Steam-account beveiligen met tweestapsverificatie

© PXimport

Steam-account beveiligen met tweestapsverificatie

Geplaatst: 4 januari 2022 - 09:08

Aangepast: 14 december 2022 - 10:09

Randolf Bouwma

Speel je veel pc-games, dan heb je waarschijnlijk veel spellen op Steam gekocht. Door de jaren heen heb je een collectie opgebouwd die bij elkaar een klein vermogen waard is. Het laatste wat je wil, is dat een hacker toegang tot je account krijgt zodat jij niet meer bij je eigen games kunt. Daarom behandelen we in dit artikel hoe je jouw Steam-account beveiligen kunt, voornamelijk met de Steam Guard-functie.

Steam Guard is de naam die Valve hanteert voor wat in feite tweestapsverificatie is. Wanneer iemand probeert in te loggen op je account vanaf een onbekende locatie, dan moet diegene eerst ook nog een extra code invoeren. Die wordt naar je e-mailadres gestuurd, en daar wordt een cybercrimineel dus de pas mee afgesneden. Daarnaast werkt het ook met de mobiele Steam-app voor Android en iOS.

Voor dit artikel gaan we uit van een Nederlandstalige Steam-installatie. Mocht jouw Steam (nog) op Engels staan, dan is dit te wijzigen onder View, dan Settings en vervolgens Interface. Bij de bovenste optie kies je voor Nederlands (Dutch) in plaats van English. Dan nog even Restart Steam om de software te herstarten in onze eigen taal. 

Verificatiecodes per mail of app

Om van Steam Guard gebruik te maken, heb je een geverifieerd mailadres nodig. Dit regel je als het goed is al tijdens het aanmaken van je account. Heb je dit nog niet gedaan, dan kom je de optie vanzelf tegen als je naar Beeld gaat, dan Instellingen en Account. Bij Beveiligingsstatus zie je dan een rood schildje staan, dus klik op E-mailadres bevestigen en volg de stappen.

Zit dit er eenmaal op, dan is Steam Guard in te schakelen via hetzelfde menu. Je ziet dan de optie Steam Guard-accountbeveiliging beheren staan, met de keuze om de verificatiecodes te ontvangen via je e-mailadres of via de Steam-app. Die laatste optie spreekt verder voor zich, maar we staan graag nog wel even stil bij de app.

© PXimport

Steam Guard op smartphone

Om Steam Guard via je telefoon te beheren, is het van belang dat je telefoonnummer aan je account gekoppeld is. Dit regel je door rechtsboven op je profielnaam te klikken en te kiezen voor Accountgegevens. Onder Contactinformatie voeg je je 06-nummer toe.

Download nu de Steam-app voor Android of iOS en log hierop in. Tik dan linksboven op de streepjes en er komt een menu tevoorschijn. Kies de bovenste optie: Steam Guard. Daarna selecteer je Authenticator toevoegen. Er wordt een code per sms gestuurd naar het telefoonnummer dat je eerder hebt opgegeven. 

© PXimport

Er komt een herstelcode in beeld. Bewaar deze voor noodgevallen op een veilige plek. Hierna is de Steam-app voortaan je authenticator. Zodra je ergens inlogt op Steam, wordt gevraagd om een code die je in de app terug kunt vinden. 

Nu dit geregeld is, is het voor hackers veel moeilijker om toegang tot je account te krijgen. Kun jij weer met een gerust hart verder spelen!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000