Veilig bestanden opslaan in de cloud? Dit zijn 5 versleutelde cloudopslagdiensten
Geplaatst: 28 januari 2024 - 13:02
Kevin Krikhaar
De meeste clouddiensten (waaronder populaire applicaties zoals OneDrive en Google Drive) versleutelen de bestanden die gebruikers uploaden niet end-to-end. De ontwikkelaars daarvan kunnen op die manier bij je gegevens, en als er een datalek plaatsvindt, kunnen die mogelijk in handen vallen van kwaadwillenden. Er zijn echter ook diensten die wél ingebouwde end-to-end-encryptie bevatten. In dit artikel bespreken we vijf van zulke diensten.
Proton Drive
Proton is vooral bekend van zijn e-maildienst, maar sinds 2022 heeft het bedrijf ook een versleutelde opensource-cloudopslagdienst. Deze is beschikbaar voor Windows, MacOS, Android en iOS. Hierbij krijgen gebruikers gratis tot 1 GB opslagruimte. Dat kunnen ze maximaal uitbreiden tot 3 TB, verdeeld over maximaal zes accounts. Dit duurste abonnement kost 30 euro per maand (waarbij ook toegang tot de andere Proton-diensten is inbegrepen).
Met de dienst, wiens hoofdkantoor zich in Zwitserland bevindt, kunnen allerhande bestanden, waaronder foto’s en video’s en de bijbehorende metagegevens end-to-end versleuteld in de cloud worden opgeslagen. Een nadeel is wel dat het momenteel nog niet mogelijk is om een gedeelde drive op te zetten. Mappen en bestanden kunnen wel handmatig worden gedeeld met andere gebruikers, bijvoorbeeld via een link.
Mega
Mega is een van de populairste end-to-end versleutelde cloudopslagdiensten. De dienst is zeer toegankelijk, met apps voor Windows, MacOS, Linux, Android en iOS. Er wordt tot maar liefst 20 GB aan gratis opslag geboden, en maximaal 16 TB als onderdeel van het duurste betaalde abonnement. Daarvoor betaal je per account 30 euro per maand. Gratis gebruikers van Mega hebben wel een overdrachtslimiet van 5 GB per dag.
Powered by
Ondanks de populariteit is Mega vrij controversieel. Dat komt omdat de oprichter, Kim Dotcom, meermaals de veiligheid ervan in twijfel heeft getrokken. Hij beweert namelijk dat de dienst na zijn vertrek deels in handen is gekomen van de overheid van Nieuw-Zeeland. Privacyexperts zijn dan ook over het algemeen wat huiverig over de beweerde ‘zero-knowledge’-versleuteling van deze dienst, want wellicht heeft Mega een achterdeurtje ingebouwd waardoor de dienst toch bij je bestanden kan.
Mega heeft betrokkenheid van de Nieuw-Zeelandse overheid altijd ontkend, en ook is dat tot dusver nog niet bewezen. Wel beweerden beveiligingsonderzoekers in 2022 dat de versleuteling van Mega een kwetsbaarheid bevatte waardoor het voor de dienst mogelijk zou zijn om de data van gebruikers te ontsleutelen.
Filen
Filen is een betrekkelijk nieuwe speler op cloudgebied, maar biedt desondanks end-to-end versleutelde diensten voor relatief aantrekkelijke prijzen. Er wordt gratis 10 GB opslag geboden, waarbij het mogelijk is om voor een losse betaling van 30 euro de opslag telkens permanent met 100 GB te verhogen. Als je veel opslag nodig hebt en niet aan een maandabonnement wilt vastzitten, kan Filen dus een interessante optie zijn. Overigens worden er wel ook maandabonnementen aangeboden, met een maximum van 10 TB voor 40 euro per maand.
Het hoofdkantoor van Filen bevindt zich in Duitsland, wat betekent dat het bedrijf moet voldoen aan de relatief strenge gegevensbeschermingswetten van de Europese Unie. Online wordt wel veel genoemd dat Filen enigszins langzaam werkt (vooral via de Android- en iOS-apps), en ook ontbreken er nog wat functies die bij de meeste andere clouddiensten wel aanwezig zijn. Denk aan de mogelijkheid om globaal naar bestanden te zoeken of om ze naar een andere plek te kopiëren.
NordLocker
NordLocker ken je misschien niet, maar grote kans dat je weleens van hun VPN-dienst NordVPN of wachtwoordmanager NordPass hebt gehoord. Hoewel de cloudopslagdienst vrij nieuw is, heeft het bedrijf dus al een goede reputatie met betrekking tot encryptie. Toch zijn er online redelijk wat klachten over de opslagdienst te vinden.
Er wordt voornamelijk vaak gezegd dat de automatische synchronisatie van lokaal opgeslagen bestanden met de cloud bovengemiddeld lang duurt. Ook zouden bestanden tijdens het synchronisatieproces soms worden overgeslagen. Verschillende gebruikers beweren zelfs dat enkele bestanden na verloop van tijd ineens weer uit de cloud waren verdwenen.
Ook een veelgenoemd kritiekpunt is dat er bij afbeeldingen niet meteen voorbeeldweergaven worden geladen. Je kunt de afbeeldingen zelf alleen zien door erop te klikken. Video’s kun je helemaal niet in de cloud bekijken; daarvoor moet je ze eerst downloaden.
De gratis versie van NordLocker komt met 3 GB aan opslagruimte. Verder zijn er twee betaalde abonnementen: een met 500 GB (9,67 dollar per maand) en een met 2 TB (24,19 dollar per maand). De dienst is beschikbaar op Windows, MacOS, iOS en Android.
iCloud
Apples alom bekende iCloud-dienst bevat standaard geen end-to-endversleuteling, maar sinds vorig jaar is dat wél een optie. Met ‘geavanceerde gegevensbescherming’ wordt er een e2e-encryptielaag toegevoegd aan alle gegevens van de iCloud Drive, en de meeste andere iCloud-datacategorieën, zoals foto’s, notities en reservekopieën van de iPhone. Gebruikers kunnen deze beveiligingslaag zonder meerprijs in- en uitschakelen via de instellingen.
Hoewel Apple hiermee andere grote techbedrijven als Microsoft en Google voorbijstreeft, is iCloud zelfs met deze functie wel iets minder privacyvriendelijk dan de hierboven genoemde diensten. De metadata wordt namelijk niet end-to-end versleuteld. Apple weet daardoor onder meer hoeveel bestanden je hebt opgeslagen, wat voor soort bestanden dat zijn (bijvoorbeeld foto’s of documenten) en hoe vaak zo’n bestand is bekeken. Alleen de inhoud van de bestanden kan niet worden ingezien. Apple laat overigens weten dat het deze metadata in de toekomst wél end-to-end wil versleutelen.
Apples clouddienst is beschikbaar voor iPhones, iPads en Macs en biedt standaard gratis 5 GB opslagruimte, met de mogelijkheid om te upgraden naar maximaal 12 TB voor 60 euro per maand.
Powered by