Gegevens downloaden van Apple, Microsoft en LinkedIn

Een essentieel punt van de huidige privacy-wet is dat consumenten inzage mogen vragen in de bewaarde persoonsgegevens. Bij zo’n verzoek hoef je geen reden op te geven. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Gegevens downloaden van Apple, Microsoft en LinkedIn doe je zo.

Lees ook: Gegevens downloaden van Facebook en Google

Inzageverzoek Apple

Apple staat minder bekend om het opslaan van allerhande privégegevens, maar toch bewaart het bedrijf wel degelijk informatie over zijn gebruikers. Denk hierbij aan contacten met AppleCare, aankopen (zowel in de winkel als online), het gebruik van Apple Pay en de diverse clouddiensten als Agenda, Drive, Mail en Foto’s.

Om inzage te krijgen in de opgeslagen gegevens ga je naar https://privacy.apple.com. Je krijgt de gegevens toegezonden in brokken van maximaal 1 gigabyte. Daarvoor moet je wel enig geduld hebben. Een dataverzoek kan tot maximaal een week duren. In ons geval nam de aanvraag vijf dagen in beslag. In de toegezonden mail staat een opsomming van alle verzamelde data met een link naar de website waar de bestanden staan.

Je kunt onder meer alle foto’s downloaden die in iCloud Foto’s staan. Dat gaat niet alleen om actuele foto’s, maar ook om recent verwijderde beelden. Verder zien we contacten met Apple Support, een overzicht van Apple-apparaten in ons bezit en een lijst met iCloud-notities.

Media has no description

© PXimport

Opvallend is dat Apple een overzicht stuurt van recent bezochte websites. Niet iedereen zal zich ervan bewust zijn dat Apple browsegegevens opslaat. Dit is een instelling van iOS, dus wie er bezwaar tegen heeft, kan dit uitzetten op zijn smartphone of tablet. Overigens gaan de browsegegevens in ons geval niet zo ver terug, ongeveer anderhalve maand.

Apple stuurt de meeste gegevens toe als csv-bestand dat makkelijk met Excel of een ander spreadsheet-programma geopend kan worden. Toch wordt de informatie niet echt overzichtelijk getoond. We komen ook enkele json-bestanden tegen. Die kun je openen met een tekst-editor, maar ook daar is het overzicht soms ver te zoeken. Positief is dat de gegevens drie weken beschikbaar blijven om te downloaden. Die termijn is bij veel andere sites veel korter.

Inzageverzoek Microsoft

Ook Microsoft bewaart allerlei persoonlijke gegevens van gebruikers. Op de pagina https://account.microsoft.com/privacy staat een overzicht van zaken die Microsoft opslaat, netjes opgedeeld in categorieën. Het gaat bijvoorbeeld om zoektermen die zijn ingetikt in de zoekmachine Bing en om de bezochte websites met behulp van de browser Edge. Ook gesproken Cortana-opdrachten blijven bewaard. Verder bewaart Microsoft de locatiegegevens van gebruikers die dit onderdeel in Windows gebruiken.

Door te klikken op Uw gegevens downloaden kun je een overzicht downloaden van gegevens. Daarbij heb je keuze uit enkele onderdelen, te weten: browsegeschiedenis, zoekgeschiedenis, locaties, gesproken opdrachten, film, tv en muziekgeschiedenis en het gebruik van apps en diensten. De gegevens staan snel klaar, meestal binnen een paar minuten. Ze blijven slechts enkele dagen beschikbaar.

Media has no description

© PXimport

Dat Microsoft de data levert in json-formaat is een nadeel. Voor consumenten is dit niet gebruiksvriendelijk: het komt neer op een lange onoverzichtelijke brei aan gegevens. In eerste instantie lijken toegezonden gegevens een stuk beperkter dan die we van Apple en Google ontvangen. Zo krijgen we geen downloadlinks naar al onze foto’s of mails.

Bij nadere beschouwing blijkt dit correct, want deze zaken kun je downloaden bij de betreffende onderdelen zelf. Om mail- en agendagegevens te downloaden, ga je naar Outlook.com, en om foto’s en andere bestanden te exporteren, ga je naar OneDrive.

Inzageverzoek LinkedIn

LinkedIn is gericht op zakelijke gebruikers en slaat – net als andere sociale-mediasites – veel informatie over gebruikers op. Een verzoek om gegevens kan worden gedaan via www.linkedin.com/settings. Klik daar op Uw gegevens downloaden, waarna LinkedIn ervoor zorgt dat de gegevens worden klaargezet. Er wordt vrij snel een mail verzonden met de mededeling dat het eerste deel klaar staat. Hierin staan gegevens als connecties, berichten en profielgegevens.

Media has no description

© PXimport

Een tweede deel is binnen uiterlijk 24 uur gereed. Daarin staan meer gedetailleerde gegevens, bijvoorbeeld alle activiteiten en de complete accountgeschiedenis. LinkedIn stuurt de gegevens in csv-bestanden die je met onder meer Excel kunt openen. Echt overzichtelijk wordt de informatie niet getoond in de bestanden. Er is onder meer een bestand met alle e-mailadressen die je hebt

geüpload naar LinkedIn. Verder is er het bestand Ad Targeting.csv met bedrijven en interessegebieden die LinkedIn gebruikt voor het tonen van gerichte advertenties. Ook is er een overzicht met alle ingetikte zoektermen van de afgelopen twee jaar.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000