CorelDRAW Graphics Suite 2020 - Goede allrounder

© PXimport

CorelDRAW Graphics Suite 2020 - Goede allrounder

Geplaatst: 1 november 2020 - 07:40

Aangepast: 25 november 2022 - 10:37

Edmond Varwijk

Al jaren domineert Adobe de grafische wereld. Heel de grafische wereld? Nee, een aantal producten blijft dapper weerstand bieden door te stunten met functionaliteit en vaak ook de prijs. CorelDRAW Graphics Suite is zo’n product en bovendien een van de langstlopende in deze zeer competitieve markt.

CorelDRAW Graphics Suite (CDGS) bestaat uit naamgever CorelDRAW voor illustraties en pagina-opmaak en Photo-PAINT voor fotobewerking. Hoewel zeker ook geschikt voor online en digitale verspreiding, richt de functionaliteit zich grotendeels op werken met beeld en tekst voor bijvoorbeeld een advertentie, brochure of infographic. De opties hiervoor zijn uitgebreid en worden aangevuld met Power-Trace voor het zonder kwaliteitsverlies omzetten van bitmap-afbeeldingen naar vector-formaat, en een light-versie van Corel AfterShot 3 voor hdr- en raw-fotobewerking.

CorelDRAW Graphics Suite 2020 biedt heel veel functionaliteit vooral illustraties, tekst en fotobewerking.

© PXimport

Nieuw en verbeterd

De belangrijkste nieuwe of verbeterde mogelijkheden zijn non-destructieve effecten in Photo-PAINT, gebruik van vrij-variabele OpenType-lettertypen in CorelDRAW, schaduweffecten aan de binnenzijde van objecten en multi-level lijsten en opsommingen in teksten.

Corel geeft bovendien hoog op over kunstfilters waarmee een tekening, foto of deel daarvan kan worden omgezet in de stijl van populaire kunststromingen en de mogelijkheid een bewerking ook elders weer toe te passen. De Mac-versie van CDGS, waarvoor een aparte licentie nodig is, biedt deze vernieuwing ook, maar voegt daar de ondersteuning voor de donkere modus, gebruik van macOS-functies als de Touch Bar voor bijvoorbeeld tekst en opmaakfuncties, en gebruik van een iPad als tweede scherm aan toe.

Samenwerken

Omdat samenwerken aan een ontwerp zeker in creatieve beroepen heel belangrijk is, is het jammer dat Corel de nieuwe samenwerkopties, zoals het delen van een product voor review of bewerking en het toevoegen van commentaar, alleen voorbehoudt aan iedereen die CDGS als abonnement afneemt. Betaal je liever eenmalig voor de suite dan is hiervoor een aanvullende licentie nodig (89 euro).

Onvermijdelijk heeft een product met de functionaliteit en historie van CDGS een leercurve, maar het ruime aanbod aan hulp in tekst en vooral online video maakt dat ook beginners snel productief zullen zijn met deze versie.

Met de nieuwe artistieke filters beschikt Photo-PAINT over veel nieuwe mogelijkheden.

© PXimport

Conclusie

Upgraden naar deze 2020-versie is vooral lonend voor Mac-gebruikers én Windows-gebruikers die een of enkele releases hebben overgeslagen. Wie nog niet eerder met CorelDRAW Graphics Suite heeft gewerkt, kan beter eerst de proefversie gebruiken en deze vergelijken met concurrerende producten. Gaat het vooral om fotobewerking dan heeft Corel met PaintShop Pro ook zelf een uitgebreidere fotobewerker in huis dan Photo-PAINT.

8,0

Ons oordeel

CorelDRAW Graphics Suite 2020

Pluspunten

Keuze licentie of abonnement

Veel vernieuwing in mac-versie

Functionaliteit

Minpunten

Samenwerkingsfunctie

PaintShop Pro betere fotobewerking

Conclusie

**Prijs**€ 719,- (of € 349,- jaarabonnement) **Taal** Nederlands **OS** Minimaal Windows 7, macOS 10.13 **Website** [www.coreldraw.com](https://www.coreldraw.com/nl/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000