Scatter belooft een razendsnelle bestandsuitwisseling tussen computers, smartphones en tablets. In de gedeelde postbus komen alle bestanden die je toevoegt, vanaf welk apparaat dan ook. Een opzet waaraan je moet wennen, maar die wel mogelijkheden biedt.

Dropbox of Google Drive helpen enorm als je vanaf verschillende apparaten toegang tot je bestanden nodig hebt. Nadeel is dat bestanden de cloud passeren – wat soms traag gaat – en tevens bij een andere partij worden opgeslagen – wat niet altijd nodig of wenselijk is. Scatter wil dat oplossen. Het is beschikbaar voor Windows (helaas niet voor Mac of Linux) en er zijn apps voor Android en iOS (iPhone en iPad). Voordat je aan de slag kunt moet je (eventueel vanuit de app) een account maken, dat je invoert op al je apparaten met Scatter.

Vanaf ieder apparaat kan je een bestand toevoegen, en ieder apparaat zal het ook weer downloaden (indien mogelijk via het lokale wifi-netwerk) en in de gedeelde postbus (Inbox) presenteren, als een soort ‘stream’. Foto’s van je camera worden automatisch toegevoegd, net als teksten die je knipt of kopieert naar je klembord. Handig als je een lange url niet wilt overtikken. Onder Windows is het oppassen, want ook ieder bestand dat je via de Verkenner kopieert, wordt opgepikt. Dit kan je eventueel uitzetten. Vanuit de app kan je een bestand uploaden, of je deelt een bestand vanuit een andere app (bijvoorbeeld een e-mailbijlage). Op de pc voeg je bestanden toe door ze naar het Scatter-venster te slepen, al werkt dat bij ons niet altijd vlekkeloos.

Let er op dat bestanden in de Inbox en Trash beperkte tijd worden bewaard (standaard 1 maand en 1 dag). Dit kan je per apparaat aanpassen via de instellingen. Zo kan je een opslaglimiet voor alle data instellen, evenals limieten (of ‘onbeperkt’) voor automatische downloads (standaard 10 MB) en downloads via het mobiele netwerk (standaard 10 kB). Handmatig bestanden verwijderen of archiveren kan ook. Zet je een bestand in een andere folder, zoals Trash, Archive of een zelfgemaakte folder, dan wordt dit overal doorgevoerd. Om bestanden op te zoeken kan je bladeren door folders, maar ook op label, zoals prioriteit, bron, bestandstype en apparaat. Met wijzigingen aan bestanden houdt Scatter overigens geen rekening. Wel kan je het altijd nog een keer (eventueel onder dezelfde naam) in de ‘stream’ zetten.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

zeer snelle bestandsuitwisseling

geen cloudopslag nodig

Minpunten

Windows-software niet optimaal uitgewerkt

standaard limieten voor bewaarperiode en bestandsgrootte

geen synchronisatie bij wijzigingen aan bestanden

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000