Bewaar je geheime bestanden veilig met AxCrypt

© PXimport

Bewaar je geheime bestanden veilig met AxCrypt

Geplaatst: 20 juni 2018 - 09:37

Aangepast: 24 november 2022 - 13:11

Dirk Schoofs

Wedden dat er ook op jouw computer gegevens staan die je extra wilt beschermen tegen nieuwsgierige ogen? Met behulp van encryptiesoftware AxCrypt versleutel je de bestanden op je pc of op een externe gegevensdrager. Wie het wachtwoord niet kent, kan de inhoud niet zien en heeft zelfs geen idee om welke soort bestanden het gaat.

Veilig of heel veilig

De reputatie van AxCrypt is geruststellend goed. Deze beveiligingssoftware is van oorsprong een Zweeds opensource-project dat sinds 2001 ieder jaar beter is geworden. Momenteel bestaat AxCrypt niet alleen voor macOS, Linux en Windows, er is ook een Android- en iOS-versie. De sterkte van versleuteling zit hem in het algoritme. Hoe geavanceerder dat is, hoe moeilijker de bescherming te kraken valt. De basisversie van AxCrypt blijft gratis maar die versleutelt bestanden ‘maar’ met een 128bit-aes-sleutel. Sterk genoeg om bestanden te beschermen tegen huisgenoten, collega’s en eventueel geveltoeristen die met je pc aan de haal gaan. Wil je een veiligere 256bit-aes-encryptie en een geïntegreerde tool die wachtwoorden genereert, dan is er de premiumversie die 30 euro per jaar kost.

De gratis versie kan wat minder dan de betaalde versie, maar biedt al prima mogelijkheden.

© PXimport

Lokaal wachtwoord

Nadat de software is geïnstalleerd, moet je het wachtwoord invoeren. Dit wachtwoord wordt niet opgeslagen op de servers van het bedrijf. AxCrypt waarschuwt je duidelijk: wanneer je dit wachtwoord zou vergeten, krijg je de versleutelde bestanden met geen mogelijkheid meer open. Je kunt bij AxCrypt een reset vragen van je account, maar bestanden openkrijgen die beveiligd zijn met een oud wachtwoord, dát kun je vergeten. Dat is trouwens ook de bedoeling van de software.

AxCrypt waarschuwt je dat je het wachtwoord absoluut niet mag vergeten.

© PXimport

Integratie in Verkenner

Een pluspunt van het programma is het gebruiksgemak. Je sleept de bestanden of de mappen die op slot moeten, in het programmavenster. Er is overigens geen beperking op de omvang van de bestanden. Omdat AxCrypt zich in het besturingssysteem integreert, kun je de versleuteling ook activeren door met de rechtermuisknop op een bestand of map te klikken. In het contextmenu kies je onder AxCrypt de opdracht Versleutelen of Ontsleutelen. Wanneer een bestand is versleuteld, kun zelfs niet meer zien om welk bestandstype het gaat: een Word-bestand, een jpg-foto, een filmpje? Heel interessant is dat de software samenwerkt met Dropbox en OneDrive, zodat je bijvoorbeeld beveiligde bestanden in de cloud via je smartphone kunt openen.

Met de rechtermuisknop kun je snel mappen en bestanden versleutelen en ontsleutelen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten