ID.nl logo
Muziekserver maken: Bouw je eigen Spotify
© PXimport
Huis

Muziekserver maken: Bouw je eigen Spotify

Heb je een grote digitale muziekcollectie? Dan kun je je eigen muziekserver maken. Daarmee deel je namelijk liedjes met allerlei afspeelapparatuur; denk bijvoorbeeld aan een receiver of smart-tv in de woonkamer. Ben je vaak onderweg, dan stream je de nummers net zo gemakkelijk naar een smartphone, tablet of laptop. Met de juiste voorbereidingen is je favoriete muziek altijd en overal beschikbaar.

Met een NAS heb je overal toegang tot je entertainment. Koop je nieuwe NAS bij Bol.com

Veel mensen hebben nog wel ergens een externe harde schijf, usb-stick of mp3-speler met muziekbestanden liggen. Misschien heb je die audiotracks in een ver verleden stiekem bij al dan niet legale downloadnetwerken opgepikt, zoals Napster, Kazaa, Bittorrent of Usenet.

Er zijn natuurlijk ook andere manieren om aan audiobestanden te komen. Als je een nieuw album op vinyl koopt, zit daar vaak een los kaartje met een downloadlink bij. Verder kun je audio-cd’s naar de computer rippen of downloads in een gespecialiseerde webwinkel aanschaffen. Mogelijkheden genoeg om zelf een digitale muziekcollectie aan te leggen.

©PXimport

Geschikte muziekserver

Een muziekserver dient aan een aantal voorwaarden te voldoen. Allereerst is de bestandscompatibiliteit erg belangrijk. Van rammelende mp3’tjes tot audiofiele flac-bestanden; je wilt natuurlijk alle audiotracks feilloos kunnen afspelen. Verder speelt de gebruikersomgeving een essentiële rol. Als je duizenden nummers op je computer hebt staan, wil je de gewenste muziek uiteraard vlot opsporen.

Voor het huisvesten van een eigen muziekserver heb je grofweg keuze uit twee apparaten. Gebruik hiervoor een computer of NAS. Besef wel dat het apparaat voor de bereikbaarheid continu moet aanstaan. Een NAS verdient daarom de voorkeur

Zo’n systeem heeft naast een ruime opslagcapaciteit namelijk een laag energieverbruik. Niet iedereen heeft echter een NAS staan. In dat geval is een (oude) pc of laptop een prima alternatief. In dit artikel komen beide mogelijkheden uitgebreid aan bod.

Muziekserver op pc

De zoektocht naar een geschikte muziekserver voor de computer valt nog niet mee. Veel gespecialiseerde oplossingen zijn namelijk betaald, zoals Roon en Subsonic. Er bestaan weliswaar allerlei gratis alternatieven, maar hiervan valt de kwaliteit doorgaans helaas tegen. Denk bijvoorbeeld aan een matige bestandscompatibiliteit of gebrekkige gebruiksomgeving.

Foobar2000 geldt als een positieve uitzondering. Deze freeware oogt in eerste instantie ietwat armoedig, maar onderhuids is er verrassend veel mogelijk. Zo pas je de vormgeving naar eigen smaak aan en voeg je via plug-ins allerlei extra functies toe. Bovendien speelt dit Windows-programma álle muziekformaten soepel af. Zoek Foobar2000 op in de Microsoft Store. Klik vervolgens achtereenvolgens op Downloaden en Openen.

Weergave aanpassen

Zodra je Foobar2000 voor de eerste keer opent, stel je de weergave in. Er verschijnt hiervoor vanzelf een pop-upvenster. Kies bij voorkeur voor een indeling met een albumlijst. Je navigeert dan namelijk eenvoudig tussen albums van artiesten. Verder toont het programma eventueel eigenschappen en visualisaties. 

Je stelt in het rechter deelvenster vrijblijvend een andere achtergrondkleur in. Overigens kun je de lay-out achteraf nog eenvoudig aanpassen. In dit artikel gaan we uit van de weergave Album List + Properties (tabbed) + Visualisations. Maak een (voorlopige) keuze en bevestig met OK.

Je kunt de verhoudingen van elk deelvenster wijzigen. Beweeg de muis naar een rand tussen twee deelvensters totdat de cursor in een dubbele pijl verandert. Houd de muisknop vervolgens ingedrukt om de verhoudingen aan te passen. Je past op die manier naar eigen wens de gebruikersomgeving aan.

©PXimport

Liedjes toevoegen

Foobar2000 houdt automatisch de standaard muziekmap van Windows in de gaten. Bevat deze locatie audiobestanden, dan verschijnen die vanzelf in de muziekbibliotheek van het programma. Foobar2000 bewaakt op jouw verzoek ook andere bestandslocaties. Als je nieuwe liedjes aan de opgegeven map toevoegt, belanden die automatisch in de bibliotheek van het muziekprogramma.

Ga achtereenvolgens naar File / Preferences / Media Library en klik aan de rechterkant op Add. Je bladert nu naar de beoogde muziekmap. Bevestig met Map selecteren en sluit de instellingen via OK. Afhankelijk van het aantal bestanden dat moet worden geïndexeerd, duurt het even voordat Foobar2000 alle beschikbare muziekalbums toont. 

Wil je iets beluisteren? Sleep dan vanuit Album List een album of liedje naar de afspeelweergave. Dat is het rechter deelvenster. Klik nu bovenaan op de knop Play.

Vreemd genoeg heeft Foobar2000 nergens ruimte voor een albumhoes, maar met een beetje moeite voeg je die alsnog toe. Klik in de menubalk op View / Layout / Enable layout editing mode en sluit het venster met Close. Je klikt daarna met rechts op het tabblad Spectogram. Dit tabblad bevindt zich in het deelvenster rechtsonder. Kies Add New Tab en klik ergens in het lege deelvenster. Je scrolt zo nodig een stukje omlaag en dubbelklikt op Album Art Viewer.

©PXimport

Server toevoegen

Foobar2000 is een kale muziekspeler waaraan je allerlei functies kunt toevoegen. Dat gebeurt via plug-ins. Handig, want op deze manier voorzie je het programma van een serverfunctie. Bekijk op www.foobar2000.org/components de lijst met uitbreidingen. 

Klik op de link UPnP/DLNA Renderer, Server, Control Point 0.99.49 en vervolgens onderaan de pagina op Download. Je navigeert binnen Foobar2000 nu naar File / Preferences / Components, waarna je via de knop Install de zojuist gedownloade plug-in selecteert. Bevestig met Openen en Ja. Klik tot slot op Apply / OK om het programma te herstarten. Verschijnt er een firewallwaarschuwing van Windows? Klik dan op Toegang toestaan.

Je controleert voor de zekerheid of de muziekserver van Foobar2000 actief is. Ga naar File / Preferences. Onder Tools is er met UPnP een nieuw onderdeel bij gekomen. Klap dit onderdeel uit en blader naar Server / Basic Settings. Controleer of de muziekserver is ingeschakeld. Zie hier ook via welke netwerkpoort de server bereikbaar is. Standaard is dat 56923. Dit poortnummer heb je later nog nodig.

©PXimport

Streamen naar hifiapparatuur

Afspeelapparaten kunnen op jouw verzoek binnen het thuisnetwerk liedjes vanaf de muziekserver oppikken. Open op een smart-tv maar eens de bronnenlijst en selecteer Foobar2000 Media Server. De albums verschijnen nu in beeld. Selecteer met de afstandsbediening een nummer of album. Vaak verschijnen er ook albumhoezen, al is dat niet bij elk afspeelapparaat het geval.

Naast een smart-tv heb je wellicht ook nog andere geschikte afspeelapparatuur, zoals een mediaspeler, receiver, soundbar of gameconsole. Uiteraard is het wel een voorwaarde dat dit apparaat met het (draadloze) thuisnetwerk is verbonden. Zoek in het menu de mediaserver op. Gebruik hiervoor de bijbehorende afstandsbediening of controller. Moderne hifiapparatuur kun je veelal met een app op een smartphone bedienen. Zoek dan in de bronnenlijst naar foobar2000 Media Server.

©PXimport

Streamen naar mobiel

Speel je eigen liedjes graag af op een smartphone of tablet? Begrijpelijk, want met een aangesloten hoofdtelefoon kun je optimaal van goede muziek genieten. Installeer de app Foobar2000 op een iOS- of Android-toestel. Geef deze app zo nodig toestemming om binnen het thuisnetwerk naar mediaservers te speuren. Nadat je enkele keren op Next tikt, kom je in het hoofdscherm terecht. Via Media Servers heb je toegang tot de volledige muziekcollectie.

Verschijnt de servernaam niet in beeld? Ga binnen het muziekprogramma op de computer dan naar File / Preferences / Tools / UPnP / Server / Basic Settings en zet een vinkje voor Always use the Default streaming profile for all devices. Bevestig met Apply / OK. Probeer nu op het mobiele toestel verbinding met de muziekserver te maken.

©PXimport

Streamen buiten netwerk

Ben je als muziekliefhebber veel onderweg, dan luister je vermoedelijk vaak via een koptelefoon naar muziek. Dankzij Foobar2000 stream je eigen opgeslagen nummers naar elke plek op aarde. Een voorwaarde is wel dat er wifi of mobiel internet binnen handbereik is. Houd in dat laatste geval je databundel van het mobiele internetabonnement in de gaten.

Verder dien je voor gebruik buitenshuis enkele zaken te configureren. Navigeer in Foobar2000 op de computer naar File / Preferences / Tools / UPnP / Server / Internet Access en vink de optie Allow Internet access aan. Typ in het veld achter Public Server IP or hostname nu het publieke ip-adres, een dubbele punt en het poortnummer. Daarmee verschijnt de regel [ip-adres]:56923, waarbij je de haakjes vervangt voor het publieke ip-adres. Je achterhaalt dat eenvoudig door de website www.ip-adres.nl te bezoeken. Bedenk verder een gebruikersnaam en wachtwoord, waarna je het venster afsluit met Apply / OK.

Met de Foobar2000-app op je mobiel benader je de muziekserver via internet. Kies in het hoofdscherm Media Servers en vervolgens Add new. Typ daarna de volgende regel en vul hierbij in plaats van de haakjes eigen gegevens in: http://(gebruikersnaam):(wachtwoord)@(ip-adres):(poortnummer). Het mobiele toestel maakt nu verbinding met de muziekserver, zodat je al je favoriete nummers kunt streamen.

©PXimport

Portforwarding

Lukt het niet om van buiten het thuisnetwerk verbinding met de muziekserver te maken? Mogelijk blokkeert de router toegang van buitenaf. Je lost dit euvel op door in de routerinstellingen een uitzondering in te stellen. Vul bij de opties voor portforwarding het lokale ip-adres van de muziekserver (in ons voorbeeld het ip-adres van de computer) en het poortnummer in. Daarnaast is het belangrijk dat de router UPnP-verkeer toestaat.

Muziekserver op NAS

Een NAS is in feite een opslagapparaat met een eigen besturingssysteem. Meestal is er veel opslagcapaciteit beschikbaar. Voor muziekliefhebbers komt dat mooi uit, want er is genoeg ruimte om talloze albums onder te brengen. Stel deze muziek via het netwerk aan andere apparaten beschikbaar, bijvoorbeeld een smart-tv, receiver, soundbar, smartphone of tablet. 

Als je een NAS van het merk QNAP bezit, installeer je hiervoor de app Music Station. Hiermee richt je een toegankelijke muziekserver in. NAS’en van Synology bevatten met Audio Station een vergelijkbare toepassing. Dit Taiwanese merk is in Nederland marktleider en daarom leggen we in de komende paragrafen de werking van Audio Station uit.

Audio Station installeren

Zodra de Synology-NAS is ingeschakeld, surf je naar https://finds.synology.com om verbinding met het apparaat te maken. Via Configuratiescherm / Bijwerken en herstellen controleer je of er eventueel een nieuwe versie van het besturingssysteem DiskStation Manager klaarstaat. Zo ja, klik dan op Downloaden en Nu bijwerken. Ga akkoord met de voorwaarden en bevestig nogmaals met Bijwerken / Ja.

Audio Station is standaard niet voorgeïnstalleerd, maar gelukkig voeg je deze Nederlandstalige app eenvoudig toe. Open het onderdeel Package Center en klik onder Audio Station op Installeren. Na afloop nestelt het muziekprogramma zich in het hoofdmenu van DiskStation Manager. De app wordt in een nieuw venster geopend. Voor het delen van muziek met andere afspeelapparaten heb je nog een tooltje nodig. Open Package Center en installeer de applicatie Mediaserver.

©PXimport

Albums toevoegen

Je voegt eenvoudig muziek aan Audio Station toe. Open hiervoor het onderdeel File Station. Als het goed is, kom je de map music tegen. Open deze map en blader via Uploaden / Uploaden – Overslaan naar je muziekcollectie. Selecteer de gewenste audiotracks en bevestig met Openen.

Alle toegevoegde liedjes komen vanzelf in Audio Station terecht. Gebruik de categorieën aan de linkerkant om de audioverzameling onder meer op map, album, artiest of genre te sorteren. Afspelen is simpel: klik gewoon op het album of nummer dat je wilt horen. Verder kun je in Audio Station afspeellijsten aanmaken en naar internetradiostations luisteren. Tot slot bevat de app ook een functie om songteksten op te halen.

©PXimport

Instellingen mediaserver

Wanneer een smart-tv, receiver, soundbar, mediaspeler of gameconsole met het thuisnetwerk is verbonden, kun je in veel gevallen de mediaserver van de NAS benaderen. Op een smart-tv open je hiervoor bijvoorbeeld de bronnenlijst.

Bestaat jouw muziekcollectie uit bestanden met uiteenlopende audioformaten? Wie weet mist een afspeelapparaat ondersteuning voor een bepaald exotisch formaat. In dat geval verschijnt er een foutmelding of lege afspeellijst. Een Synology-NAS zet zo’n audiobestand op jouw verzoek tijdelijk om naar een ander formaat, waarna je de nummers alsnog op het beoogde apparaat kunt afspelen. Dat heet transcoderen.

Je schakelt deze functie eenvoudig in. Open binnen DiskStation Manager linksboven het hoofdmenu en klik op Mediaserver. Via DMA-compatibiliteit zet je een vinkje voor Audiotranscodering inschakelen. Vink alle audioformaten aan. Je bewaart met Toepassen de wijzigingen.

©PXimport

QuickConnect ID

Logischerwijs wil je ook buiten het thuisnetwerk naar eigen muziek luisteren. Een zogeheten QuickConnect ID komt hierbij uitstekend van pas. Je geeft de Synology-NAS daarmee kortweg een eigen domeinnaam, zodat je eenvoudig buitenshuis verbinding kunt maken. Een groot voordeel hiervan is dat je niet allerlei routerinstellingen hoeft te wijzigen. 

Ga naar Configuratiescherm / Externe toegang en vink de optie QuickConnect inschakelen aan. Klik op Toepassen. Je hebt voor het gebruik van deze functie wel een Synology-account nodig. Hoogstwaarschijnlijk heb je jezelf tijdens het in gebruik nemen van de NAS al geregistreerd.

NAS-muziek op mobiel

Met DS Audio op een Android- of iOS-toestel leg je eenvoudig contact met je NAS. Installeer deze app vanuit de Play of App Store. Vul de QuickConnect ID, de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Zodra je bevestigt met Aanmelden, verschijnt de muziekverzameling op je smartphone.

Om mobiele datakosten te besparen, download je desgewenst nummers naar het toestelgeheugen. Veel luisterplezier!

©PXimport

▼ Volgende artikel
Zo houd je je huis comfortabel zonder de gaskraan open te draaien
© nevodka.com - stock.adobe.com
Energie

Zo houd je je huis comfortabel zonder de gaskraan open te draaien

Als de temperaturen dalen, grijpen veel mensen instinctief naar de thermostaat om het huis te verwarmen. Maar comfortabel wonen hoeft niet te betekenen dat je de gaskraan vol open draait. Met een paar slimme aanpassingen en gewoontes kun je de warmte in huis beter vasthouden en je gasverbruik verminderen, zonder in te leveren op comfort.

In dit artikel lees je onder meer: • Hoe je kieren en spleten dicht om warmteverlies te voorkomen • Dat je warmte kunt vasthouden door gordijnen op het juiste moment te openen of te sluiten • Dat je alleen de ruimtes moet verwarmen die je gebruikt en deuren moet sluiten • Hoe je de vloer warmer en comfortabeler maakt zonder extra energieverbruik • Hoe je frisse lucht binnenhaalt zonder onnodig warmteverlies • Over alternatieven zoals elektrische dekens en warmtekussens om comfortabel te blijven Ook lezen: Dakisolatie aanbrengen vanaf binnen of buiten? Dit zijn de voor- en nadelen

Voorkom warmteverlies met tochtstrips en kit

Warmteverlies via kieren en spleten is een van de grootste energieverspillers in huis. Gelukkig zijn er eenvoudige oplossingen om dat aan te pakken. Tochtstrips zijn een snelle en betaalbare manier om openingen rond ramen en deuren af te dichten. Ze zijn eenvoudig te installeren en zorgen ervoor dat koude lucht niet binnenkomt en warme lucht niet ontsnapt. Voor grotere openingen, bijvoorbeeld bij de aansluiting van kozijnen op muren, is het gebruik van siliconenkit of schuimrubber ideaal. Deze materialen vullen de naden op en voorkomen effectief warmteverlies.

©Marina Gordejeva

Naast ramen en deuren is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan brievenbussen en ventilatieroosters. Een tochtborstel op de brievenbus en een ventilatierooster met klep kunnen voorkomen dat koude lucht naar binnen stroomt zonder dat je de ventilatie volledig blokkeert. Controleer bovendien de aansluitingen rond leidingen en buizen die door muren of vloeren lopen. Hier kunnen vaak ongeziene tochtgaten zitten die gemakkelijk afgedicht kunnen worden.

Een handige tip is om je huis te controleren op tochtplekken op een koude en winderige dag. Loop met een brandende kaars langs ramen, deuren en andere mogelijke tochtbronnen. Beweegt de vlam? Dan ontsnapt er warmte en kun je direct actie ondernemen. Door deze kleine aanpassingen blijft je huis warmer en verbruik je minder gas, wat niet alleen je energierekening verlaagt, maar ook goed is voor het milieu.

©Olga Yastremska

Gebruik gordijnen slim

Gordijnen kunnen een grote rol spelen in het vasthouden van warmte in huis. Overdag kun je ze openen om zonnewarmte binnen te laten, vooral bij ramen op het zuiden. Deze gratis warmtebron helpt om je huis op een natuurlijke manier te verwarmen. Zodra de zon ondergaat, is het belangrijk om de gordijnen dicht te trekken. Dan fungeren ze als een extra isolatielaag, waardoor minder warmte via de ramen ontsnapt. Kies bij voorkeur voor dikke of thermische gordijnen, die speciaal zijn ontworpen om warmteverlies te minimaliseren.

Let er echter op dat gordijnen geen radiatoren bedekken. Als ze de warmte van een radiator blokkeren, verwarm je de ruimte minder efficiënt. Zorg er ook voor dat gordijnen goed aansluiten op de muur of vensterbank om tocht te verminderen. Heb je open ruimtes onder je gordijnen? Overweeg dan tochtrollen of gordijnen die tot de vloer reiken.

Heb je rolluiken of jaloezieën? Combineer deze met gordijnen voor nog betere isolatie. Overdag houd je de rolluiken open om zonlicht binnen te laten en 's avonds sluit je ze om warmteverlies verder te beperken. Op deze manier benut je gordijnen niet alleen als decoratie, maar ook als een slimme manier om energie te besparen en je huis comfortabel warm te houden.

©andrey sinenkiy

Verwarm gericht, niet je hele huis

Het verwarmen van je hele huis kan een flinke kostenpost zijn, vooral als je ruimtes verwarmt die je nauwelijks gebruikt. Door selectief te verwarmen, kun je niet alleen je gasverbruik verminderen, maar ook efficiënter omgaan met de warmte die je al hebt. Begin met het identificeren van de ruimtes waar je de meeste tijd doorbrengt, zoals de woonkamer, slaapkamer of werkkamer. Zorg ervoor dat je de deuren naar deze ruimtes gesloten houdt om te voorkomen dat de warmte ontsnapt naar minder gebruikte kamers. Dit creëert een zogenoemde 'warmtezone,' waarin de temperatuur comfortabel blijft.

Voor ruimtes die je tijdelijk gebruikt, zoals de badkamer, kun je overwegen om elektrische alternatieven in te zetten. Een infraroodpaneel of elektrische kachel verwarmt snel en plaatselijk, waardoor je geen onnodige energie verspilt aan het verwarmen van de hele woning. Deze apparaten zijn vooral nuttig voor korte periodes, zoals tijdens het douchen of werken aan een bureau.

©PhotoSG

Daarnaast kun je het gebruik van je verwarming optimaliseren door een slimme thermostaat te installeren. Hiermee kun je precies instellen wanneer en waar je warmte nodig hebt. Veel slimme thermostaten bieden de mogelijkheid om zones in huis apart te regelen, zodat je alleen energie gebruikt voor de ruimtes die op dat moment in gebruik zijn.

Tot slot is het handig om te experimenteren met lagere temperaturen in minder gebruikte kamers. Een graad of twee lager in bijvoorbeeld de gang of logeerkamer kan al een aanzienlijke besparing opleveren zonder dat dit je wooncomfort aantast. Door gericht te verwarmen, haal je meer uit je energieverbruik en bespaar je tegelijkertijd op je gasrekening.

Maak optimaal gebruik van tapijten en vloerkleden

Een koude vloer kan een flinke invloed hebben op hoe comfortabel je huis aanvoelt, vooral in kamers met tegels of laminaat. Tapijten en vloerkleden zijn niet alleen een decoratieve toevoeging, maar ook een praktische oplossing om warmte vast te houden. Ze fungeren als een extra isolatielaag, waardoor de kou van de vloer minder snel in de ruimte trekt. Dit kan vooral nuttig zijn in slecht geïsoleerde woningen of op de begane grond.

©leonid iastremskyi

Voor maximaal effect kies je een dik, dicht geweven tapijt of kleed. Wol of hoogpolig materiaal werkt extra isolerend en voelt ook zachter en warmer aan onder je voeten. Leg het kleed in veelgebruikte ruimtes, zoals de woonkamer of slaapkamer, waar het comfort direct merkbaar is. Heb je vloerverwarming? Kies dan voor een kleed dat geschikt is voor dit type verwarming, zodat de warmte er nog steeds goed doorheen kan.

Naast thermisch comfort helpt een tapijt ook om de algemene sfeer in huis te verbeteren. Een warm kleed nodigt uit om op te zitten of te spelen, wat vooral prettig is als je kinderen hebt. Bovendien kan een vloerkleed helpen om geluiden te dempen, wat een extra voordeel is in drukke huishoudens of appartementen.

Ventileer op de juiste manier

Ventileren is belangrijk voor een gezond binnenklimaat, maar verkeerd ventileren kan leiden tot onnodig warmteverlies. Je moet daarom slim ventileren, zodat je frisse lucht binnenhaalt zonder de warmte uit je huis te laten ontsnappen. De meest effectieve manier is om kort en krachtig te ventileren. Zet bijvoorbeeld twee ramen tegenover elkaar een paar minuten wijd open om een luchtstroom te creëren. Dit ververst de lucht snel zonder dat de muren, vloeren en meubels afkoelen, waardoor je woning zijn warmte behoudt.

©Roman Möbius

Voorkom langdurig ventileren via een raam op een kier, vooral in de winter. Dat zorgt er namelijk voor dat je continu warmte verliest, terwijl de luchtuitwisseling traag verloopt. Maak in plaats daarvan gebruik van ventilatieroosters die je gedeeltelijk kunt openen. Deze bieden een constante toevoer van frisse lucht zonder grote warmteverliezen.

Let ook op ruimtes zoals de keuken en badkamer, waar vocht snel ophoopt. Gebruik de afzuigkap of mechanische ventilatie alleen wanneer nodig en zorg dat je deze systemen niet onnodig lang laat draaien. Vochtige lucht voelt kouder aan, dus het goed afvoeren van vocht helpt je huis niet alleen frisser, maar ook warmer aan te laten voelen.

Combineer met duurzame warmtebronnen

Naast het verminderen van warmteverlies kun je ook denken aan het combineren van deze tips met een duurzame warmtebron. Een elektrische deken, een warmtekussen of zelfs het dragen van meerdere lagen kleding kunnen helpen om comfortabel te blijven zonder extra gas te verbruiken.

Met deze praktische tips kun je je huis comfortabel warm houden en tegelijkertijd je gasverbruik minimaliseren. Het resultaat? Een lagere energierekening, een kleinere ecologische voetafdruk en een heerlijk comfortabel huis!

▼ Volgende artikel
⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Een handdruk, een deurklink, even ergens tegenaan leunen, en ZAP! Voor je het weet, krijg je een elektrische schok. Statische kleding is behoorlijk irritant, maar gelukkig kun je er wat aan doen. In dit artikel ontdek je hoe. Let op: het antwoord kan schokkend zijn!

In dit artikel lees je: ⚡ Wat statische elektriciteit is ⚡ Waarom je kleding zo snel statisch wordt ⚡ Hoe aluminiumfolie, wasverzachter en lepels je kunnen helpen

Lees ook: 8 veelgemaakte fouten bij het wassen van kleding

Waarom is mijn kleding statisch? 

Een statische schok is een vorm van elektriciteit. Het komt door wrijving van kleding tegen andere kleding, tegen je huid, of gewoon door de (droge) lucht om je heen. Vooral synthetische stoffen als nylon en polyester hebben er last van. Ook wol staat erom bekend. Bij katoen en linnen merk je het amper, omdat die de statische elektriciteit weer makkelijk afgeven aan de omgeving. Bij synthetische stoffen wordt de kleding pas ontladen als je iets aanraakt – een deurklink, of de hand van iemand anders, bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het schokeffect te verminderen. 

©komta

Tip 1: Slim wassen en drogen

Je kunt al veel problemen voorkomen door op een slimme manier te wassen en drogen. Het gebruik van wasverzachter zorgt er al voor dat je kleding minder snel statisch geladen wordt als je het aantrekt. Je kunt ook een bolletje aluminiumfolie in de trommel doen bij het wassen, dat zorgt ervoor dat de statische elektriciteit meteen wordt afgegeven aan de trommel. Let op: doe geen aluminiumfolie in de droger! 

©Tanya Rozhnovskaya

Kleding die snel statisch wordt kun je sowieso beter niet in de droger doen, ook als dat volgens het label wel kan. Er bestaan antistatische drogerdoekjes die je bij je wasgoed in de droger kunt stoppen, en die de statische elektriciteit verminderen. 

Tip 2: Metaal

Contact met metaal zorgt ervoor dat de statische elektriciteit wordt afgegeven aan de lucht. Pak voor je je kleding aantrekt een metalen kledinghanger of een ander stuk metaal (een sleutel, een lepel), en wrijf even over de binnen- en buitenkant van je kleding. Zo wordt de elektriciteit ontladen, en kun je je kleding in elk geval zonder schok aantrekken. 

Een andere veelgebruikte manier is een metalen veiligheidsspeld aan je kleding bevestigen. Die zorgt er gedurende de dag voor dat de statische elektriciteit sneller wordt afgegeven, en je hebt minder last van schokken en plakkende kleding. 

Tip 3: De vriezer

De vriezer? Jazeker! Als je je kleding voor je het gaat dragen een halfuurtje in de vriezer legt, wordt de statische elektriciteit ook ontladen, en het bouwt bovendien minder snel weer op. Zorg wel dat je kleding kurkdroog is voor je het in de vriezer legt, anders loop je straks met ijspegels in je nek naar buiten. 

Tip 4: Sprayen

Een beetje sprayen is ook geen slecht idee. Er zijn anti-statische sprays op de markt, die ervoor zorgen dat de lading verdwijnt en minder snel weer opbouwt, maar er zijn ook doe-het-zelf-oplossingen: een beetje haarlak aan de binnenkant van je kleding of een beetje wasverzachter in een plantenspuit heeft ongeveer hetzelfde effect. 

Conclusie

Statische elektriciteit in je kleding is niet fijn, niet voor jou en niet voor degene die je een hand geeft. Vooral wol en synthetische stoffen hebben er last van; katoen en linnen juist helemaal niet. Op een slimme manier wassen en drogen scheelt al een hoop, en aanraking met metaal kan de ergste statische elektriciteit ook oplossen. Besprenkel de binnenkant van je kleding met anti-statische spray, haarlak of wasverzachter, of stop je kleren na het drogen even in de vriezer, en je hebt in elk geval voorlopig nergens meer last van.