De Spotify-songwriter functie: zo werkt dat

© PXimport

De Spotify-songwriter functie: zo werkt dat

Software

Geplaatst: 22 maart 2020 - 14:38

Aangepast: 25 november 2022 - 08:39

Justin Doornekamp

Spotify is een experiment gestart met speciale pagina’s voor songwriters. Als je bij een nummer op de muziekcredits drukt, dan krijg je een lijst met de schrijvers die aan het desbetreffende liedje hebben meegewerkt. Sinds kort is het mogelijk om de naam van de schrijver aan te klikken, waarna je op een songwriter-pagina terechtkomt. Hier vind je alle nummers waaraan de songwriter heeft meegewerkt. speciale pagina’s voor songwriters. Zo werkt de Spotify-songwriter functie

Al sinds 2018 worden er credits vermeld bij nummers in Spotify, maar het was nog niet eerder mogelijk om namen van songwriters aan te klikken, om te zien aan welke nummers zij nog meer hebben bijgedragen. Tot nu dus, want Spotify voert momenteel een test uit rond de songwriter-pagina’s.

Om naar een songwriter-pagina te gaan, klik je achter een nummer op de drie horizontale bolletjes en selecteer je Muziekcredits. Klik vervolgens op een liedjesschrijver en dan kom je op zijn of haar pagina terecht (vooral de meest bekende songwriters hebben een eigen pagina). Op deze pagina vind je ook de knop Listen on Spotify. Als je hierop drukt krijg je een afspeellijst met nummers waaraan de songwriter heeft bijgedragen.

Duik je bijvoorbeeld in de credits het nummer Sorry van Justin Bieber, dan vind je daar onder anderen Julia Michaels en Justin Tranter, die allebei een eigen songwriter-pagina hebben. Andere liedjesschrijvers die hun eigen pagina gekregen hebben, zijn onder anderen Meghan Trainor, Missy Elliott en Teddy Geiger.

© PXimport

Nog niet perfect

Hoewel je via de Spotify-app in de credits van een nummer kunt duiken, word je wel doorverwezen naar je browser als je een songwriter-pagina wilt bezoeken. Erg handig is dit nog niet. Voor de liedjesschrijvers zelf zal het vervelend zijn dat op hun songwriter-pagina niet een foto van henzelf te zien is, maar de cover van hun meest succesvolle nummers.

Meerdere streamingplatformen zijn in de afgelopen jaren aandacht gaan besteden aan credits, waaronder YouTube. En dat werpt zijn vruchten af: veel muziekliefhebbers zeggen nieuwe muziek te ontdekken door in de credits van een nummer te duiken. En ook songwriters verwelkomen een hernieuwde aandacht voor muziekcredits. Songwriters verdienen nog altijd een stuk minder aan streaming dan de uitvoerende artiesten.

Diverse Nederlandse schrijvers reageren tegenover popplatform 3voor12 enthousiast op de songwriter-pagina’s in Spotify, maar stellen er qua streaminginkomsten nog altijd bekaaid vanaf te komen. “Er moet echt iets veranderen.”

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000