Apple Arcade: wat als games verdwijnen?

© PXimport

Apple Arcade: wat als games verdwijnen?

Geplaatst: 1 augustus 2022 - 04:48

Aangepast: 14 december 2022 - 09:50

Wesley Akkerman

Met een abonnement op Apple Arcade krijg je maandelijks toegang tot ongeveer tweehonderd videogames. Maar het kan zijn dat er soms een game verdwijnt van de dienst. Wat gebeurt er dan precies en wat moet je hier als abonnee over weten?

Gebruikers van het vergelijkbare Xbox Game Pass-abonnement weten hoe het werkt: als je een game speelt die uit het abonnement verdwijnt, dan moet je die daarna zelf kopen om door te kunnen spelen. Het voordeel is wel dat je gewoon je opgeslagen bestanden meeneemt en dus verder kunt gaan waar je gebleven bent. Het spel is digitaal niet aangepast en is volledig hetzelfde ten opzichte van de periode dat het spel beschikbaar was met Xbox Game Pass.

Waarom maken we de vergelijking tussen Apple Arcade en Xbox Game Pass? Beide abonnementen bieden ongeveer een gelijke service aan. Echter, bij het abonnement van Apple verloopt het proces van games die uit het aanbod verdwijnen net even anders. Ga er in elk geval niet zomaar vanuit dat je een game altijd maar kunt blijven spelen.

apple arcade

© PXimport

Apple Arcade: soms verdwijnen games

Wanneer een ontwikkelaar besluit een game uit het aanbod te halen, dan kun je als speler nog voor tenminste twee weken lang dat spel in kwestie spelen. Mocht het spel echt niet meer beschikbaar zijn, dan krijg je daar vanzelf een melding van op je iPhone of iPad. Hierin verschilt Apple Arcade dus al een beetje ten opzichte van Game Pass. Maar daar houden de verschillen – helaas voor gamers – niet op…

Zo’n game is namelijk niet altijd beschikbaar via de App Store. Het kan zijn dat een ontwikkelaar ervoor kiest om het spel alsnog via normale wegen beschikbaar te maken, maar dan moet je er dus voor betalen. Dat kan middels een vooraf te betalen bedrag, in-game aankopen of advertenties. Daarin kan het spel binnen Apple Arcade dus verschillen met de versie die daarbuiten om beschikbaar is. Games binnen het abonnement moeten namelijk compleet zijn, mogen geen advertenties bevatten en geen digitale aankopen aanbieden.

Dan is het ook nog maar de vraag of je je saves mee kunt nemen naar de nieuwe versie van het spel in kwestie. In sommige gevallen kunnen ontwikkelaars ervoor zorgen dat je oude savebestand niet (meer) werkt met de nieuwe versie. En als dat gebeurt, dan moet je het avontuur dus weer van voor af aan beginnen. Of je daar zin in hebt, dat is natuurlijk een tweede. 

apple arcade

© PXimport

Deze games verdwijnen binnenkort (juli 2022)

Onlangs maakte Apple bekend welke games binnenkort verdwijnen van Apple Arcade. Speel je dus één van de onderstaande spellen, houd er dan rekening mee dat je tegen beperkingen of advertenties kunt aanlopen.

 • Projection: First Light

 • Lifeslide

 • Various Daylife

 • EarthNight

 • Atone: Heart of the Elder Tree

 • Over the Alps

 • Dread Nautical

 • Cardpocalypse

 • Towaga: Among Shadows

 • Dead End Job

 • Don't Bug Me!

 • Spelldrifter

 • Spidersaurs

 • Explottens

 • BattleSky Brigade: Harpooner

Het is overigens niet de eerste keer dat Apple besluit games uit het abonnement te halen en het zal ook niet de laatste keer zijn. Maar het is wel de eerste keer dat het bedrijf hier op transparante wijze mee omgaat. Mocht je benieuwd zijn naar welke games er binnenkort verdwijnen uit Apple Arcade, dan kun je daarvoor terecht in een nieuwe sectie van de App Store.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000