ActivityWatch - Neem je computergedrag onder de loep

© PXimport

ActivityWatch - Neem je computergedrag onder de loep

Software

Geplaatst: 26 januari 2020 - 14:31

Aangepast: 25 november 2022 - 08:18

Toon van Daele

Als Computer!Totaal-lezer slijt je vast vele uren per week achter je computer. Maar welke programma’s of webpagina’s open je nu het meest, en wanneer en hoelang doe je dat? Breng je pc-gebruik in kaart met de opensource-tool ActivityWatch.

Na het uitpakken van het gedownloade zip-bestand start je aw-qt.exe op, waarna een pictogram opduikt in het Windows-systeemvak. Vanuit het contextmenu kun je de logbestanden van ActivityWatch raadplegen, de tool afsluiten maar tevens het bijhorende dashboard openen.

Dashboard

Dit dashboard blijkt een webpagina te zijn, afkomstig van de mee opgestarte server met standaardadres localhost:5600. Hier verzamelt ActivityWatch alle data om je in diverse weergaves te tonen. Zo kun je met een druk op de knop inzoomen op de activiteit van de huidige dag. Een overzichtspagina vertelt je wat de meest gebruikte applicaties, venstertitels en bezochte webdomeinen zijn. In tegenstelling tot de applicaties verraden de venstertitels ook welk document of mediabestand je geopend hebt. Standaard is het AFK-filter actief (‘away from keyboard’), zodat je ‘idle time’ niet mee wordt verrekend, maar dit kun je ook uitschakelen.

Om ook het websitebezoek te kunnen monitoren moet je wel eerst de browser-extensie ActivityWatch installeren, beschikbaar voor Chrome en Firefox. Om niet alleen de domeinnamen maar ook exacte webpagina’s te zien moet je op het tabblad Browser zijn.

© PXimport

Extra’s

Er is tevens een handige tijdlijn beschikbaar. Hier stel je zelf een tijdsbereik en -duur in waarna de bijhorende activiteiten zichtbaar worden. Pannen en zoomen doe je met de muis. Een stopwatch ontbreekt evenmin, maar veel meer dan starten en stopzetten kunje er (nog) niet mee.

Onderliggend werkt ActivityWatch met enkele modules, zoals het al vermelde AFK-filter. Er zijn weliswaar nog enkele andere modules beschikbaar, zoals een Media Watcher voor het nauwgezet traceren van je mediagebruik, maar die zijn vooralsnog lastig te installeren en verkeren vaak nog in een bètastadium.

Conclusie

ActivityWatch is nog niet helemaal uitgewerkt, maar is wel al bruikbaar om een nauwkeurig overzicht te krijgen van welke applicaties en webpagina’s je wanneer en hoelang hebt geopend. Houd er met het oog op je privacy wel rekening mee dat de verzamelde data niet versleuteld of bewerkbaar zijn.

© PXimport

6,0

ONS OORDEEL

ActivityWatch

Pluspunten

Overzichtelijke weergaves

Minpunten

Geen encryptie- of bewerkingsmogelijkheid

Browser-extensie nodig voor webpagina-logs

Nog niet helemaal uitgewerkt

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows, macOS, Linux **Website** [www.activitywatch.net](https://activitywatch.net/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000