Arcadegames spelen op Windows 10

© PXimport

Arcadegames spelen op Windows 10

Geplaatst: 14 september 2019 - 11:21

Aangepast: 14 december 2022 - 13:28

Richard Veenstra

Terug naar de jaren tachtig met deze arcade-emulator! Het programma Mame draait allerlei klassieke computerspelletjes van de meest uiteenlopende systemen uit de jaren zeventig, tachtig en negentig.

Mame is een zogenaamde emulator en kan dus verschillende computersystemen nabootsen. Om het programma te installeren, maak je een nieuwe map aan op je systeem en pak je het exe-bestand uit.

Filters

Belangrijk om te weten is dat het programma alleen een emulator is en zelf geen spelletjes bevat. Deze moet je apart downloaden. Dat komt doordat de meeste spellen niet zomaar gratis verkrijgbaar zijn en je dus ‘minder’ legale versies van het spel moet downloaden. Wat het programma wel doet, is een database weergeven van alle spellen die Mame ondersteunt – dat zijn er op het moment van schrijven meer dan 35.000. Je kunt zoeken op spel en als je er één selecteert, zie je meteen wat de status is. Onderin zie je achter Overall of een spel niet, half of volledig functioneert. Eronder wordt precies weergegeven wat er eventueel niet werkt. Je kunt links ook filteren op spellen die compleet functioneren of filteren op bepaalde eigenschappen zoals jaar, maker of de mogelijkheid om je voortgang op te slaan.

© PXimport

Roms

Nu je Mame hebt draaien, ga je op zoek naar zogeheten roms voor het programma. Op de site van Mame vind je alvast een paar gelicenseerde roms die je kunt downloaden. Voor andere games zul je even moeten googelen; er zijn veel sites waar je duizenden spellen kunt vinden. Het is belangrijk dat je een eventueel zip-bestand onuitgepakt naar de map roms kopieert, anders herkent Mame het niet. Als je een rom in de map hebt geplaatst, open je het door het te starten vanuit Mame. Is er iets niet in orde met de rom, dan geeft Mame een foutmelding. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een verouderde versie van de rom te pakken hebt. Het is soms een heel karwei en het vergt sowieso wat trial & error voordat je een spel draaiende hebt.

Conclusie

Zodra je de werkwijze van Mame doorhebt, is het een fantastische bron van retrospelletjes. Het grote voordeel is dat je precies weet wat er wel en niet aan een spel functioneert voordat je een rom downloadt.

© PXimport

8,0

ONS OORDEEL

Mame 0.210

Pluspunten

Leuk om oude spellen te spelen

Ondersteuning verschillende roms

Filteropties

Minpunten

Installatieproces ietwat complex

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows 7/8/10 **Website** [www.mamedev.org](https://www.mamedev.org/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000