheit staan. Selecteer die. Weer plaats je een puntkomma en opnieuw verschijnt er een keuzelijst. Deze lijst is nu heel wat korter dan de vorige, want Excel weet ondertussen dat je temperatuur wilt omzetten. In deze gefilterde lijst klik je op “C” van Celsius. Sluit nu de haakjes. De formule ziet er nu als volgt uit: =CONVERTEREN(B4;”F”;”C”). Druk op Enter en de omgerekende waarde verschijnt. 

Van inch naar centimeter, van Fahrenheit naar Celsius: snel omzetten met Excel-43544613

De keuzelijst is korter omdat Excel weet dat je temperatuureenheden wilt converteren. 

Eenheden buiten de lijst 

De lijst maateenheden die Excel je aanvankelijk voorhoudt, is lang. Het kan dus gebeuren dat je door de lijst heen moet scrollen. Bovendien moet de gekozen eenheid steeds tussen aanhalingstekens staan. Soms kan het gebeuren dat een bepaalde maateenheid toch niet in de lijst voorkomt. Zo staat de afstandsmaat kilometer er vreemd genoeg niet tussen. Geen nood, typ gewoon “KM”. Op deze supportpagina van Microsoft vind je de lijst met alle meeteenheden die Excel begrijpt. 

Van inch naar centimeter, van Fahrenheit naar Celsius: snel omzetten met Excel-43544626

Sleep de formule naar beneden om ze toe te passen op de andere cellen. 

0

Powered by

logo

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten