Quick fix: Meer regels in één Excel-cel

© Andreas Prott - stock.adobe.com

Quick fix: Meer regels in één Excel-cel

Geplaatst: 6 januari 2023 - 08:30

Redactie

Tekst in Excel staat standaard altijd op één regel. Wat als de tekst te lang is voor een Excel-cel? Er zijn verschillende oplossingen om tekst netjes naar een volgende regel te laten springen binnen dezelfde cel. ID.nl legt uit hoe je tekstomloop toepast.

Gebruik een hard regeleinde

Wil je een tweede regel in dezelfde cel plaatsen, dan kun je dat heel eenvoudig oplossen door aan het einde van de eerste regel een hard regeleinde (harde Enter) te plaatsen. Hiervoor druk je op Alt+Enter. Daarna typ je de tweede regel, eventueel een derde, telkens gescheiden door een hard regeleinde, enzovoort … Als je klaar bent druk je op Enter en de tekst komt in verschillende regels in de cel.

Excel cel

Met Alt+Enter bepaal je zelf waar de tekst terugloopt.

Gebruik de knop Terugloop

Een andere mogelijkheid om hetzelfde resultaat te bereiken, is door de knop Terugloop te gebruiken. Dit werkt vlotter, omdat je dan zelf niet moet uitzoeken waar de tekst precies naar de tweede regel springt. Typ of plak de tekst in de juiste cel. Terwijl deze cel geselecteerd is, ga je in het lint naar het tabblad Start en daar klik je op de knop Terugloop. Je kunt ook de knop Terugloop van tevoren aanzetten, dan geldt deze instelling uitsluitend voor de cellen die op dat moment geselecteerd zijn. Wanneer je daarna iets in deze cel typt, wordt de tekst vanzelf op meerdere regels geplaatst. Als je deze cel later een beetje groter of kleiner maakt, zal Excel de terugloop automatisch aanpassen, zodat alles netjes in de cel blijft passen.

Excel instellingen

Met de knop Terugloop zoekt Excel waar de tekst het best naar de volgende regel gaat.

 

Instellen via Celeigenschappen

Je kunt de terugloop ook instellen met de functie Celeigenschappen. Klik met de rechtermuisknop op de cel waar de terugloop moet komen en kies in het snelmenu de opdracht Celeigenschappen. Daar gebruik je het tabblad Uitlijning. In dit tabblad plaats je een vinkje bij Terugloop en je bevestigt met OK. Soms werkt de terugloop niet. Dat komt dan doordat de geselecteerde cel een samengevoegde cel is. Je kunt in de Celeigenschappen de optie Cellen samenvoegen uitzetten. Dan zul je zien dat de terugloop wel zal werken. In hetzelfde tabblad vind je ook de optie Tekst passend maken. Hiermee zal Excel de tekst verkleinen tot die toch in de cel past. Vaak is dit een slechte oplossing, omdat de tekst hierdoor onleesbaar wordt.

Excel instellingen

Ook met de Celeigenschappen kun je een terugloop vastleggen.

P.S. Nog geen Excel? Je kunt bij onder andere Bol.com een licentie kopen voor Microsoft 365 Personal. Je krijgt dan alleen niet Excel, maar ook Word, PowerPoint, OneDrive, OneNote en Outlook

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000