Nightlight 1.1 - Mag het licht uit?

© PXimport

Nightlight 1.1 - Mag het licht uit?

Geplaatst: 11 september 2021 - 09:33

Aangepast: 14 december 2022 - 10:18

Dirk Schoofs

Windows 10 heeft al jaren een weergave waarmee de werkomgeving en apps in donkere kleuren verschijnen. Je kunt deze modus in de Windows-instellingen activeren, maar met de app Nightlight beschik je over een handig schakelaartje op het bureaublad om het licht uit te doen.

Nightlight werkt bijzonder eenvoudig, het lastigste is de installatie. Op de webpagina van GitHub klik je in de rechterkolom op Release en dan kom je bij versie 1.1. waar je het bestand release-1.1.0.0.tar downloadt. Zo’n tar-bestand is een archief zoals .zip, dat verschillende bestanden verpakt. Dubbelklik erop om het uit te pakken. Het resultaat is een map waarin je de toepassing Nightlight vindt en het bestand RUN_ME om het programma te openen.

Microsoft.NET 5.0

Deze tool vereist dat je Microsoft.NET 5.0 op je systeem hebt geïnstalleerd en anders brengt hij je automatisch bij de juiste downloadpagina. .NET 5.0 is een ontwikkelplatform dat zorgt dat bepaalde code kan draaien op je computer. Op de gekoppelde webpagina vind je verschillende versies. Selecteer de 64bit- of 32bit-versie voor desktop apps, installeer die en pas dan zul je merken dat Nightlight werkt.

Zon of maan

Je vindt het Nightlight-pictogram in het systeemvak van het Windows-bureaublad. Door op het schakelaartje met de linkermuisknop te klikken, ga je naar de donkere modus en verschijnt er een maan-pictogram. De donkere modus wordt onmiddellijk toegepast en je zult zien dat ook alle Windows-apps donker zijn geworden. Klik nog een keer op dezelfde knop om naar de lichte modus te gaan en het zon-pictogram te zien.

© PXimport

Startmenu en taakbalk

Met de rechtermuisknop open je het contextueel menu en zo kom je bij de instellingen van Nightlight. Er zijn slechts twee opties. Hier bepaal je of de donkere modus alleen geldt voor de apps, Windows Verkenner en de systeemvensters. Dat is trouwens de standaardinstelling. Daarnaast kun je hier vastleggen dat ook de helderheid van het Startmenu en de taakbalk wijzigt.

Conclusie

Eenmaal geïnstalleerd, werkt Nightlight feilloos en vraag je je af waarom deze optie niet gewoon in Windows 10 zit. Alleen de installatie is een beetje omslachtig.

© PXimport

6,0

ONS OORDEEL

Nightlight 1.1

Pluspunten

Eenvoudiger kan niet

Minpunten

Eerst nog Microsoft.NET 5.0 installeren

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows **Website** [www.bit.ly/walterlight](https://github.com/walterimaican/nightlight)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000