Gezondheid harde schijf checken in Windows 10

© PXimport

Gezondheid harde schijf checken in Windows 10

Smartphone & tablet

Geplaatst: 14 mei 2020 - 02:04

Aangepast: 25 november 2022 - 10:22

Wesley Akkerman

Harde schijven zijn helaas niet het eeuwige leven beschonken. En dat kun je na een aantal jaar trouwe dienstverband soms merken aan de hardware. Het kan zijn dat hij geluiden maakt, maar je merkt het vooral in hoe langzaam je computer geworden is.In Windows 10 kun je de gezondheid van je harde schijf checken.

Mogelijk is het dan tijd om gedag te zeggen tegen dat trouwe maatje. Maar niet voordat je even gecontroleerd hebt hoe het nou precies met hem is.

Met de oudere harde schijven (de hdd), die bewegende onderdelen hebben, kan het voorkomen dat de schijf na verloop van tijd geluid maakt. De onderdelen raken dan versleten. Dit is een normaal proces, eentje dat je niet kunt voorkomen. Ook kunnen de magnetische sectoren beschadigd raken, helaas.

Heb je een ssd in je computer of laptop? Dan zul je dergelijke geluiden niet horen. Maar de solid states drives kennen wel hun eigen problemen. De cellen waarin data opgeslagen wordt, vergaan namelijk mettertijd. Dit is een lang proces gelukkig, dus je zult dit niet meteen merken nadat je je computer net uit de doos gehaald hebt (en anders moet je terug naar de winkel). Over het algemeen gaat een ssd wel langer mee dan een hdd.

Mochten er verder geen heftige dingen zijn (zoals schrijven die heel warm worden of fysieke schade hebben), dan moet je er dus rekening mee houden dat je harde schijf op een gegeven moment het loodje legt. Maar je kunt je voorbereiden, door bijvoorbeeld altijd een back-up te maken.

© PXimport

Gezondheid harde schijf controleren

Zo kun je van S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) gebruikmaken. Dat is een systeem dat je harde schijf in de gaten houdt en controleert of er niets aan de hand is. De computer brengt je daardoor vanzelf op de hoogte van eventuele of potentiële problemen, waardoor je je harde schijf kunt vervangen en de gegevens nog kunt kopiëren voordat het te laat is.

Windows 10 biedt ook een andere optie aan waarmee je zelf kunt zien hoe het gesteld is met de gezondheid van je harde schijf. Daar heb je de opdrachtenprompt voor nodig. Open het startmenu en typ cmd in. Open nu de Opdrachtprompt in beeld en typ de volgende regel in.

wmic diskdrive get model,status

-

Je krijgt nu een van de twee boodschappen te zien. Als in beeld verschijnt Pred Fail, dan heeft je harde schijf niet lang meer. Komt er een OK naar voren, dan denkt Windows 10 dat alles nog goed functioneert.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000