Draadloos printen: afdrukken vanaf je smartphone
Even iets printen via je computer is heel gemakkelijk, maar wat als je je telefoon wilt gebruiken om een printje te maken? Dat vergt iets meer kennis. Draadloos printen: dat werkt zo.
Wifi-printer
Heel wat printers hebben wifi ingebouwd. Meestal hoef je alleen een wifi-knop in te drukken en het gewenste draadloze netwerk te selecteren om verbinding te maken. Gebruik je een authenticatiemode met wachtwoord, dan is het doorgaans eenvoudiger om de printer eerst via een netwerkkabel met je pc te verbinden en te surfen naar het ip-adres van de printer. Desnoods kan een gratis tool als Angry IP Scanner je helpen sneller dit p-adres te vinden. Vanuit deze webinterface stel je de draadloze configuratie doorgaans veel eenvoudiger in dan via het schermpje op de printer.
Tip 01: Afdrukservice
We starten met het scenario: afdrukken vanuit je netwerk op een netwerkprinter met een Android-apparaat. Android heeft een centrale printfunctie (vanaf versie 4.4). In Androidvind je die via Instellingen / Verbonden apparaten / Afdrukken. Je vindt hier twee opties: Standaardafdrukservice en Cloudprinter. Met die laatste optie gaan we vanaf tip 5 aan de slag. Zorg ervoor dat de standaardafdrukservice is ingeschakeld en dat er een printer klaarstaat die gegevens kan ontvangen via wifi.
Als je nu in bijvoorbeeld de app Microsoft Word een document opent, kun je via de menu-knop Afdrukken kiezen en de printer selecteren. Stel de gewenste afdrukopties in en druk op de printer om de afdruk naar de printer te versturen.
Installeer de plug-in die bij jouw printermerk hoort via de Play Store en schakel hem in
-
Tip 02: Services & apps
De meeste printerproducenten, zoals Brother, Epson en HP, hebben een gratis plug-in om op hun netwerkprinters af te drukken, ook wel een ‘print service plug-in’ genoemd. Installeer de plug-in die bij jouw printermerk hoort via de Play Store en schakel hem vervolgens in via Instellingen / Verbonden apparaten / Afdrukken. Zodra je hem hebt geactiveerd, kun je afdrukken vanuit bepaalde apps, zoals Word. Activeer alleen de noodzakelijke service-plug-ins om te vermijden dat ze onnodig je accu aanspreken.
Er zijn ook printerproducenten die eigen print-apps voor Android en iOS bieden. Hiermee kun je dan binnen hetzelfde draadloze netwerk ook e-mails, documenten, foto’s en webpagina’s afdrukken. Voorbeelden van deze apps zijn Brother iPrint&Scan, Epson iPrint en HP ePrint.
Tip 03: AirPrint
Dan verder met het tweede scenario: afdrukken vanuit je netwerk op een netwerkprinter met een iOS-apparaat. Met iOS 4.2 (in 2010) kwam Apple met AirPrint. Via die technologie kun je afdrukken naar een printer die zich in hetzelfde wifi-netwerk bevindt. Hiervoor zijn twee voorwaarden: de printer moet AirPrint ondersteunen en de app moet ook compatibel zijn. Dan hoef je in die app alleen op de deel-knop te drukken, je printer te kiezen en op Druk af te tikken. De meeste apps die met iOS worden meegeleverd, zoals Foto’s, Mail, Notities en Safari ondersteunen AirPrint en ook heel wat externe apps hebben ondersteuning ingebouwd. Of je printer overweg kan met het AirPrint-protocol vind je hier.
©PXimport
Tip 04: Alternatieven
Maar wat nu als je printer geen ondersteuning biedt voor AirPrint? Hier vind je instructies voor een Mac, maar er zijn ook alternatieven voor een iOS-apparaat. Een eerste optie is om je printer via usb aan je Mac of Windows-pc te koppelen. Met behulp van je juiste software is het daarna mogelijk om een iOS-apparaat te laten geloven dat de gedeelde printer AirPrint-compatibel is. Voor Mac kun je het gratis programma handyPrint gebruiken. Voor een Windows-pc kun je terecht bij O’Print waar je na dertig testdagen circa 22 euro moet betalen om het te blijven gebruiken.
Een tweede optie is om een merkgebonden print-app te downloaden, als die voor jouw printermodel bestaat, zie ook tip 2. Vind je dat niet handig of werkt het niet, kijk dan eens naar Cloud Print (zie tip 9).
Nas en AirPrint
Ook via een nas kun je wellicht AirPrint-ondersteuning toevoegen. Op het populaire Synology DS214-model kan dat als volgt – in combinatie met een netwerkprinter. Open het Configuratiescherm van je nas en ga naar Externe Apparaten / Printer. Klik op Netwerkprinter toevoegen en vul het ip-adres van je printer in (zie ook het kader ‘Wifi-printer’). Geef je printer een naam mee, kies LPR als protocol en geef ook de wachtrij een naam. Druk op Volgende, plaats een vinkje bij Apple Wireless Printing inschakelen (je treft hier overigens ook Google Cloud Print inschakelen aan) en selecteer het juiste printermerk en -model. Bevestig met Toepassen.
Tip 05: Google Cloudprinter
Je kunt nu printen vanuit je thuisnetwerk. Maar het is ook handig om op je thuisprinter af te kunnen drukken via internet, zodat je ook onderweg of bijvoorbeeld vanaf je werk je printer aan de gang kunt zetten. Een van de betere en gratis services die dat mogelijk maakt is Google Cloudprinter. Je registreert je printer(s) bij de service. Nadat je je met je Google-account hebt aangemeld, vind je een lijst met je gekoppelde printers terug. Je selecteert een printer en je documenten worden via een https-verbinding naar je printer verstuurd.
Je printer moet in principe wel compatibel zijn. Surf hiernaartoe en zoek je printer op. Staat er (v2) achter de printernaam, dan gaat het om een cloudprinter versie 2.0. Staat er niets vermeld dan heb je een cloudprinter versie 1.0. Is je printer niet opgenomen, dan heb je geen cloudprinter. Niet getreurd, je kunt zo’n printer alsnog geschikt maken, zie ook tip 6. Je moet dan wel een computer (Windows of macOS) met hetzelfde wifi-netwerk als je printer verbinden.
Goed om weten: wanneer je op de webpagina de rubriek met de merknaam van jouw printer hebt geopend, vind je onderaan links terug naar online handleidingen voor de configuratie.
©PXimport
Het is ook handig om op je thuisprinter af te kunnen drukken via internet
-
Tip 06: Printer registreren
Een printer die in principe niet wordt ondersteund, kun je toch gebruiken als Cloudprinter. Open op een computer binnen het wifi-netwerk waarop ook de printer is aangesloten de browser Google Chorme en tik in de adresbalk chrome://devices in. Klik bij Klassieke printers op Printers toevoegen. Selecteer de printer en bevestig met Printer(s) toevoegen.
Heb je een Cloudprinter versie 1.0, volg dan de instructies van je printerfabrikant om je printer te registreren. Dat gaat doorgaans via de webinterface van je printer met behulp van een wizard. Een voorbeeldje: bij onze Brother HL-L2365DW ging het via de rubriek Protocol / Google Cloud Print / Geavanceerde instellingen.
Beschik je over een Cloudprinter versie 2.0, start dan eveneens Google Chrome op en voer chrome://devices in. Je treft je printer dan aan bij Nieuwe apparaten. Klik naast je printer op Beheren en op Registreren.
Heb je een van de drie bovenstaande procedures uitgevoerd, surf dan hiernaartoe en klik op Printers om na te gaan of de registratie succesvol is verlopen.
©PXimport
Tip 07: Even testen
We gaan er vanuit dat je printer inderdaad in de lijst is verschenen. Hoe druk je nu af naar zo’n Cloudprinter? Vanuit Google Chrome kun je een eerste test uitvoeren. Surf naar een webpagina en druk op Ctrl+P. Het dialoogvenster Afdrukken duikt op, waar je via Wijzigen naar de rubriek Google Cloudprinter gaat en daar via de knop Alles weergeven je printer selecteert. Bevestig met Afdrukken. Dit werkt nu ook vanaf een willekeurige computer met internet, althans vanuit toepassingen als Google Chrome en diverse mobiele Google-apps, zoals Gmail of Google Drive. Je moet je hiervoor wel met het Google-account aanmelden dat je voor Cloudprinter gebruikt.
Tip 08: Cloudprinter Android
Om vanaf een smartphone of tablet af te drukken, heb je een app nodig die met Google Cloudprinter overweg kan. Hier vind je een overzicht. Op je Android-apparaat zijn dat onder meer PrinterShare (Mobile Dynamix), Fiabee en uiteraard Cloudprinter van Google zelf (een Android-systeemapp, eventueel los te downloaden). Zoals beschreven in tip 1 en tip 2 moet je deze afdrukservice wel activeren via Instellingen / Verbonden apparaten / Afdrukken. Hier kun je ook via de menuknop en de opties Instellingen / Printers beheren nagaan welke printers er beschikbaar zijn.
©PXimport
Tip 09: Cloudprinter iOS
Jammer genoeg voorziet Google niet in een officiële Cloudprinter-app voor iOS. Wel zit deze functionaliteit ook voor dit platform ingebouwd in de apps van Google zelf (zie ook tip 7). Een van de betere apps die het ook vanuit andere apps mogelijk maakt om op een Cloudprinter af te drukken, is PrintCentral Pro. Deze app kost 6,99 euro voor iPhone en 8,99 euro voor iPad. Die werkt goed en fijn, maar kost dus wel wat geld. Er is ook een gratis app voor iPhone en iPad: CloudPrint van ameu8. We tonen even hoe je daarmee aan de slag gaat op een iPad. Na je aanmelding bij Google verschijnt een venster met drie panelen: In Progress, Queued en Processed. Om een afdruktaak toe te voegen tik je op de plusknop, waarna je via Choose file een bestand kiest of via Print Clipboard content de klembordinhoud toevoegt. Tot slot duid je de gewenste Google Cloudprinter aan. Onthoud wel dat deze app niet zo betrouwbaar werkt als PrintCentral Pro.
Tip 10: Beheermodule
Zowel via de webinterface als vanaf de mobiele apps voor Google Cloudprinter kun je zowel je printers als je printtaken beheren. Via de apps spreekt de werkwijze voor zich. We duiken nog even in de beheermodule via de webinterface. Surf naar www.google.com/cloudprint en klik op Printers. Selecteer een printer, waarna je onder andere de naam kunt wijzigen, details kunt opvragen, afdruktaken weergeeft of de printer verwijdert. Wil je de afdruktaken van alle cloudprinters tegelijk zien, klik dan in het linkerpaneel op Afdruktaken.
In het menu tref je ook de optie Delen aan. Daarmee kun je toelaten dat ook anderen op jouw printer(s) afdrukken. Standaard staat een printer ingesteld op Privé, maar via Wijzigen valt dat aan te passen in Iedereen die over de link beschikt, heeft toegang tot de printer. Achter Link voor delen krijg je een link te zien. Je kunt gelukkig instellen hoeveel pagina’s er dagelijks mogen worden geprint. Het is tevens mogelijk om alleen bepaalde gebruikers toegang te geven. Voer de namen of e-mailadressen van die personen in bij Mensen uitnodigen. Via de knop Afdrukrechten leg je ten slotte vast of die personen medebeheerder van je printer zijn dan wel of ze alleen mogen afdrukken.
©PXimport
Onderweg foto’s printen
Wil je ook buitenshuis printen, dan kun je een zogenoemde pocket printer overwegen. Met zo'n kleine printer, die zoals de naam al doet vermoeden letterlijk in je broekzak past, kun je in een handomdraai foto's printen. Handig voor als je op een feestje een leuke foto maakt en deze direct wilt uitprinten.