Draai een oud programma op een nieuwe pc

© PXimport

Draai een oud programma op een nieuwe pc

Geplaatst: 30 september 2013 - 03:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:00

Redactie Computer!Totaal

Iedereen kent het wel, je hebt oude software en games voor Windows 98 liggen die niet meer draaien op je huidige systeem met Windows 7 of Windows 8. Toch is het via een kleine omweg mogelijk die klassieke game of handige software op je hypermoderne computer te laten draaien.

In dit voorbeeld laten we zien hoe we een game, ontwikkeld voor Windows 98, draaiende krijgen op een nieuw systeem. Een behoorlijk oud spel dus. Realistisch gezien zijn er grenzen aan hoe lang je oude software kunt blijven gebruiken. Uiteindelijk moeten ontwerpers van besturingssystemen een keuze maken tussen achterwaartse compatibiliteit en toekomstige mogelijkheden.

En toch is er een redelijke kans dat een programma dat in eerste instantie voor Windows 98 gemaakt was, zal werken onder Windows 7 of 8. Maar als het in 1998 al verouderd was, of destijds geschreven was om achterwaarts compatibel te zijn, dan zal het met de meeste huidige computers problemen geven.

De software installeren

Als je het programma probeert te installeren of te openen en een foutmelding te zien krijgt, zoals deze hieronder, dan is de kans groot dat je een 16-bit-programma in een 64-bit-omgeving probeert te draaien. Dat gaat niet.

 

© PXimport

Oorspronkelijk was Windows een 16-bit-omgeving en draaide het alleen 16-bit-software. Met Windows 95 werd het besturingssysteem 32-bit en kon het zowel 16-bit als 32-bit-programma's draaien. Windows Vista, 7 en 8 komen (of kwamen) allemaal in 32-bit en 64-bit versies (de versie die je krijgt hangt af van de processor van je pc). De 64-bit versies kunnen 32-bit en 64-bit-programma's draaien, maar geen 16-bit.

Om te zien of je een 32-bit of 64-bit versie van Windows hebt, moet je je systeeminformatie controleren. In Windows 7 kan dat door op Start te klikken, met de rechtermuisknop op Computer te klikken, en vervolgens Properties te selecteren. In Windows 8 klik je op de Search charm, typ system, klik op Settings en vervolgens op System. Zoek daar naar het veld System type voor het antwoord op je vraag.

 

© PXimport

Het programma draaien

Als je een 32-bit versie van Windows hebt kun je het programma misschien draaien. Klik met rechts op het .exe-bestand, of een snelkoppeling naar het .exe-bestand, en selecteer Properties. Klik op het tabblad Compatibility. Vink vervolgens Run this program in compatibility mode for aan en selecteer een passende optie. Probeer het nu opnieuw te draaien. Het kan zijn dat je een aantal verschillende opties moet uitproberen voordat je er een vindt die werkt.

Maar als je in een 64-bit wereld leeft (en vandaag de dag is dat voor de meeste mensen zo) heb je maar weinig keus. Als je Windows 7 Professional, Enterprise, of Ultimate hebt kun je Microsoft's gratis Windows XP Mode en Windows Virtual PC downloaden en installeren. Dit draait Windows XP in een 32-bit virtuele machine.

 

© PXimport

Helaas heb je die mogelijkheid niet als je een 64-bit versie van Vista, Windows 8, of Windows 7 Home hebt. Je kunt een gratis virtuele machine downloaden en installeren, zoals VMWare Player, maar je zult ook een oude versie van Windows nodig hebben om erin te draaien.

Of als je de 64-bit versie van Windows 8 Pro of Ultimate gebruikt kun je het bijgeleverde Hyper-V gebruiken om een virtuele machine te draaien, maar dan heb je wel nog steeds Windows XP met een licentie nodig.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Lincoln Spector (@lincolnspector). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten