Wat doe je als je CorelDRAW 12 upgradet, maar je wilt de nieuwe versie niet nummer 13 noemen? Dan noem je hem CorelDRAW X3: versie 13, maar dan met het Romeinse cijfer X.

Met versie X3 voegt Corel een aantal nieuwe functies toe aan CorelDRAW, maar ook de interface is flink onderhanden genomen. Naarmate een programma vaker wordt geüpdate, krijgt het steeds meer functies, maar wordt de overzichtelijkheid vaak een probleem. Ook bij CorelDRAW begon dit duidelijk te spelen. Corel heeft dat aangepakt door een Hints-venster aan de rechterkant in beeld toe te voegen. Selecteert u een bepaald gereedschap, dan verschijnt er een korte uitleg over dat gereedschap in het Hints-venster, en dat zal zeker voor wat minder ervaren gebruikers een groot voordeel zijn. Niet alle gereedschappen zijn immers even intuïtief. Voor de meer ervaren gebruikers zal deze verbetering van de interface natuurlijk geen reden zijn om de upgrade te kopen, maar de nieuwe functies zijn dat wél.

Vectorbeelden maken

Hoewel er in voorgaande versies al een apart CorelTRACE-programma bestond, is de integratie van deze functie in het DRAW-pakket een duidelijke verbetering. Trace is het overtrekken van pixelgeoriënteerde beelden, om daar vectorbeelden van te maken. Op die manier kunt u bijvoorbeeld een logo nemen waarvan alleen een kleine internetversie beschikbaar is, deze omzetten naar een vectorbeeld en dan net zo sterk vergroten als nodig is voor een goede kwaliteit print, of zelfs een bord aan de gevel van het bedrijf. PowerTrace (Overtreklab) heet deze functie nu, en de mogelijkheden zijn flink uitgebreid. U kunt tijdens het overtrekken de achtergrond automatisch verwijderen om het logo vrijstaand te maken, maar u kunt ook meerdere kleuren tegelijk aanwijzen om te laten wegvallen. Belangrijk is daarbij dat de uiteindelijke vector zo min mogelijk overbodige ankerpunten heeft; ook dat is te beïnvloeden. De kleuren zijn eveneens meteen te beïnvloeden, zodat u er bijvoorbeeld voor kunt zorgen dat de juiste pms-kleur wordt gebruikt en niet een in rgb-opgebouwde kleur die er net naast zit.

Foto's bewerken

Ook voor het bewerken van fotografische beelden is er veel verbeterd. Corel Photo-Paint is nu veel sneller, en verder is RAW Shooter Essentials (om raw-bestanden te converteren) aan de suite toegevoegd. Geheel nieuw is het 'Afbeeldingsaanpassingslab' (bij wie laat Corel de vertaling maken?!), dat zowel vanuit CorelDRAW als Photo-Paint direct is aan te roepen. Daarmee zijn uitgebreide kleuraanpassingen te doen, met als handigheid dat u steeds een momentopname kunt vastleggen, die dan als pictogram onderin verschijnt. Bent u niet tevreden, dan bent u met één muisklik terug bij die momentopname. Het is ook handig als mogelijkheid om heen en weer te switchen tussen twee bewerkingen, om te zien welke u de beste vindt.

Afbeeldingen uitsnijden

Een bijzondere nieuwe functie is de mogelijkheid om vectorafbeeldingen uit te snijden ('crop'). Zo'n functie is bij fotobewerking natuurlijk al jaren standaard. U trekt een kader in de foto, kiest Crop en alle pixels die buiten het kader vallen, worden weggehaald. Bij vectorafbeeldingen is dat wat ingewikkelder, omdat er vectoren opnieuw berekend moeten worden en punten op de curve moeten worden toegevoegd, maar nu kan dat met hetzelfde gemak als bij foto's. Voor het vrijstaand maken van foto's is bovendien ook nog het Uitsnede-lab in Photo-Paint toegevoegd, gebaseerd op Corel KnockOut. Op eenvoudige wijze kunt u daarmee een deel van een foto uitsnijden, door ruwweg de randen aan te geven. CorelDRAW X3 is hiermee, en met alle verbeteringen die we nog niet genoemd hebben, een pakket waar zowel beginners als gevorderden uitstekend mee uit de voeten kunnen.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Zeer uitgebreide functies.

  • Constante hulpfunctie.

  • Suite met CorelDRAW, Photo-Paint en RAW Shooter Essentials.

  • Kan ondanks alle hulp soms wat overweldigend worden.

Downloadversie beschikbaarjaDemoversie beschikbaarjaProcessor (minimaal benodigd)Intel Pentium 3Hoeveelheid RAM (minimaal benodigd)128Besturingssysteem (minimaal benodigd)Windows XP Home
Windows XP Pro
Windows 2000
Windows 98/SE

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000