Sonos vernieuwt mobiele apps en komt met webapp voor computer

Sonos vernieuwt mobiele apps en komt met webapp voor computer

Geplaatst: 23 april 2024 - 13:01

Rens Blom

Luidsprekerfabrikant Sonos vernieuwt zijn apps voor Android en iOS, die nu frisser ogen en meer naar smaak zijn aan te passen. Er verschijnt ook een webapp, waarmee je je Sonos-speakers eenvoudiger vanaf de computer kunt bedienen. In dit artikel lees je er meer over en zie je hoe de apps eruit gaan zien.

Nog geen Sonos in huis?

Kijk snel hier voor de allerbeste deals!

De app van Sonos gaat al wat jaren mee en is voor het laatst ingrijpend geüpdatet toen het merk overstapte van zijn S1-app naar een compleet nieuwe S2-app. Inmiddels is die S2-app bijna gemeengoed, omdat deze werkt met alle moderne Sonos-producten: van de Sub Gen 3-subwoofer en Ray-soundbar tot Era-speakers en draadloze Move 2-speaker.

De update die Sonos op 7 mei uitrolt naar zijn apps voor Android en iOS, is alleen voor de S2-app. Die app kun je binnenkort dus updaten om van de veranderingen gebruik te maken. Hieronder eerst nog even wat screenshots van de huidige Sonos S2-app, van de tabbladen die we hieronder gaan bespreken.

Sonos vernieuwt mobiele apps en komt met webapp voor computer-BqvdK1b-QxqgnZjH9BpjBQ

© Rens Blom

De huidige Sonos-app.

Gepersonaliseerd startscherm

De grootste verandering is het uiterlijk van de Sonos S2-app, en dan met name het startscherm. Dit scherm is voortaan meer te personaliseren. Je bepaalt nu zelf welke aanbevelingen, streamingdiensten en andere nuttige informatie je op het startscherm ziet en in welke volgorde. Wil je bepaalde informatie niet zien, dan kun je die rij verwijderen. Het startscherm heeft nu ook een zoekbalk voor muziek, artiesten en meer. Het startscherm moet zo prettiger in gebruik worden. Hieronder zie je drie screenshots van de nieuwe app naast elkaar.

Sonos vernieuwt mobiele apps en komt met webapp voor computer-dQgndoh4TjK8ZYFVoAuqaA

De nieuwe Sonos-app.

Gebruiksvriendelijker is ook het woord dat past bij de vernieuwde zoekfunctie in de app. Die is niet alleen prominenter zichtbaar in de app, maar moet onder de motorkap ook slimmer werken. Typ je nu de naam van een nummer of een artiest, dan komt het gewenste nummer direct naar voren bij de streamingsdienst(en) waar jij op geabonneerd bent. Een broodnodige verbetering, want de zoekfunctie in de app werkte jarenlang onhandig omdat er onderscheid werd gemaakt in categorieën als artiesten, nummers en albums.

Sonos steekt ook andere tabbladen in een nieuw jasje. Het instellingenscherm dat de Sonos-producten in je woning toont, bijvoorbeeld. Ook op dergelijke tabbladen zie je voortaan onderin een balk die laat zien welke muziek je afspeelt, inclusief knoppen voor het volume, pauzeren en apparaten die de muziek afspelen. Dat scheelt weer klikken en vegen.

Webapp

Naast een compleet vernieuwde mobiele app heeft Sonos ook nieuws voor gebruikers die hun Sonos-systeem via de computer bedienen. Dat kan al even met een apart te downloaden applicatie, beschikbaar voor Windows en macOS. Dit programma gaat echter met pensioen; Sonos lanceert op 7 mei namelijk een nieuwe app die in de browser werkt, en dus geen aparte download meer vereist.

Een ander voordeel is dat de webapp werkt vanuit alle populaire browsers op populaire apparaten. Dat is goed nieuws voor computergebruikers die geen Windows of macOS gebruiken, maar bijvoorbeeld Linux of Chrome OS.

Sonos vernieuwt mobiele apps en komt met webapp voor computer-EOtgQN5fRg2MQOPO3hAjRg

De nieuwe Sonos-webapp voor op de computer.

De webapp biedt volgens Sonos alle functies die je ook in de mobiele apps vindt. Wie op Windows of macOS de oude app nog gebruikt, doet er volgens Sonos goed aan om binnenkort over te stappen op de webapp.

Op bovenstaande afbeelding zie je hoe de webapp er in de praktijk uitziet. Het valt je wellicht op dat de webapp meer informatie toont dan de mobiele app. Dat is uiteraard omdat een computerscherm meer ruimte biedt. Handig, want zo kun je aan de linkerkant van je scherm eenvoudig wisselen tussen je favoriete muziek of streamingsdiensten en zie je rechts nog steeds het volume en verbonden luidsprekers. Met je muis kun je eenvoudig acties uitvoeren, zoals het volume aanpassen.

Zoals gezegd zijn de Sonos-updates vanaf 7 mei beschikbaar.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten