Gratis software: De 10 beste freeware-tips van juni

© PXimport

Gratis software: De 10 beste freeware-tips van juni

Geplaatst: 16 juni 2017 - 11:12

Aangepast: 14 december 2022 - 14:25

Robbin Ooijevaar

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste freeware-tips van juni en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Tip 01: Geen antimalware

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je computer ernstig in gevaar is door malware of andere ellende weet je één ding zeker: je beveiligingsprogramma heeft een steekje laten vallen. In dat geval kan Emsisoft Emergency Kit je redder in nood zijn. Download Emsisoft Emergency Kit bij voorkeur vanaf een schoon systeem en pak de installatie uit naar een usb-stick. Plaats deze in het besmette systeem en gebruik de Windows Verkenner om het programma te starten via emergency kit scanner.exe. De ‘tegenaanval’ bestaat uit vier stappen: updaten, scannen, probleem oplossen (via quarantaine) en de resultaten bekijken. Klik op Instellingen als je de opties wilt bekijken of aanpassen. In de meeste gevallen kun je direct op Update klikken om het programma bij te werken. Voer de controle uit met Scan en laat de geïnfecteerde bestanden in quarantaine plaatsen. Verwijderen is ook een optie, maar die actie kun je niet meer ongedaan maken. Bekijk met Log welke problemen Emsisoft Emergency Kit heeft aangetroffen. Het programma biedt geen permanente bescherming, maar is zeer geschikt om ‘woekerende’ malware op te schonen.

Let op: Emsisoft Emergency Kit is een krachtig programma en kan bestanden opschonen. Verwijder nooit onderdelen/instellingen die je niet begrijpt. Dit geldt niet alleen voor Emsisoft Emergency Kit, maar voor alle systeemhulpprogramma’s.

© PXimport

FocusWriter is een tekstverwerker zonder alle toeters en bellen van een normale tekstverwerker

-

Tip 02: Concentratie terug

Geschikt voor: Linux, Mac OS X, Windows 7, 8(.1), 10

Bijna iedereen die veel met de computer werkt kent het probleem: je moet een lange tekst schrijven (bijvoorbeeld voor een werkstuk, project of offerte) en het komt maar niet uit je vingers. Een gebrek aan concentratie is een beruchte boosdoener en daar probeert FocusWriter je mee te helpen. Het programma is een tekstverwerker, maar dan zonder de toeters en bellen die een normale tekstverwerker wel bevat. FocusWriter opent in volledige schermweergave en zelfs de Windows-taakbalk verdwijnt. Ook de basis werkbalk (om bijvoorbeeld een document te openen of bewaren) is standaard niet zichtbaar. Pas als je de muisaanwijzer tegen de bovenkant van je beeldscherm beweegt, komt deze tevoorschijn. Klik op het schilderspalet om de vormgeving van FocusWriter aan te passen. Kies een skin waarbij je je prettig voelt en experimenteer hiermee om jouw ultieme ‘concentratie werkomgeving’ te vinden.

FocusWriter is geen vervanger voor een volledige tekstverwerker als Microsoft Word, maar biedt wel het juiste gereedschap voor als je een paar uurtjes geconcentreerd wilt werken aan teksten. Voor de romanschrijvers onder ons heeft FocusWriter goede statistieken waarmee je doelen kunt stellen en bijhouden. De ingebouwde stopwatch is handig om niet volledig door te draaien. Stel deze in op drie kwartier en laat je tijdens deze ‘blokperiode’ niet verleiden om tussentijds op Alt+Tab te drukken.

© PXimport

Tip 03: Tweedehandsje

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

De aanschaf van een tweedehands pc of laptop is altijd een risico, maar meestal gaat het goed. Je moet bekend zijn met de zwakke plekken van bijvoorbeeld een laptop, zoals de accu en beeldschermscharnieren. Verder wil je natuurlijk weten of alle informatie uit de advertentie klopt. Hierbij kan System Information Viewer (SIV) helpen. Het programma bestaat al een tijdje, maar is nog steeds erg handig als je wilt weten wat een computer onder de motorkap heeft. Download het zip-bestand en pak het uit naar een usb-stick om een ander systeem te testen. Start SIV met de Windows Verkenner via het bestand SIV64X.exe (64-bit Windows-versie) of SIV32X.exe (32-bit Windows-versie). Je ziet direct de meest essentiële onderdelen. Klik op Machine / All dev voor een overweldigend overzicht. Niet alle informatie is relevant, maar je kunt snel de processor, de omvang van het werkgeheugen, de SSD/harde schijf en grafische kaart controleren. SIV is ook handig als je van plan bent om je werkgeheugen uit te breiden. Als een systeem bijvoorbeeld 4 GB heeft, kun je met SIV nagaan of er vrije bankjes zijn. Zo ja, dan is uitbreiden (meestal) mogelijk via ‘bijprikken’. Als je geen vrije bankjes meer hebt, kun je meer geheugen installeren door het bestaande geheugen te vervangen.

© PXimport

Tip 04: Weg met Norton?

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Bijna iedereen weet dat een goede computerbeveiliging essentieel is om je systeem veilig te gebruiken. Norton is een populaire beveiliger, maar kost ook geld. Als je abonnement verlopen is en je wilt overstappen op een gratis pakket (zie tip 8), kun je Norton verwijderen. Soms lukt dit niet via het configuratiescherm en dan komt Norton Remove and Reinstall goed van pas. Dit programma kan Norton volledig verwijderen van je computer. Ook is dit programma handig wanneer je in de loop van de tijd verschillende Norton-versies hebt aangeschaft en nu een nieuwe start wilt maken. Standaard zal Norton Remove and Reinstall de Norton-beveiliger ook weer opnieuw installeren. Als je dit niet wilt omdat je overstapt naar een ander beveiligingsprogramma, kies je voor Geavanceerde opties / Enkel verwijderen.

© PXimport

Clipboard Master bewaart alles wat je kopieert automatisch in een extra geheugenlaag

-

Tip 05: Prikbordhulp

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

De bekendste toetscombinatie in Windows is misschien wel Ctrl+C. Hiermee kopieer je een tekst of afbeelding naar het Windows-klembord om het vervolgens ergens anders te plakken met de toetscombinatie Ctrl+V. Als je de Ctrl+C-actie nogmaals uitvoert, is het voorgaande verdwenen. Clipboard Master bewaart alles wat je kopieert automatisch in een extra ‘geheugenlaag’. Zelfs als je Windows opnieuw opstart, vergeet Clipboard Master niets. Druk op de Insert-toets om Clipboard Master te activeren. Je krijgt een lijst met alles wat Clipboard Master voor je onthouden heeft. Dubbelklik op een item in de lijst om het opnieuw te plakken. Naast dit ‘supergeheugen’ heeft Clipboard Master allerlei handigheidjes zoals het instellen van standaardzinnetjes en het automatisch invullen van formulieren. Dit eerste is bijvoorbeeld erg handig als je regelmatig brieven typt in Word of bij het opstellen (en afsluiten) van e-mailberichten.

Bekijk ook eens de instellingen van andere handige sneltoetsen via Settings / Global hotkeys. Je hoeft ze niet allemaal te onthouden, dat zou Clipboard Master overbodig complex maken. Gebruik alleen wat je nodig hebt, zelfs dan kun je al veel profijt hebben van dit handige programmaatje.

© PXimport

Tip 06: Prestaties

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Vliegtuigen en aangepaste sportauto’s hebben allerlei metertjes om de staat van essentiële onderdelen/sensors inzichtelijk te krijgen. In Windows moet je het doen met de prestatie-tab van Windows-taakbeheer (Ctrl+Shift+Esc). SysGauge laat wel van die ‘metertjes’ voor essentiële computeronderdelen zien. Het toont onder in beeld bijvoorbeeld de geheugenbelasting (memory usage), processorbelasting (CPU usage), schijfsnelheid (disk transfer rate) en internet/netwerksnelheid (network transfer rate). Achter elk onderdeel zie je onder andere de huidige, gemiddelde en maximale waarden. Klik op een onderdeel voor een realtime ‘snelheidsmeter’ en tijdgrafiek.

SysGauge is niet alleen leuk voor nerds, maar kan ook handig zijn om ‘verstoppingen’ op te sporen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je systeem traag aanvoelt, zie je met SysGauge welk onderdeel het meeste belast wordt.

© PXimport

Je kent ze misschien wel van James Bond: berichten die zichzelf vernietigen. Confide kan het ook!

-

Tip 07: Veilig communiceren

Geschikt voor: Linux, Mac OS X, iOS, Android, Windows 7, 8(.1), 10

Je kent ze misschien wel van James Bond en Mission Impossible: berichten die zichzelf vernietigen. Met Confide krijg je dit foefje ook tot je beschikking. In eerste instantie lijkt Confide op elke andere berichtendienst. Je kunt contactpersonen toevoegen, uitnodigen en informatie delen. Het belangrijkste extraatje is dat een tekst, foto of andere media-uiting direct na het lezen wordt vernietigd. De informatie is ook niet meer terug te vinden en het is (bijna) onmogelijk om een screenshot te maken. Dit maakt Confide niet alleen interessant voor mensen die gevoelige informatie willen uitwisselen, maar ook als je een hekel hebt aan honderden (of misschien wel duizenden) berichtjes in de geschiedenis van WhatsApp, sms of iMessage.

Confide toont berichten niet in een pop-up, maar verbergt de inhoud standaard. Je moet een bericht openen en er met je muis (of vinger op een touch-apparaat) over bewegen om het te lezen. Ook afbeeldingen zijn op deze manier in gedeeltes discreet zichtbaar.

Confide werkt op alle belangrijkste platforms, dus ook op je mobiele apparatuur, Linux en/of Mac.

Tip 08: Gratis beveiliging

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Veel antivirusprogramma’s kun je alleen gebruiken via een abonnementsconstructie. Als je op zoek bent naar een gratis beveiliger, is ClearSight Antivirus Free de moeite waard om te proberen. Het programma heeft weinig instellingen, maar houdt virussen buiten de deur en biedt realtime bescherming. Een geavanceerde firewall-functie ontbreekt, maar deze is standaard al aanwezig in Windows. Je hoeft niets in te stellen. Downloadt het, activeer het en het programma werkt zich automatisch bij. Vanaf dat moment is je systeem goed beveiligd zonder dat je allerlei instellingen hoeft na te lopen.

Naast de gratis versie van ClearSight Antivirus is er een betaalde versie met meer mogelijkheden. Hier maakt het programma je ook steeds opnieuw op attent. Deze ‘nag screens’ zijn vervelend, maar er valt mee te leven als je niets wilt betalen voor antivirusbeveiliging.

ClearSight Antivirus Free vereist een registratie via e-mail. Als je je mailadres niet wilt opgeven, kun je een ‘antispam-mailadres’ via www.10minutemail.com gebruiken om de downloadlink en activatiesleutel te ontvangen.

© PXimport

Tip 09: Spellingscontrole

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je twijfelt aan je grammaticale talenten in het Engels kun je wel wat extra hulp gebruiken dan Microsoft Word te bieden heeft. Ginger controleert je teksten terwijl je ze typt of kan achteraf je spelling nalopen. Het programma kijkt niet alleen naar losse woorden, maar ook naar de context. Dit houdt in dat een woord best goed gespeld kan zijn, maar het niet het juiste woord in een zin is. Het woordje ‘covert’ in de zin ‘it can covert images’ lijkt bijvoorbeeld correct, maar Ginger ziet dat je eigenlijk ‘it can convert images’ wilde schrijven.

Het werkt in alle Office-apps en is met een grote knop boven in je beeldscherm snel toegankelijk. Via een extensie, beschikbaar voor alle bekende browsers, maak je ook gebruik van Ginger in onder meer je webmail. Je teksten worden automatisch gecontroleerd en gemarkeerd en met één muisklik haal je de fouten eruit.

Naast een goede spellingscontrole in meerdere talen kun je Ginger ook inzetten om teksten te vertalen. Dit bespaart je weer een bezoekje aan Google Translate.

© PXimport

Permadelete verwijdert het bestand en overschrijft de ruimte zodat herstel onmogelijk is

-

Tip 10: Weg is weg!

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je een bestand weggooit via de Windows-prullenbak, wordt het bestand niet echt verwijderd. De schijfruimte die het bestand in beslag nam, wordt alleen weer vrijgegeven voor nieuwe opslag. Er zijn gratis programma’s die zulke verwijderde bestanden gemakkelijk terug kunnen halen.

Wil je een bestand echt vernietigen? Dan heb je een programma nodig als Permadelete. Permadelete verwijdert het bestand en overschrijft de ruimte zodat herstel onmogelijk is geworden. Start het programma en sleep een bestand, map of selectie bestanden naar het Permadelete-venster. Er volgt één waarschuwing waarna je bestand(en) voorgoed worden vernietigd. Permadelete kun je ook gebruiken in Windows Verkenner. Klik met de rechtermuisknop op de optie Kopiëren naar / Permadelete.

Permadelete werkt eenvoudig, maar vereist aandacht tijdens het gebruik want het proces is onomkeerbaar.

© PXimport

Gevaarlijk?

© PXimport

Niet te snel klikken

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000