© PXimport

Alles over Spotify Lite

Software

Geplaatst: 24 juli 2019 - 13:14

Aangepast: 16 november 2022 - 09:38

Justin Doornekamp

Spotify heeft officieel een Lite-versie van de streamingapp gelanceerd. Maar waarom zou Spotify dat doen? Wij vertellen waar de afgeslankte variant van Spotify voor bedoeld is en of jij er wat aan hebt.

Gebruikers konden sinds afgelopen jaar al aan de slag met een bètaversie van Spotify Lite en inmiddels is de eindversie in maar liefst 36 landen beschikbaar. De app voor Android is vooral ontworpen voor oudere of goedkopere telefoons die weinig opslagruimte beschikbaar hebben. De app is namelijk maar 10 MB groot en dat is flink minder dan de 90 MB van de standaardapp. Bovendien moet de Lite-versie van Spotify beter werken bij een zwakke internetverbinding.

Een voorwaarde om Spotify Lite te kunnen gebruiken, is dat je toestel wel minimaal draait op Android 4.3 of nieuwer. Zowel gratis gebruikers als degenen met een abonnement kunnen de vernieuwde app downloaden. Voor wie zich zorgen maakt te veel data kwijt te zijn aan de app, kan nu ook een optie inschakelen waarmee je een seintje krijgt als je bijna door je databundel heen bent.

Volgens Spotify is 90 procent van alle mogelijkheden uit de hoofdapp gewoon beschikbaar in de Lite-versie. Slechts enkele multimediafuncties, waaronder de korte video's die je bij bepaalde nummers ziet, zijn geschrapt.

Vooralsnog kunnen alleen Android-gebruikers de vernieuwde app downloaden. Er zouden geen plannen zijn om een iOS-versie uit te brengen. Spotify is namelijk van mening dat vooral Android-gebruikers zullen profiteren van een gestripte versie van de app.

© PXimport

Waarom brengt Spotify een lite-versie uit?

Het doel van de streamingdienst is vooral om zijn bereik te vergroten buiten het gebruikersbestand dat al is opgebouwd. Met name in opkomende markten ziet Spotify mogelijkheden, terwijl ook oudere doelgroepen interessant zijn.

Spotify heeft naar eigen zeggen inmiddels een gebruikersbestand opgebouwd van 217 miljoen gebruikers, waarvan er 100 miljoen een betaald account hebben. Dit is beduidend meer dan de 60 miljoen gebruikers van Apple Music.

Spotify Lite is volgens Google inmiddels al meer dan 1 miljoen keer gedownload en dat aantal kan nog flink stijgen nu de app officieel uit is. De vraag naar lite-apps stijgt enorm in opkomende markten waar de internetsnelheden zwak of instabiel zijn en waar veel mensen nog een oude telefoon gebruiken. Dit is de reden dat populaire apps als Facebook, Messenger en YouTube al een lite-versie kregen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000