Review Sonos Move 2 - De ideale speaker voor je huis én tuin

© Rens Blom

Review Sonos Move 2 - De ideale speaker voor je huis én tuin

Geplaatst: 13 oktober 2023 - 10:34

Aangepast: 1 juli 2024 - 11:29

Rens Blom

De Sonos Move 2 is een speaker voor binnen en buiten, en zit vol functies. Daar betaal je dan ook een forse prijs van 499 euro voor. In deze review van de Sonos Move 2 lees je onze ervaringen met de premium speaker.

9,0

Sonos Move 2

Pluspunten

Compleet, degelijk ontwerp

Veel functies

Gebruiksgemak binnen Sonos-ecosysteem

Uitstekende accuduur

Goed geluid

Minpunten

Ondersteunt geen telefoongesprekken

Geen Google Assistent

Conclusie

Degelijke speaker met veel functies, goed geluid en een lange accuduur is een logische keuze voor binnen én buiten. We missen wel de Google Assistent en de mogelijkheid om te telefoneren via de speaker....
Lees meer

De originele Move is sinds de zomer van 2019 te koop en krijgt na vier jaar een upgrade. Die Move kwam uit voor een adviesprijs van 399 euro, maar is sindsdien niet goedkoper maar juist dúúrder geworden. Sonos verhoogde de adviesprijs begin dit jaar naar 449 euro; naar eigen zeggen vanwege gestegen productiekosten door een veranderende wereldmarkt.

De Move 2 debuteert nu voor 499 euro. Voor die meerprijs krijg je een speaker met een ruim twee zo lange accuduur, beter geluid, meer functies én een completer ontwerp. Na de Move 2 drie weken te hebben gebruikt, raad ik alle twijfelaars tussen de eerste en tweede generatie in elk geval aan om voor het nieuwste model te kiezen. De Move 2 is namelijk écht beter dan zijn voorganger en is ook in vergelijking met andere speakers een uitstekende keuze. Waarom?

Review Sonos Move 2 - De ideale speaker voor je huis én tuin-75386244

© Rens Blom

Robuust, verbeterd ontwerp

Laten we beginnen met buitenkant. De Move 2 oogt veel als de originele Move en is bestand tegen een val, maar kan met zijn IP56-certificering ook tegen stof, regen, viezigheid en zonlicht. Met een gewicht van 3 kilo en zijn forse gewicht is de Move 2 – net als zijn voorganger – een speaker om in en rond huis te gebruiken en minder om mee te nemen naar het park. De speaker heeft opnieuw wifi en bluetooth, en schakelt intelligent of handmatig tussen die twee. Er zit gelukkig ook weer een oplaadstation met stroomadapter in de doos om de speaker op te laden.

Review Sonos Move 2 - De ideale speaker voor je huis én tuin-75383714

© Rens Blom

De aanraakgevoelige balk om het volume te veranderen

Vernieuwingen zijn er ook. Zo zien we op de bovenkant van de Move 2 een aanraakgevoelige schuifbalk om het volume te veranderen. Die balk debuteerde op de eerder dit jaar uitgebrachte Sonos Era 100 en Era 300. Ook nieuw: via een usb-c-adapter (los te koop voor 25 euro) kun je de Move 2 aansluiten op een line-in-apparaat, zoals een platenspeler. Een 45 euro kostende adapter heeft naast die line-in-poort ook een ethernetaansluiting om de speaker bedraad aan te sluiten met je router of switch.

Review Sonos Move 2 - De ideale speaker voor je huis én tuin-75386223

© Rens Blom

Achterop vind je onder meer een greep om de speaker op te pakken en usb-c-poort

Niet zichtbaar, maar wel verbeterd is de accu. Die is net als in de originele Move te vervangen (handig omdat een accu door jaren gebruik slijt) en gaat in de praktijk probleemloos 22 uur mee voordat je de oplader moet opzoeken. Een flinke verbetering ten opzichte van de tien uur in zijn voorganger en ook erg netjes in vergelijking met concurrerende speakers.

Review Sonos Move 2 - De ideale speaker voor je huis én tuin-75386246

© Rens Blom

Het oplaadstation met (hoera!) afneembare adapter

We worden ook wel vrolijk van het feit dat Sonos de Move 2 in drie kleuren uitbrengt. Naast het bekende zwart en wit is de speaker er nu ook in het olijfgroen. Die versie gebruikten we voor deze review en blijkt perfect in ons interieur te passen. Dat lukt maar weinig gadgets.  

Review Sonos Move 2 - De ideale speaker voor je huis én tuin-75386227

© Rens Blom

Nieuw is de kleur olijfgroen

Geluidskwaliteit

Het belangrijkst aan een speaker is natuurlijk zijn geluidskwaliteit. Daar haal je ‘m immers voor in huis. De originele Move klinkt prima, maar speelt monogeluid uit één tweeter af. In de Move 2 zitten dubbele tweeters, dus luister je naar stereogeluid. Het geluid komt daarom minder recht van voren en meer van links en rechts. Althans, zo klinkt het in je oren.

Qua geluidskwaliteit en volume heeft de Move 2 naar onze mening ruim voldoende power om een kleine tot middelgrote woonkamer van geluid te voorzien, en meer dan genoeg voor bijvoorbeeld een studeerkamer. De bas verraste ons positief; die is lekker aanwezig. En een tip: activeer de Trueplay-functie in de Sonos-app. De speaker analyseert dan via de microfoon zijn plaatsing in de ruimte om het geluid te optimaliseren.

Koop je twee Move 2’s, dan kun je ze in de app koppelen voor écht stereogeluid. Heb je meer Sonos-speakers dan de Move 2, dan kun je in de app ook instellen dat ze tegelijkertijd hetzelfde geluid afspelen, of juist verschillende muziek per apparaat.

Review Sonos Move 2 - De ideale speaker voor je huis én tuin-75386230

© Rens Blom

De Sonos-app is erg gebruiksvriendelijk

Gebruiksgemak

In de drie weken met de Sonos Move 2 zijn we positief verrast door de speaker. Hij ziet er fraai uit, is degelijk gebouwd en de installatie via de Sonos-app is zo gepiept. De Move 2 klinkt bijzonder prettig in de woonkamer, is makkelijk mee te nemen naar de badkamer en wisselt op het dakterras naadloos van wifi naar bluetooth, om ook daar zonder haperingen muziek af te spelen.

De lange accuduur van twintig uur betekent dat je je nooit druk hoeft te maken om een lege batterij, en al helemaal niet als je de speaker na gebruik in de compacte oplaadring plaatst. Heb je die even niet bij de hand en is de accu bijna leeg, dan kun je de Move 2 via zijn usb-c-poort ook (snel!) opladen via een powerbank of stroomadapter. Andersom kan de speakeraccu via een usb-c-kabel ook jouw smartphone-accu opladen en zijn er adapters voor line-in en ethernet.

Review Sonos Move 2 - De ideale speaker voor je huis én tuin-75386234

© Rens Blom

Je pakt de Move 2 makkelijk op om hem mee te nemen naar een andere ruimte

Ontbrekende functies

Tot zover veel positiefs over de Sonos Move 2. Maar we missen twee functies. Allereerst de Google Assistent. Dit is het gevolg van een rechtszaak tussen Sonos en Google; laatstgenoemde zou inbreuk maken op verschillende Sonos-patenten. Je kunt wel twee andere spraakassistenten gebruiken op de Move 2, namelijk die van Sonos zelf en Amazon Alexa. Beide digitale hulpjes werken echter niet in het Nederlands, dus zul je in het Engels moeten praten. Deze tekortkoming geldt ook voor de Era 100 en Era 300.

Review Sonos Move 2 - De ideale speaker voor je huis én tuin-75386236

© Rens Blom

De Sonos Move 2 heeft geen Google Assistent

We missen ook de mogelijkheid om – verbonden via bluetooth – telefoongesprekken te voeren via de microfoon en luidsprekers van de speaker. Vrijwel alle andere dure bluetooth-speakers kunnen dat wél. Luister je nu naar muziek op de Move 2 en word je gebeld, dan moet je de muziek pauzeren en je telefoon opnemen. Dat had soepeler gekund, al is het ontbreken van een belfunctie voor mij geen dealbreaker.  

Conclusie: Sonos Move 2 kopen?

De Sonos Move 2 is een robuuste speaker die je dankzij de accu en ondersteuning voor wifi en bluetooth zowel thuis als in de tuin als onderweg kunt gebruiken. Tot zover de overeenkomsten met zijn voorganger. De Move 2 heeft namelijk een completer ontwerp, gaat twee keer zo lang mee op een accubeurt en klinkt serieus beter. Ben je bereid om 499 euro uit te geven aan een speaker, dan is de Sonos Move 2 een absolute aanrader.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten