Filmpjes afkappen met LosslessCut
Elke smartphonebezitter neemt weleens een filmpje op. Vaak blijkt de video achteraf te lang. Zeker omdat slechts een kort fragment de moeite waard is. Met LosslessCut gooi je de overbodige delen van een opname weg en bespaar je direct opslagruimte. In tegenstelling tot de meeste uitgebreide videobewerkers is dit vliegensvlugge programma volledig gratis. Filmpjes afkappen doe je zo.
Je kent het wel: er gebeurt iets leuks en je grijpt je smartphone om de boel vast te leggen. Maar zodra je begint met opnemen, is het leuke moment al grotendeels voorbij en je wacht nog even of het misschien nog een keer gebeurt. LosslessCut voorkomt dat je videocollectie hierdoor onnodig uitdijt. Je schrapt met deze tool eenvoudig de ongewenste momenten uit de film, zonder een duurbetaald softwarepakket te hoeven gebruiken.
LosslessCut downloaden
Als smartphonebezitter hevel je de inhoud van het toestel waarschijnlijk regelmatig over naar een pc, nas of onlineopslagdienst. De meeste smartphones bieden slechts beperkte opslagruimte en je wilt het beeldmateriaal uiteraard netjes opbergen. Na het overzetten van video’s komt de freeware LosslessCut om de hoek kijken. Het is een opensource-project dat nog volop in ontwikkeling is. Er is (nog) geen eigen website, al kunnen geïnteresseerden het programma alsnog gemakkelijk installeren.
Surf naar www.tiny.cc/losslcut en klik aan de rechterkant op Releases. Er opent een nieuwe webpagina met de laatste versies van programmabestanden. LosslessCut is beschikbaar voor Linux, macOS en Windows. In dit artikel gaan we aan de slag met de Windows-editie. Download LosslessCut-win.exe en start het programma aan de hand van dit bestand op. Een installatie is niet nodig.
Video’s toevoegen
Zodra het minimalistische hoofdvenster opduikt, voeg je een video toe. De freeware ondersteunt alle gangbare videoformaten, waaronder mp4, mov, mkv en webm. Blader met Windows Verkenner naar de map met video’s en sleep een filmpje met ingedrukte muisknop naar LosslessCut. Bevestig met OK. Je kunt ook een video via het menu toevoegen. Klik hiervoor achtereenvolgens op File en Open. Dubbelklik daarna in de videomap op het filmpje. Via de afspeelknop controleer je of de juiste video is toegevoegd.
©PXimport
Fragmenten selecteren
LosslessCut knipt ieder gewenst fragment uit een video zonder dat dat ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Fijn is dat het programma hierbij niets codeert of decodeert, waardoor dit klusje nauwelijks tijd kost. Dat is bij de meeste betaalde videobewerkers wel anders. Je maakt filmpjes voortaan een kopje kleiner zonder dat er sprake is van een wachttijd.
Wil je een video zowel aan het begin als aan het eind inkorten? Speel de video in LosslessCut af en zet het beeld stil op het beoogde beginpunt. Klik vervolgens op het handje dat naar links wijst. Het eerste deel van de tijdlijn kleurt nu donker. Je herstart daarna de weergave en zet de tijdlijn stil op het moment dat je de video wilt afkappen. Klik op het handje naar rechts. Het gekleurde gedeelte op de tijdlijn illustreert het nieuwe videobestand.
Je voert de stappen nogmaals uit wanneer je verderop in de film nog een fragment wilt opslaan. Bekijk in het rechterdeelvenster welke momenten uit de oorspronkelijke video je hebt geselecteerd.
©PXimport
Beelden schrappen
Zodra je je favoriete momenten hebt geselecteerd, bewaar je die als nieuwe video’s. Klik rechtsonder op de blauwe knop Export. Er verschijnen nu diverse exportinstellingen. Als je twee of meer fragmenten hebt geknipt, kun je ze via Merge cuts samenvoegen of via Separate files apart opslaan.
Bepaal bij Output container format in welk videoformaat je de beelden wilt opslaan. Je hebt onder meer de keuze uit mov, mp4 en mkv. Je wijst achter Save output to path de doelmap aan. Standaard gebruikt LosslessCut dezelfde bestandslocatie als van de originele video.
Verder is de keuze achter Cut mode interessant. Standaard staat de instelling Keyframe cut geselecteerd. Hierbij kiest de freeware automatisch het eerste hoofdframe voor het gekozen knippunt. Volgens de makers is de kans op een geslaagde exporttaak daarmee het grootst.
Als alternatief kun je ook Normal cut uitproberen. Laat de overige instellingen ongewijzigd en bevestig als laatste met Export. Na enkele ogenblikken beland je weer in het startvenster van het programma. Belangrijk om te weten is dat het originele videobestand na deze actie intact blijft.
©PXimport
Video’s splitten
LosslessCut bevat nog een aantal bruikbare gereedschappen. Zo kun je een video bijvoorbeeld in twee of meer stukken hakken. Dat is onder meer handig wanneer je de fragmenten op verschillende plekken in een film wilt monteren. Voeg een video aan het programma toe en pauzeer de weergave op het juiste moment. Klik rechtsonder op de knop Split segment at cursor. Je herkent deze functie aan het pictogram met de twee pijltjes.
Hak je een video in verschillende stukjes, dan voeg je voor de duidelijkheid labels toe. Selecteer op de tijdlijn een fragment en klik op de knop Label segment. Zodra je een labelnaam hebt ingevuld, bevestig je met OK. Deze naam verschijnt direct in de tijdlijn en in het rechterdeelvenster. Gebruik de Export-knop om de fragmenten op te slaan. Gunstig is dat LosslessCut het label ook in de bestandsnaam laat terugkomen.
©PXimport
Fragmenten samenvoegen
Met LosslessCut rijg je moeiteloos meerdere fragmenten aan elkaar. Helaas gebruikt dit programma hiervoor wel abrupte overgangen. Het is dus niet mogelijk om met een mooi overgangseffect een nieuw fragment in te leiden, zoals dat wel kan in uitgebreide videobewerkers. Maar voor een snelle videomontage zonder tierelantijntjes voldoet het prima. Het is voor een goed resultaat van belang dat de bestanden dezelfde resolutie en video-indeling (codec) bevatten. Dat is doorgaans het geval als de beelden met dezelfde smartphone of videocamera zijn gemaakt.
Regel als voorbereiding dat al het beoogde beeldmateriaal zich in dezelfde map bevindt.
Je klikt in de menubalk op Tools en Merge files, waarna je naar de videomap bladert. Houd de Ctrl-toets ingedrukt en klik de gewenste videobestanden aan. Zodra je bevestigt met Openen, verschijnt er een overzicht van alle toegevoegde fragmenten. Sleep elk videobestand naar de gewenste plek en bepaal hiermee naar wens de volgorde. Je vinkt onderaan de optie Include all tracks? aan en klikt als laatste op Merge. Het samengevoegde videobestand bevindt zich na afloop in dezelfde map als van het bronmateriaal.
©PXimport
Extra opties
LosslessCut opent standaard altijd in de eenvoudige modus. Onder de motorkap biedt het programma meer functionaliteit. Klik maar eens linksonder op Toggle advanced view (pictogram met poppetje). Er verschijnen nu extra opties. Voeg bijvoorbeeld miniaturen aan de tijdlijn toe en pas met de zoomfunctie de schaal van de tijdlijn aan. Verder speel je de weergave frame voor frame af en creëer je van een videobeeld een jpg-afbeelding.
©PXimport