ID.nl logo
Muziekserver maken: Bouw je eigen Spotify
© PXimport
Huis

Muziekserver maken: Bouw je eigen Spotify

Heb je een grote digitale muziekcollectie? Dan kun je je eigen muziekserver maken. Daarmee deel je namelijk liedjes met allerlei afspeelapparatuur; denk bijvoorbeeld aan een receiver of smart-tv in de woonkamer. Ben je vaak onderweg, dan stream je de nummers net zo gemakkelijk naar een smartphone, tablet of laptop. Met de juiste voorbereidingen is je favoriete muziek altijd en overal beschikbaar.

Met een NAS heb je overal toegang tot je entertainment. Koop je nieuwe NAS bij Bol.com

Veel mensen hebben nog wel ergens een externe harde schijf, usb-stick of mp3-speler met muziekbestanden liggen. Misschien heb je die audiotracks in een ver verleden stiekem bij al dan niet legale downloadnetwerken opgepikt, zoals Napster, Kazaa, Bittorrent of Usenet.

Er zijn natuurlijk ook andere manieren om aan audiobestanden te komen. Als je een nieuw album op vinyl koopt, zit daar vaak een los kaartje met een downloadlink bij. Verder kun je audio-cd’s naar de computer rippen of downloads in een gespecialiseerde webwinkel aanschaffen. Mogelijkheden genoeg om zelf een digitale muziekcollectie aan te leggen.

©PXimport

Geschikte muziekserver

Een muziekserver dient aan een aantal voorwaarden te voldoen. Allereerst is de bestandscompatibiliteit erg belangrijk. Van rammelende mp3’tjes tot audiofiele flac-bestanden; je wilt natuurlijk alle audiotracks feilloos kunnen afspelen. Verder speelt de gebruikersomgeving een essentiële rol. Als je duizenden nummers op je computer hebt staan, wil je de gewenste muziek uiteraard vlot opsporen.

Voor het huisvesten van een eigen muziekserver heb je grofweg keuze uit twee apparaten. Gebruik hiervoor een computer of NAS. Besef wel dat het apparaat voor de bereikbaarheid continu moet aanstaan. Een NAS verdient daarom de voorkeur

Zo’n systeem heeft naast een ruime opslagcapaciteit namelijk een laag energieverbruik. Niet iedereen heeft echter een NAS staan. In dat geval is een (oude) pc of laptop een prima alternatief. In dit artikel komen beide mogelijkheden uitgebreid aan bod.

Muziekserver op pc

De zoektocht naar een geschikte muziekserver voor de computer valt nog niet mee. Veel gespecialiseerde oplossingen zijn namelijk betaald, zoals Roon en Subsonic. Er bestaan weliswaar allerlei gratis alternatieven, maar hiervan valt de kwaliteit doorgaans helaas tegen. Denk bijvoorbeeld aan een matige bestandscompatibiliteit of gebrekkige gebruiksomgeving.

Foobar2000 geldt als een positieve uitzondering. Deze freeware oogt in eerste instantie ietwat armoedig, maar onderhuids is er verrassend veel mogelijk. Zo pas je de vormgeving naar eigen smaak aan en voeg je via plug-ins allerlei extra functies toe. Bovendien speelt dit Windows-programma álle muziekformaten soepel af. Zoek Foobar2000 op in de Microsoft Store. Klik vervolgens achtereenvolgens op Downloaden en Openen.

Weergave aanpassen

Zodra je Foobar2000 voor de eerste keer opent, stel je de weergave in. Er verschijnt hiervoor vanzelf een pop-upvenster. Kies bij voorkeur voor een indeling met een albumlijst. Je navigeert dan namelijk eenvoudig tussen albums van artiesten. Verder toont het programma eventueel eigenschappen en visualisaties. 

Je stelt in het rechter deelvenster vrijblijvend een andere achtergrondkleur in. Overigens kun je de lay-out achteraf nog eenvoudig aanpassen. In dit artikel gaan we uit van de weergave Album List + Properties (tabbed) + Visualisations. Maak een (voorlopige) keuze en bevestig met OK.

Je kunt de verhoudingen van elk deelvenster wijzigen. Beweeg de muis naar een rand tussen twee deelvensters totdat de cursor in een dubbele pijl verandert. Houd de muisknop vervolgens ingedrukt om de verhoudingen aan te passen. Je past op die manier naar eigen wens de gebruikersomgeving aan.

©PXimport

Liedjes toevoegen

Foobar2000 houdt automatisch de standaard muziekmap van Windows in de gaten. Bevat deze locatie audiobestanden, dan verschijnen die vanzelf in de muziekbibliotheek van het programma. Foobar2000 bewaakt op jouw verzoek ook andere bestandslocaties. Als je nieuwe liedjes aan de opgegeven map toevoegt, belanden die automatisch in de bibliotheek van het muziekprogramma.

Ga achtereenvolgens naar File / Preferences / Media Library en klik aan de rechterkant op Add. Je bladert nu naar de beoogde muziekmap. Bevestig met Map selecteren en sluit de instellingen via OK. Afhankelijk van het aantal bestanden dat moet worden geïndexeerd, duurt het even voordat Foobar2000 alle beschikbare muziekalbums toont. 

Wil je iets beluisteren? Sleep dan vanuit Album List een album of liedje naar de afspeelweergave. Dat is het rechter deelvenster. Klik nu bovenaan op de knop Play.

Vreemd genoeg heeft Foobar2000 nergens ruimte voor een albumhoes, maar met een beetje moeite voeg je die alsnog toe. Klik in de menubalk op View / Layout / Enable layout editing mode en sluit het venster met Close. Je klikt daarna met rechts op het tabblad Spectogram. Dit tabblad bevindt zich in het deelvenster rechtsonder. Kies Add New Tab en klik ergens in het lege deelvenster. Je scrolt zo nodig een stukje omlaag en dubbelklikt op Album Art Viewer.

©PXimport

Server toevoegen

Foobar2000 is een kale muziekspeler waaraan je allerlei functies kunt toevoegen. Dat gebeurt via plug-ins. Handig, want op deze manier voorzie je het programma van een serverfunctie. Bekijk op www.foobar2000.org/components de lijst met uitbreidingen. 

Klik op de link UPnP/DLNA Renderer, Server, Control Point 0.99.49 en vervolgens onderaan de pagina op Download. Je navigeert binnen Foobar2000 nu naar File / Preferences / Components, waarna je via de knop Install de zojuist gedownloade plug-in selecteert. Bevestig met Openen en Ja. Klik tot slot op Apply / OK om het programma te herstarten. Verschijnt er een firewallwaarschuwing van Windows? Klik dan op Toegang toestaan.

Je controleert voor de zekerheid of de muziekserver van Foobar2000 actief is. Ga naar File / Preferences. Onder Tools is er met UPnP een nieuw onderdeel bij gekomen. Klap dit onderdeel uit en blader naar Server / Basic Settings. Controleer of de muziekserver is ingeschakeld. Zie hier ook via welke netwerkpoort de server bereikbaar is. Standaard is dat 56923. Dit poortnummer heb je later nog nodig.

©PXimport

Streamen naar hifiapparatuur

Afspeelapparaten kunnen op jouw verzoek binnen het thuisnetwerk liedjes vanaf de muziekserver oppikken. Open op een smart-tv maar eens de bronnenlijst en selecteer Foobar2000 Media Server. De albums verschijnen nu in beeld. Selecteer met de afstandsbediening een nummer of album. Vaak verschijnen er ook albumhoezen, al is dat niet bij elk afspeelapparaat het geval.

Naast een smart-tv heb je wellicht ook nog andere geschikte afspeelapparatuur, zoals een mediaspeler, receiver, soundbar of gameconsole. Uiteraard is het wel een voorwaarde dat dit apparaat met het (draadloze) thuisnetwerk is verbonden. Zoek in het menu de mediaserver op. Gebruik hiervoor de bijbehorende afstandsbediening of controller. Moderne hifiapparatuur kun je veelal met een app op een smartphone bedienen. Zoek dan in de bronnenlijst naar foobar2000 Media Server.

©PXimport

Streamen naar mobiel

Speel je eigen liedjes graag af op een smartphone of tablet? Begrijpelijk, want met een aangesloten hoofdtelefoon kun je optimaal van goede muziek genieten. Installeer de app Foobar2000 op een iOS- of Android-toestel. Geef deze app zo nodig toestemming om binnen het thuisnetwerk naar mediaservers te speuren. Nadat je enkele keren op Next tikt, kom je in het hoofdscherm terecht. Via Media Servers heb je toegang tot de volledige muziekcollectie.

Verschijnt de servernaam niet in beeld? Ga binnen het muziekprogramma op de computer dan naar File / Preferences / Tools / UPnP / Server / Basic Settings en zet een vinkje voor Always use the Default streaming profile for all devices. Bevestig met Apply / OK. Probeer nu op het mobiele toestel verbinding met de muziekserver te maken.

©PXimport

Streamen buiten netwerk

Ben je als muziekliefhebber veel onderweg, dan luister je vermoedelijk vaak via een koptelefoon naar muziek. Dankzij Foobar2000 stream je eigen opgeslagen nummers naar elke plek op aarde. Een voorwaarde is wel dat er wifi of mobiel internet binnen handbereik is. Houd in dat laatste geval je databundel van het mobiele internetabonnement in de gaten.

Verder dien je voor gebruik buitenshuis enkele zaken te configureren. Navigeer in Foobar2000 op de computer naar File / Preferences / Tools / UPnP / Server / Internet Access en vink de optie Allow Internet access aan. Typ in het veld achter Public Server IP or hostname nu het publieke ip-adres, een dubbele punt en het poortnummer. Daarmee verschijnt de regel [ip-adres]:56923, waarbij je de haakjes vervangt voor het publieke ip-adres. Je achterhaalt dat eenvoudig door de website www.ip-adres.nl te bezoeken. Bedenk verder een gebruikersnaam en wachtwoord, waarna je het venster afsluit met Apply / OK.

Met de Foobar2000-app op je mobiel benader je de muziekserver via internet. Kies in het hoofdscherm Media Servers en vervolgens Add new. Typ daarna de volgende regel en vul hierbij in plaats van de haakjes eigen gegevens in: http://(gebruikersnaam):(wachtwoord)@(ip-adres):(poortnummer). Het mobiele toestel maakt nu verbinding met de muziekserver, zodat je al je favoriete nummers kunt streamen.

©PXimport

Portforwarding

Lukt het niet om van buiten het thuisnetwerk verbinding met de muziekserver te maken? Mogelijk blokkeert de router toegang van buitenaf. Je lost dit euvel op door in de routerinstellingen een uitzondering in te stellen. Vul bij de opties voor portforwarding het lokale ip-adres van de muziekserver (in ons voorbeeld het ip-adres van de computer) en het poortnummer in. Daarnaast is het belangrijk dat de router UPnP-verkeer toestaat.

Muziekserver op NAS

Een NAS is in feite een opslagapparaat met een eigen besturingssysteem. Meestal is er veel opslagcapaciteit beschikbaar. Voor muziekliefhebbers komt dat mooi uit, want er is genoeg ruimte om talloze albums onder te brengen. Stel deze muziek via het netwerk aan andere apparaten beschikbaar, bijvoorbeeld een smart-tv, receiver, soundbar, smartphone of tablet. 

Als je een NAS van het merk QNAP bezit, installeer je hiervoor de app Music Station. Hiermee richt je een toegankelijke muziekserver in. NAS’en van Synology bevatten met Audio Station een vergelijkbare toepassing. Dit Taiwanese merk is in Nederland marktleider en daarom leggen we in de komende paragrafen de werking van Audio Station uit.

Audio Station installeren

Zodra de Synology-NAS is ingeschakeld, surf je naar https://finds.synology.com om verbinding met het apparaat te maken. Via Configuratiescherm / Bijwerken en herstellen controleer je of er eventueel een nieuwe versie van het besturingssysteem DiskStation Manager klaarstaat. Zo ja, klik dan op Downloaden en Nu bijwerken. Ga akkoord met de voorwaarden en bevestig nogmaals met Bijwerken / Ja.

Audio Station is standaard niet voorgeïnstalleerd, maar gelukkig voeg je deze Nederlandstalige app eenvoudig toe. Open het onderdeel Package Center en klik onder Audio Station op Installeren. Na afloop nestelt het muziekprogramma zich in het hoofdmenu van DiskStation Manager. De app wordt in een nieuw venster geopend. Voor het delen van muziek met andere afspeelapparaten heb je nog een tooltje nodig. Open Package Center en installeer de applicatie Mediaserver.

©PXimport

Albums toevoegen

Je voegt eenvoudig muziek aan Audio Station toe. Open hiervoor het onderdeel File Station. Als het goed is, kom je de map music tegen. Open deze map en blader via Uploaden / Uploaden – Overslaan naar je muziekcollectie. Selecteer de gewenste audiotracks en bevestig met Openen.

Alle toegevoegde liedjes komen vanzelf in Audio Station terecht. Gebruik de categorieën aan de linkerkant om de audioverzameling onder meer op map, album, artiest of genre te sorteren. Afspelen is simpel: klik gewoon op het album of nummer dat je wilt horen. Verder kun je in Audio Station afspeellijsten aanmaken en naar internetradiostations luisteren. Tot slot bevat de app ook een functie om songteksten op te halen.

©PXimport

Instellingen mediaserver

Wanneer een smart-tv, receiver, soundbar, mediaspeler of gameconsole met het thuisnetwerk is verbonden, kun je in veel gevallen de mediaserver van de NAS benaderen. Op een smart-tv open je hiervoor bijvoorbeeld de bronnenlijst.

Bestaat jouw muziekcollectie uit bestanden met uiteenlopende audioformaten? Wie weet mist een afspeelapparaat ondersteuning voor een bepaald exotisch formaat. In dat geval verschijnt er een foutmelding of lege afspeellijst. Een Synology-NAS zet zo’n audiobestand op jouw verzoek tijdelijk om naar een ander formaat, waarna je de nummers alsnog op het beoogde apparaat kunt afspelen. Dat heet transcoderen.

Je schakelt deze functie eenvoudig in. Open binnen DiskStation Manager linksboven het hoofdmenu en klik op Mediaserver. Via DMA-compatibiliteit zet je een vinkje voor Audiotranscodering inschakelen. Vink alle audioformaten aan. Je bewaart met Toepassen de wijzigingen.

©PXimport

QuickConnect ID

Logischerwijs wil je ook buiten het thuisnetwerk naar eigen muziek luisteren. Een zogeheten QuickConnect ID komt hierbij uitstekend van pas. Je geeft de Synology-NAS daarmee kortweg een eigen domeinnaam, zodat je eenvoudig buitenshuis verbinding kunt maken. Een groot voordeel hiervan is dat je niet allerlei routerinstellingen hoeft te wijzigen. 

Ga naar Configuratiescherm / Externe toegang en vink de optie QuickConnect inschakelen aan. Klik op Toepassen. Je hebt voor het gebruik van deze functie wel een Synology-account nodig. Hoogstwaarschijnlijk heb je jezelf tijdens het in gebruik nemen van de NAS al geregistreerd.

NAS-muziek op mobiel

Met DS Audio op een Android- of iOS-toestel leg je eenvoudig contact met je NAS. Installeer deze app vanuit de Play of App Store. Vul de QuickConnect ID, de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Zodra je bevestigt met Aanmelden, verschijnt de muziekverzameling op je smartphone.

Om mobiele datakosten te besparen, download je desgewenst nummers naar het toestelgeheugen. Veel luisterplezier!

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs
© Lars
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met het mooie weer op komst is barbecueën erg aantrekkelijk. We vonden vijf luxe keramische modellen voor een schappelijke prijs.

Een keramische barbecue, ook wel kamado genoemd, heeft veel te bieden voor wie graag buiten kookt. Het dikke keramiek houdt de warmte goed vast, waardoor je de temperatuur veel preciezer kunt regelen dan bij een gewone stalen barbecue. Je verbruikt ook minder houtskool, wat op de lange termijn best wat geld scheelt. Leuk is dat je er niet alleen kunt grillen, maar ook roken, langzaam garen en zelfs bakken. Je eten wordt lekker mals doordat het vocht en de smaken goed bewaard blijven. De kamado kost wel wat meer dan een gewone barbecue, maar dan doorgaans ook veel langer mee.

Patton Kamado Grill Classic

De Patton Kamado Grill Classic is de ideale partner voor gezellige barbecue-avonden. Met zijn keramische behuizing zorgt deze barbecue voor een perfecte warmteverdeling en -behoud. De compacte afmetingen (een rooster van 34 cm doorsnede) en het lichte gewicht maken hem bijzonder geschikt voor balkon, terras of zelfs als aanvulling naast een grote barbecue.

Een geïntegreerde dekselthermometer zorgt dat je eenvoudig de juiste temperatuur aanhoudt, essentieel bij slow-cooking of roken. Het compacte rooster is precies goed voor kleinere gezelschappen. Voeg daarbij het tijdloze zwarte design, en je hebt een stijlvolle alleskunner die ondanks zijn formaat serieuze prestaties levert.

The Bastard BU105 Urban Compact

Wie op zoek is naar een robuuste, compacte barbecue voor kleine buitenruimtes, vindt in de The Bastard BU105 Urban Compact een uitstekende keuze. Deze kamado is vervaardigd uit hoogwaardig industrieel keramiek en biedt hierdoor niet alleen geweldige warmtebehoud, maar ook uitzonderlijke duurzaamheid. Met een grillrooster van 33 cm is hij perfect voor gezelschappen van twee tot vier personen.

Wat deze compacte krachtpatser onderscheidt, is het strakke matzwarte ontwerp gecombineerd met praktische handvatten die het verplaatsen vergemakkelijken. De geïntegreerde thermometer en het gietijzeren topventiel zorgen voor precieze controle over de temperatuur, essentieel voor slow-cooking, grillen en roken. Klein van formaat, groot in prestaties – deze Bastard laat zich niet zomaar wegzetten.

Patton Kamado

Met zijn royale kookoppervlak van 47 cm biedt de Patton Kamado alle ruimte voor een gezellige barbecue met familie en vrienden. Deze keramische barbecue combineert een klassiek uiterlijk met moderne prestaties, dankzij zijn extreem hittebestendige keramiek en ingebouwde slimme thermometer.

Bij deze barbecue draait alles om veelzijdigheid: grillen, roken, slow-cooken en zelfs bakken behoren tot de mogelijkheden. De Patton 21 inch is ontworpen om lang mee te gaan en hoge temperaturen moeiteloos te weerstaan. Daarbij zorgt het elegante design ervoor dat hij een echte eyecatcher in de tuin is. Functioneel én stijlvol tegelijk.

The Bastard Compact Compleet

Voor wie compactie én professionaliteit zoekt, is The Bastard Compact Compleet een perfecte match. Deze kamado is uitgerust met alles wat je nodig hebt voor een complete barbecue-ervaring, verpakt in een handzaam formaat met een rooster van 33 cm.

Het industriële cordieriet keramiek waaruit deze Bastard is vervaardigd, zorgt voor fantastische hittebestendigheid en isolatie. Dankzij de handige handvatten en het relatief lichte gewicht is hij eenvoudig te verplaatsen. Precieze temperatuurregeling wordt mogelijk gemaakt door een gietijzeren topventiel en geïntegreerde thermometer. Van grillen tot roken, deze compacte Bastard is altijd klaar voor actie.

Grill Guru Original Compact Basic

Compact, degelijk encompleet – zo laat de Grill Guru Original Compact Basic zich het beste omschrijven. Deze kamado heeft een grillrooster van 33 cm en is gemaakt van vuurvast keramiek, wat zorgt voor uitstekende hittebehoud tijdens het koken.

Standaard meegeleverd zijn handige accessoires zoals een plate setter, regenhoes en aspook, waardoor je meteen alle benodigdheden hebt om aan de slag te gaan. De temperatuurregeling gaat eenvoudig via de roestvrijstalen ventilatieschijf bovenop en de geïntegreerde thermometer in de deksel. Perfect voor iedereen die zonder poespas heerlijke resultaten wil behalen, en dat allemaal in een compact, handzaam formaat.

▼ Volgende artikel
Powertips voor je hogedrukreiniger (voor als het écht goed schoon moet worden)
© Zoran Obradovic | zphoto83
Huis

Powertips voor je hogedrukreiniger (voor als het écht goed schoon moet worden)

Een hogedrukreiniger is een handig hulpmiddel om hardnekkig vuil te verwijderen. Maar zonder de juiste aanpak kan het meer kwaad dan goed doen. Voordat je begint, is het belangrijk om te weten hoe je het apparaat veilig en effectief gebruikt. In dit artikel lees je waar je op moet letten om schade te voorkomen en het beste resultaat te behalen.

In dit artikel lees je handige tips over het gebruik van een hogedrukreiniger:

  • Doe het veilig
  • Druk en spuitkop goed afstemmen
  • Houd voldoende afstand
  • Werk gestructureerd: van boven naar beneden
  • Kies het juiste reinigingsmiddel
  • Let extra op bij kwetsbare materialen
  • Vergeet de lastige plekken niet

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Doe het veilig

Een hogedrukreiniger is geen speelgoed. De straal is krachtig genoeg om verf weg te blazen of hout te beschadigen – en kunnen dus ook letsel aan mensen veroorzaken. Draag dus altijd stevige schoenen, handschoenen en een veiligheidsbril. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt zolang je bezig bent. Dan kun je met een gerust hart aan de slag.

Druk en spuitkop goed afstemmen

Een groot voordeel van een hogedrukreiniger is dat je de druk kunt aanpassen. Stem die altijd af op wat je wilt schoonmaken. Hout vraagt om een lagere druk, terwijl je bij vervuilde terrastegels juist wat meer kracht nodig hebt. Minstens zo belangrijk is de keuze van de spuitkop. Een brede straal werkt goed op grote oppervlakken, een smalle straal is geschikt voor hardnekkig vuil.

Veel modellen worden geleverd met opzetstukken voor verschillende toepassingen. Denk aan terrasreinigers of rioolslangen. Online is het aanbod nog groter, dus je kunt je reiniger makkelijk uitbreiden.

Ook interessant: Groene aanslag op je terras? Met deze tips krijg je het weg!

©kelifamily

Houd voldoende afstand

Dicht op het vuil spuiten lijkt misschien effectief, maar vergroot de kans op schade. Houd daarom altijd zo'n 20 tot 30 centimeter afstand van het oppervlak. Kom je te dichtbij, dan kun je verf losspuiten, hout beschadigen of zelfs glas laten barsten. Begin liever wat verder weg en werk – als het nodig is – langzaam naar het oppervlak toe.

Werk gestructureerd: van boven naar beneden

Voor een gelijkmatig resultaat werk je het best van boven naar beneden. Zo voorkom je dat vuil van boven opnieuw op al schoongemaakte delen terechtkomt. Reinig hout altijd met de nerf mee, dat voorkomt beschadigingen. Neem de tijd en werk in rustige banen, zodat het water en eventuele reiniger hun werk kunnen doen.

©Picunique

Kies het juiste reinigingsmiddel

Alleen water is niet altijd genoeg. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor gebruik met een hogedrukreiniger. Kies altijd een middel dat past bij het materiaal dat je schoonmaakt én dat veilig is voor de machine. Vermijd agressieve stoffen zoals bleekmiddel: die kunnen schade veroorzaken én zijn slecht voor het milieu. Lees de verpakking voor de juiste dosering.

Reinigingsmiddelen

Speciaal voor de hogedrukreiniger

Let extra op bij kwetsbare materialen

Niet elk oppervlak is bestand tegen hoge druk. Wees voorzichtig met kwetsbare materialen zoals zacht hout, glas of afgebladderde verflagen. Ook oudere voegen in metselwerk kunnen losraken. Twijfel je? Test dan eerst op een onopvallende plek en pas de druk zo nodig aan. In sommige gevallen is een borstel of spons toch de betere keuze.

Vergeet de lastige plekken niet

Schoonmaken beperkt zich niet tot wat je direct ziet. Vuil hoopt zich vaak op in hoeken, onder tuinmeubels of langs de randen van een terras. Met een geschikte spuitkop en wat extra aandacht maak je ook die plekken goed schoon. Zo blijft het resultaat langer zichtbaar en voorkom je dat vuil snel terugkomt.