Deze nas van Linksys is bedoeld voor het delen van mediabestanden. Het apparaat is geheel dlna-compatibel, dus het streamen van films naar de PlayStation 3 of Xbox 360 is geen probleem. Geavanceerdere nas-features, zoals een torrentdownloader of printserver, ontbreken.

Naast het uitgebreide NMH405-model hebben we ook deze instap-Media Hub aan de tand gevoeld. De NMH305 mist de multiformat cardreader en het lcd-scherm aan de voorzijde; de NMH405 heeft deze zaken wel. De twee usb-poorten zijn nog wel aanwezig en werken samen met de backup-modus die alle bestanden van het aangesloten apparaat naar de nas kopiëert.

De webinterface is vrij uniek voor een nas-apparaat. Linksys laat u mediabestanden bekijken of beluisteren vanuit de interface zelf, of u nu lokaal of op afstand bent ingelogd. De interface is door alle media-mogelijkheden wel wat aan de logge kant en de gebruikte layout maakt naar boven en beneden scrollen onmogelijk -- u moet een scrollbar bewegen met de muis.

De behuizing zelf is aantrekkelijk en de installatie is uniek: de harde schijven worden verticaal geplaatst. De NMH305 biedt ruimte aan twee schijven, één 500GB Western Digital AV-GP-drive is al voorgeïnstalleerd door Linksys. Deze schijf is speciaal ontworpen voor personal video recorders (pvrs) en dat zien we terug in het energieverbruik van deze Media Hub, die onder belasting niet meer dan 11,1 watt verstookt. Het is helaas niet mogelijk de drive automatisch in een scheduled on/off (slaapstand) te zetten, dus onder de streep kan het energieverbruik toch wat tegenvallen in vergelijking met concurrenten.

De leesprestaties zijn redelijk, de schrijfprestaties vallen wat tegen met 11,3 MB/s. Dit komt vooral door de limiet die de gebruikte 100 Mbit/s-interface oplegt en deze snelheid is sowieso hoger dan wat we bij draadloze netwerken zien.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • lage energieconsumptie

  • stil

  • aantrekkelijk design

  • geen torrentclient

  • geen printserver

  • geen slaapstand

De NMH305 is een zuinige nas-schijf die vooral gericht is op het opslaan en delen van mediabestanden. Het apparaat is eenvoudig in het gebruik en biedt redelijke prestaties, maar mist features die we bij de concurrentie voor een klein bedrag meer wél terugvinden.

6,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000