Hoe maak ik een Spotify-playlist?

© PXimport

Hoe maak ik een Spotify-playlist?

Smartphone & tablet

Geplaatst: 4 september 2019 - 09:06

Aangepast: 24 november 2022 - 13:42

Lorenzo Jepma

Het is via Spotify mogelijk om je favoriete artiesten, genre en albums te combineren in een afspeellijst. Dit kan voor zowel Spotify Premium als voor de gratis Spotify versie. Wat is nou leuker dan jouw eigen superieure muziekzaak delen met je vrienden, familie, of collega’s? Daarnaast kan ook een gezamenlijke Spotify-playlist worden gemaakt waarin iedereen die jij uitkiest de afspeellijst kan bewerken. In dit artikel vertel ik je stap voor stap wat je allemaal kan met de afspeellijstoptie van Spotify op pc en je smartphone.

Lijst aanmaken

Maak allereerst een nieuwe afspeellijst aan. Op de pc doe je dit nadat je bent ingelogd op Spotify. Links onderin kun je een nieuwe afspeellijst maken. Op de mobiele app ga je naar je Bibliotheek. Vervolgens kies je onder het kopje Afspeellijsten kies bovenste optie.

© PXimport

© PXimport

Geef de lijst een naam en een beschrijving. Kies ook een afbeelding voor je afspeellijst. Je kunt er voor kiezen om een eigen afbeelding te uploaden. Wil je dit niet of heb je geen geschikte afbeelding, dan kiest Spotify een afbeelding. Dit is een collage van de cover van de eerste vier toegevoegde nummers uit de lijst.

© PXimport

Muziek toevoegen

De lijst bestaat inmiddels. Helaas is die nu nog leeg. Hoog tijd om je favoriete nummers toe te voegen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Wanneer je een nieuwe playlist hebt gemaakt zal Spotify onderaan de playlist tips geven. Dit zijn vaak populaire nummers uit de hitlijsten van het moment. Deze nummers zijn eenvoudig in de lijst te zetten door op ‘toevoegen’ te drukken. Je kan ook elk ander nummer die je ziet uit een andere afspeellijst, je eigen Bibliotheek of uit zoekresultaten toevoegen.

© PXimport

Op de pc doe je dit door met je rechtermuisknop op het nummer te klikken of door te slepen met je linkermuisknop. Op je smartphone houd je het gekozen nummer ingedrukt. Vervolgens klik je op Aan afspeellijst toevoegen en kies je de door jou gemaakte lijst. Spotify houd bij wat voor artiesten en genres je toevoegt aan de playlist. Onderaan de playlist kun je wederom aanbevolen nummers makkelijk toevoegen. Deze selectie verandert aan de hand van nummers die al in de lijst aanwezig zijn. Spotify doet dit door middel van algoritmes.

© PXimport

Delen

Spotify geeft een flink aantal opties om de afspeellijst met anderen te delen. Zo kun je er voor kiezen om je afspeellijst openbaar te maken voor iedere andere gebruiker of om de lijst met specifieke mensen te delen. Deze mensen kun je op allerlei manieren uitnodigen. Dit doe je op beide platformen door in het hoofdmenu van de lijst op de drie stippen te klikken. Vervolgens kun je een aantal dingen aan de lijst aanpassen, zoals de naam of beschrijving. Hier is ook de optie om de afspeellijst openbaar te maken of te delen.

© PXimport

Deze mensen kun je op allerlei manieren uitnodigen. Zo kun je dit op de pc doen bijvoorbeeld via Facebook, Messenger en Twitter. Ook is er de mogelijkheid een link of url van de lijst te kopiëren. Het is ook mogelijk de playlist te embedden. De app op de telefoon geeft de mogelijkheid op wat meer mobiele opties. De lijst is via de mobiel ook te delen via bijvoorbeeld WhatsApp en sms.

© PXimport

Daarnaast is er de mogelijkheid om een gezamenlijke afspeellijst te maken. De uitgenodigde mensen kunnen hier vervolgens zelf nummers aan toevoegen en de lijst bewerken. De lijst zal daarna ook aangeven wie welk nummer heeft toegevoegd. Zo weet je precies wie er verantwoordelijk is voor de ietwat smaaklozere liedjes.

Bonustips:

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000