DirPrintOK 4.31 - Boompjes afdrukken

© PXimport

DirPrintOK 4.31 - Boompjes afdrukken

Geplaatst: 31 januari 2021 - 11:13

Aangepast: 25 november 2022 - 10:45

Dirk Schoofs

Wil je de boomstructuur afdrukken van e-boeken, muziek of andere bestanden die je op je pc of een gegevensdrager hebt verzameld, dan kun je door middel van een Windows CMD-opdracht de inhoud van de map als lijst weergeven in een txt-bestand. Maar het kan eenvoudiger en zelfs met meer mogelijkheden dankzij de freeware DirPrintOK.

De Command prompt dir> print.txt is een verouderde manier om zo’n inhoudslijst te produceren. Bovendien kun je met DirPrintOK een inhoudslijst genereren die je kunt exporteren als tekst, html, csv, xls en doc. DirPrintOK zal daarna automatisch het juiste programma openen om de bestandslijst te bekijken.

Koudwatervrees

Op het eerst gezicht ziet de interface van DirPrintOK er verwarrend uit, maar dat gevoel verdwijnt snel als je ermee aan de slag gaat. Een kwestie van koudwatervrees overwinnen. De linkerkolom fungeert als navigatiebalk waarmee je door de inhoud van de harde schijf of de externe gegevensdrager bladert. De adresbalk bovenaan toont het pad en in het centrale venster zie je de inhoud van de geselecteerde map.

© PXimport

Boom en filter

Dit centrale venster heeft zijn eigen werkbalk die standaard in de filterweergave staat. Als de map waarvan je de inhoud wilt afdrukken heel veel items bevat, kun je die hier per niveau uitvouwen of dichtklappen om submappen te openen of te sluiten. En natuurlijk kun je het filter ook gebruiken om bestandstypes uit te sluiten.

De boomstructuurweergave is hetzelfde als de filterweergave, maar zonder de zoekopties. De map waarvan je de inhoud wilt afdrukken moet je selecteren in het linker deelvenster. Als je bijvoorbeeld de map Downloads in de boomstructuur hebt geselecteerd en in het centrale venster de map Foto’s, dan zal het programma de inhoud van de map Foto’s niet afdrukken of exporteren.

© PXimport

Conclusie

DirPrintOK is een relatief klein (900 kB) en draagbaar programma waarbij je het woord ‘print’ in de naam breed mag interpreteren. Je kunt immers de informatie net zo goed naar tekst of xls exporteren om die bijvoorbeeld in Word of Excel te openen.

6,0

ONS OORDEEL

DirPrintOK

Pluspunten

Gegevens toevoegen zoals bestandsgrootte, aanmaakdatum enzovoort

Minpunten

Nederlandse instelling geeft af en toe Engelse opdrachten

De interface is overrompelend

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Windows **Website** [www.softwareok.com](http://www.softwareok.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000