© PXimport

Test: Dragon's Dogma

Software

Geplaatst: 4 oktober 2012 - 11:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie

Na het succes van Skyrim komt ook Capcom met een game waarin spelers als drakendoder ten strijde trekken. Maar kan deze Capcom-titel zich ook werkelijk meten met het succesverhaal van Bethesda?

Dragon's Dogma begint wanneer een draak het kleine vissersplaatsje Cassardis aanvalt, waar de hoofdpersoon van het verhaal een rustig leven leidt. Na een kort gevecht, steelt de draak het hart van de hoofdpersoon en vertelt dat hij/zij een uitverkorene is. En dat blijkt ook wel wanneer de dodelijke wond plotseling geneest en de hoofdpersoon wakker wordt als één van de legendarische 'Arisen'. Natuurlijk zit er dan maar één ding op, en dat is de draak opzoeken zodat deze Arisen zijn hart terug kan krijgen.

Meer Monster Hunter

Dit verhaal zou het begin kunnen zijn van iets moois. Een epische vertelling die de speler meesleept in een magische wereld, gevuld met indrukwekkende vijanden, vechtlustige helden, intriges en romantiek. Maar helaas, Capcom stelt op dit terrein ernstig teleur.

Veel meer dan wat hierboven is samengevat, zult u aan verhaal namelijk niet aantreffen. Wat dat betreft kunnen we Dragon's Dogma misschien beter vergelijken met Monster Hunter (ook van Capcom) dan met Skyrim. De gevechten spelen een centrale rol en niet het vertellen van een verhaal. Gelukkig stellen de gevechten in Dragon's Dogma alles behalve teleur.

Er zijn in totaal negen klassen (vocations) beschikbaar in de game: drie basis klassen (fighter, mage en strider), drie geavanceerde klassen (warrior, sorcerer en ranger) en drie hybride klassen (assassin, magick archer en mystic knight). Het is mogelijk om tussen de verschillende klassen te wisselen. Nadat een klasse voor het eerst is vrijgekocht, blijft deze kosteloos beschikbaar.

Realisme

De verschillende vocations vragen om unieke strategieën in de gevechten. En omdat wisselen zo gemakkelijk gaat, kunt u als speler echt uitzoeken wat het beste bij u past. In gevechten met grote monsters is het bijvoorbeeld mogelijk om op een vijand te klimmen, om zo een zwakke plek te raken of te voorkomen dat het monster wegvliegt. Dit geeft een gevoel van vrijheid en ook een zekere mate van realisme, want wat heeft het eigenlijk voor zin om een draak eens lekker hard tegen zijn schenen te schoppen? Dan is het toch beter om het wat hogerop te zoeken.

© PXimport

De gevechten met draken blijven indrukwekkend gedurende de hele game.

In Dragon's Dogma gaat uw personage in level omhoog en dit heeft invloed op basiseigenschappen zoals 'hit points'. Daarnaast gaan ook de vocations in level omhoog, tot maximaal level 9. Het is ook mogelijk om nieuwe vaardigheden te kopen voor een vocation, in ruil voor 'discipline points' die verdiend worden tijdens de gevechten.

Pawns

Dragon's Dogma is niet online voor meerdere gamers te spelen, en dat is jammer. Er is wel een ander element aan het spel toegevoegd dat gelukkig voor enige interactie met andere spelers zorgt. Naast de hoofdpersoon creëert u namelijk ook een Pawn, die de Arisen helpt tijdens de quest op zoek naar de draak en zijn gestolen hart.

Via een Riftstone kunnen vervolgens nog twee andere Pawns worden toegevoegd aan de groep. Deze Pawns zijn gemaakt door andere spelers van de game, en ze hebben kennis van alle quests en monsters die ze eerder met die andere speler hebben gezien. Andere spelers kunnen op hun beurt ook uw Pawn meenemen op avontuur, waardoor hij allerlei nieuwe kennis kan verwerven over de spelwereld.

© PXimport

U kunt uw personage tot in de kleinste details aanpassen.

Dragon's Dogma ziet er mooi uit, vooral de monsters zijn erg indrukwekkend. Een leuke toevoeging is dat er 's nachts en in donkere grotten een lantaarn nodig is om ook maar een hand voor ogen te zien. Helemaal vlekkeloos is de presentatie niet. Zo steken de textures van kleding en personages vaak lelijk door elkaar heen, en dat is jammer. Gelukkig doen deze details maar weinig afbreuk aan het spectaculaire totaalbeeld van het spel.

Conclusie

De gevechten in Dragon's Dogma zijn dynamisch en voelen episch aan dankzij de grote vijanden. De vele mogelijkheden om een personage te ontwikkelen, zorgen ervoor dat er voor elk wat wils tussen zit. Als u een action adventure-game zoekt die de nadruk legt op de gevechten, dan is Dragon's Dogma absoluut een must. U moet het daarbij overigens niet erg vinden dat het plot wat minder goed uit de verf komt.

Dragon's Dogma

Prijs € 59,99

Taal Engels gesproken

Platform PlayStation 3, pc

Ontwikkelaar Capcom

Uitgever Capcom

PEGI 18+

Genre Action adventure

Releasedatum 25 mei 2012

Oordeel 8/10

Pluspunten

Goed gevechtssysteem

Spectaculaire vijanden

Uitwisselen van Pawns

Draken

Minpunten

Mager plot

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000