Mooi tekenen met Google AutoDraw

© PXimport

Mooi tekenen met Google AutoDraw

Software

Geplaatst: 8 augustus 2017 - 03:18

Aangepast: 14 december 2022 - 14:20

Richard Veenstra

Snel even een tekening nodig, maar je vaardigheden zijn niet toereikend om zelf iets te schetsen? Wij leggen uit hoe je mooi kunt tekenen met Google AutoDraw. Dankzij kunstmatige intelligentie herkent AutoDraw wat jij tekent en geeft het suggesties op basis van jouw schetsen. Je past zelf de kleuren aan en kunt je afbeelding als png-bestand exporteren, eventueel met tekst.

01 Tips bekijken

Als je voor de eerste keer naar www.autodraw.com gaat, kun je ervoor kiezen een snelle tutorial te bekijken. Klik op Fast How-To en doorloop de stappen. Klik op Skip Tutorial om naar de hoofdpagina van AutoDraw te gaan. Links zie je de verschillende gereedschappen, helemaal bovenaan een simpel menu. Om je canvas te verkleinen of te vergroten, trek je aan het grijze driehoekje rechtsonder. Google AutoDraw werkt in alle moderne browsers. Ook op een tablet of smartphone kun je ermee aan de slag.

Quick, Draw!

© PXimport

02 Suggesties selecteren

Zorg dat je het AutoDraw-gereedschap geselecteerd hebt. Dit is het potloodje met de sterretjes eromheen. Maak nu bijvoorbeeld een schets van een auto. Met elke lijn die je tekent, zie je bovenin betere suggesties. Achter Do you mean kies je vervolgens de tekening die het beste bij jouw bedoeling past. Hoe lijnen je tekent, des te specifieker AutoDraw jou suggesties aanlevert. Wil je een stap terug doen, dan klik je op de Undo-knop linksonder. Je kunt nu bovenin ook weer een ander voorstel kiezen.

© PXimport

03 Object inkleuren

Om een deel van je tekening vervolgens in te kleuren, klik je op het Fill-gereedschap. Ga nu met je muis bijvoorbeeld naar één van de wielen van je auto en klik erop. Wil je een andere kleur selecteren, ga dan naar het rondje en selecteer één van de kleuren, met het pijltje zie je nog meer beschikbare kleuren. Niet bij alle voorgestelde tekeningen is het overigens mogelijk om een selectie van je tekening een andere kleur te geven. Het is van tevoren niet te zien bij welke tekeningen dit wel en niet kan.

© PXimport

A.I. Experiments

04 Object verplaatsen

Wil je een object verplaatsen op je canvas, selecteer dan het bovenste Select-gereedschap. Je verplaatst nu het gehele object. Door aan één van de hoekpunten te trekken, vergroot of verklein je het object. Trek je aan één van de punten aan de boven- of onderkant, dan vergroot of verklein je het object niet-proportioneel. Om in te zoomen op je tekening selecteer je het vergrootglas linksonderin. Tik op het gedeelte dat je wilt uitvergroten of selecteer een waarde bovenin. Je kunt kiezen uit 150%, 200%, 250% en 300%.

© PXimport

05 Vorm toevoegen

Om een vorm aan je tekening toe te voegen, klik je op het Shape-gereedschap. Kies bovenin de vorm die je wilt toevoegen. Je hebt de keuze uit een cirkel, een vierkant en een driehoek. Kies eventueel eerst weer een andere kleur en klik ergens in het canvas om de linker bovenhoek van je vorm vast te stellen. Houd je muisknop of trackpad ingedrukt en sleep totdat de vorm zijn juiste grootte bereikt. Een vorm kun je later ook weer groter of kleiner maken middels het Select-gereedschap.

© PXimport

06 Object verwijderen

Je kunt een vorm ook inkleuren, eventueel met een andere kleur. De geselecteerde kleur van een vorm geldt namelijk alleen voor de buitenste randen. Wil je een object verwijderen, dan selecteer je het eerst met het Select-gereedschap. Daarna klik je op het emmertje (Delete) onderin. Wil je meerdere objecten verwijderen, dan selecteer je met het Select-gereedschap deze objecten en klik je op Delete. Je kunt geen delen van objecten, zoals bijvoorbeeld de ingekleurde wielen van je getekende auto, verwijderen. Eenmaal verwijderde delen zijn niet terug te halen zodra je een nieuw object toevoegt.

© PXimport

07 Tekst toevoegen

Om een tekst toe te voegen, klik je op het Text-gereedschap en kies je de gewenste kleur. Klik ergens op het canvas en begin met typen, de tekst verschijnt in een tekstvak. Zodra je ergens anders klikt, zal AutoDraw daar verder gaan met typen. Zo kun je speelse teksteffecten creëren. Bovenin zie je welk lettertype je hebt geselecteerd, je hebt de keuze uit vijftien verschillende lettertypes. Ernaast bepaal je de grootte van je tekst. Je kunt geen delen van een tekst een ander lettertype meegeven. Als je dit wilt, moet je verschillende tekstvakjes aanmaken.

© PXimport

08 Lagen veranderen

Elke nieuwe laag die je toevoegt aan je canvas, wordt boven op de voorgaande laag geplaatst. In eerste instantie lijkt het dat je de volgorde hiervan niet kunt bepalen. Maar dit kan wel: met de [-toets breng je een object naar de achtergrond, met de ]-toets wordt een object naar de voorgrond verschoven. Je kunt objecten alleen helemaal naar achteren of naar voren zetten, het is niet mogelijk om ze één laag op te schuiven. Heb je een niet-Nederlands toetsenbord, weet dan dat de {-toets en de }-toets ook werken.

© PXimport

09 Snelkoppelingen

Er zijn nog meer sneltoetsen die in AutoDraw werken. Klik op de drie streepjes links bovenin en selecteer Shortcuts. Hier zie je dat je met de Ctrl-toets in combinatie met de C-toets of V-toets objecten respectievelijk kunt kopiëren en plakken en dat je met de pijltjestoetsen objecten gemakkelijk naar boven, beneden of naar links en rechts kunt verplaatsen. Elk gereedschap heeft bovendien zijn eigen snelkoppeling, voor het AutoDraw-gereedschap druk je bijvoorbeeld op A. Keer terug naar je canvas door op het kruisje bovenin te klikken.

© PXimport

10 Tekening opslaan

In het menu onder de streepjes vind je ook de optie Download. Je tekening wordt nu in een nieuw venster van je browser geopend en je kunt deze naar je computer downloaden door er met je rechter muisknop op te klikken en voor de download-optie te kiezen. Hoe deze optie precies heet, hangt af van je browser en besturingssysteem. De tekening wordt als png-bestand opgeslagen. Helaas wordt de witte achtergrond mee opgeslagen, een transparante achtergrond zou handig zijn geweest. Wil je een nieuwe tekening starten, klik dan onder Start Over op één van de drie sjablonen (liggend, vierkant of staand) voor je canvas.

© PXimport

11 Tekening delen

Een AutoDraw-tekening is gemakkelijk te delen. Hiervoor kies je in het menu voor Share. Na een paar seconden zie je vier opties onder je tekening verschijnen. Door op de eerste drie icoontjes te klikken, deel je je tekening met respectievelijk Twitter, Facebook of Google+. Klik je op Copy Link, dan kun je de koppeling naar je tekening delen via email of je berichten-app. In de desbetreffende app dril je dan gewoon op Ctrl+V en de openbare koppeling wordt in je bericht geplakt.

© PXimport

12 Kunstwerkjes bekijken

Als je inspiratie nodig hebt voor je tekeningen, dan klik je in het menu op Artists’ Drawings. Alle voorbeelden die je hier ziet, zitten ook in de database van AutoDraw, dus als je een schets maakt wat op één van de tekeningen lijkt, zie je die tekening voorbijkomen in de suggestie-balk tijdens het tekenen. Denk je dat je zelf een goede tekening hebt gemaakt, klik dan op Submit your own here. Je geeft Google dan toestemming om jouw creatie in de database op te nemen.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000