ID.nl logo
Beste externe ssd's getest - Snel en bijzonder compact
© PXimport
Huis

Beste externe ssd's getest - Snel en bijzonder compact

We testen zes externe ssd-schijven met een opslagcapaciteit van 1 tot 2 TB. Bijna allemaal hebben ze doorvoersnelheden tot 1.000 MB/s. Eén ssd gaat zelfs tot 2.000 MB/s. Deze ssd’s zijn dus bloedsnel, maar ook lekker compact. Ben je op zoek naar de beste externe ssd's van het moment, lees dan verder.

Externe ssd-schijven zijn robuuster dan externe harde schijven, omdat ze geen bewegende onderdelen bevatten en dus minder vatbaar zijn voor mechanische defecten. Ook het stroomverbruik ligt lager: dat is vooral interessant voor onderweg, wanneer je ze met een laptop gebruikt. De belangrijkste nadelen zijn de hogere prijs in vergelijking met een externe harde schijf en de beperktere maximumcapaciteit van 2 TB. Momenteel kennen we maar één externe ssd-schijf met een capaciteit van 4 TB, maar die is bij ons niet op de markt.

In deze test is er één externe ssd (Seagate) die intern een sata3-interface van 6 Gbit/s gebruikt en met de buitenwereld communiceert via een 5Gbit/s-poort (usb-c 3.2 gen 1). Maximaal haal je dan 550 MB/s werkelijke doorvoersnelheid. De meeste andere stations hebben intern een pci-express nvme-interface en communiceren via een 10Gbit/s-poort (usb 3.2 gen 2). Dan is 1.000 MB/s doorvoersnelheid in ideale omstandigheden haalbaar. Eén externe ssd (WD) communiceert via een 20Gbit/s-poort (usb 3.2 gen 2x2 type c). Die dubbele usb-poort haalt in theorie doorvoersnelheden tot 2.000 MB/s, maar alleen op computers met dit nieuwe type usb-poort. En die zijn er momenteel nog niet. Wel zijn er uitbreidingskaartjes met usb 3.2 gen 2x2.

Weinig ssd’s (externe of interne) halen die hoge initiële lees- en schrijfsnelheden als je de volledige capaciteit van de schijf in één keer benut met zeer grote bestanden of heel veel middelgrote bestanden, die je in één ruk kopieert of leest. Dat heeft te maken met de manier waarop flashgeheugen in de ssd gebufferd wordt. Als die buffer volloopt, en dat is bij de meeste ssd’s het geval wanneer je ongeveer 40 procent van de schijfcapaciteit bereikt, valt de doorvoersnelheid terug tot sata-achtige niveaus.

De snelheid van de interface zegt dus niet alles. Dat blijkt ook duidelijk uit onze benchmarks. De Seagate Barracuda Fast SSD met sata-interface blijkt in de praktische Windows-benchmarks niet veel trager dan de op papier snellere nvme-schijven. In sommige benchmarks, bijvoorbeeld die voor random leesoperaties, presteert deze 5Gbit/s-ssd zelfs sneller dan enkele 10Gbit/s-schijven.

©PXimport

Patriot PXD Portable SSD 1 TB

©PXimport

De Patriot PXD Portable SSD is niet veel groter dan een usb-staafje en biedt tot 2 TB opslagcapaciteit voor het duurste model. Wij testen de 1TB-variant. Er is nog een goedkopere versie met 512 GB capaciteit. Dankzij een 10Gbit/s-poort (usb-c 3.2 gen 2) zijn hoge doorvoersnelheden haalbaar tot wel 1.000 MB/s. De blauwe aluminium behuizing is minder dan 1,8 cm dik.

Aan één kant is er een usb-c-aansluiting, met daarnaast een blauwe status-led. Er worden twee usb-kabels (type-c naar type-c en type-c naar type-a) meegeleverd, maar die zijn zeer kort. De Patriot PXD Portable SSD weegt gelukkig bijna niks, namelijk 35 gram, dus je kunt hem veilig op het uiteinde van zijn kabel aan bijvoorbeeld een laptop of scherm met usb-aansluiting hangen.

De Patriot-schijf wordt geleverd zonder handleiding en zonder software. De daadwerkelijke vrije ruimte bedraagt 953 GB. Officieel wordt alleen Windows 7 of hoger ondersteund, want vanuit de fabriek is het schijfje geformatteerd in ntfs-formaat. Uiteraard werkt het na herformattering in de praktijk ook perfect samen met andere besturingssystemen zoals macOS of Android.

Patriot PXD Portable SSD 1 TB

8Score80

  • Pluspunten

  • Klein

  • Licht

  • Snel

  • Minpunten

  • Korte usb-kabels

Samsung Portable SSD T7 Touch 1 TB

©PXimport

De Samsung Portable SSD T7 Touch past gemakkelijk in de palm van je hand. Gegevens kun je hardwarematig versleutelen met aes256-encryptie. Boven op de aluminium behuizing, naar keuze verkrijgbaar in zilver of zwart, bevindt zich een vierkante vingerafdruksensor, omgeven door een blauw led-kader dat oplicht wanneer het schijfje aangesproken wordt door een computer of een smartphone (‘Motion LED’).

Tijdens gegevensoverdrachten roteert het led-licht naar rechts. Wanneer de schijf geblokkeerd is door de encryptie, knippert de led aan en uit tot je het schijfje ontsluit met een wachtwoord of een vingerafdruk. Aangesloten op een apparaat brandt de led tien seconden stabiel blauw, om daarna uit te schakelen. Schakel je de encryptie in, dan herkent de computer de ssd in read-only modus en is alleen het Portable SSD-hulpprogramma zichtbaar. Dit dien je te installeren om je wachtwoord te configureren en te gebruiken, of om de vingerafdruklezer te activeren.

Heb je eenmaal een vingerafdruk ingesteld, dan heb je de software niet langer nodig om de ssd te ontsluiten. Je kunt tot vier vingerafdrukken registeren. De vingerafdruksensor werkt vlot. Je kunt de geregistreerde vinger in elke richting op de sensor plaatsen om de ssd te ontgrendelen. De encryptie vertraagt de datatoegang niet merkbaar.

Samsung Portable SSD T7 Touch 1 TB

8Score80

  • Pluspunten

  • Klein

  • Veilig

  • Vingerafdruksensor

  • Minpunten

  • Duur

SanDisk Extreme Pro Portable SSD 1 TB

©PXimport

De 1,1 cm dunne aluminium behuizing van de SanDisk Extreme Pro Portable SSD is volledig bedekt met zwarte siliconen. Die laag verhoogt de grip, de weerstand tegen schokken en de stof- en vochtbestendigheid. Deze externe ssd-schijf heeft trouwens een IP55-classificatie. Een status-led ontbreekt. Aan één zijde is er wel een oranje uitsparing waarmee je het schijfje bijvoorbeeld aan een tas of een draagriem bevestigt.

Deze schijf weegt maar 79 gram, dus de korte meegeleverde usb-kabels zijn geen probleem. Althans, als je het niet erg vindt dat de ssd in sommige opstellingen bijvoorbeeld gewoon aan de usb-poort van een monitor bungelt. Engelstalige SanDisk Secure Access-beveiligingssoftware voor macOS en Windows wordt op het schijfje meegeleverd. Hiermee creëer je een met aes128 versleutelde bestandenkluis (map) op de schijf, maar de versleuteling is dus niet hardwarematig. Dat betekent dat de snelheid afhangt van de gebruikte computer en het besturingssysteem.

De meegeleverde versie van Secure Access werkt op één apparaat. Voor 15 dollar upgrade je naar een uitgebreidere versie met maximaal aes1024-encryptie. Die werkt op drie apparaten en heeft een mooiere interface. Houd er rekening mee dat een vergelijkbare functionaliteit ook geboden wordt door gratis encryptieprogramma’s uit de opensource-wereld, zoals Veracrypt en CiperShed.

SanDisk Extreme Pro 1 TB

8Score80

  • Pluspunten

  • Klein en licht

  • IP55-classificering

  • Snel

  • Minpunten

  • Korte usb-kabels

  • Geen status-led

Seagate Barracuda Fast SSD 1 TB

©PXimport

De vrijwel vierkante behuizing van de Seagate Barracuda Fast SSD is minder dan een centimeter dun. De behuizing is gemaakt van zwarte kunststof met een donkergroen accent op de zijkanten. Een smalle groene streep boven het witte Seagate-logo op de bovenzijde blijkt een status-led te zijn. Die brandt groen wanneer de schijf stroom heeft en pulseert wanneer de ssd wordt aangesproken. Het is een eigenzinnig, maar stijlvol design dat ons zeker bevalt.

De Seagate Barracuda Fast SSD heeft intern een Seagate SATA600 SSD-controller en een 5Gbit/s-aansluiting (usb-c 3.2 gen 1). In sommige benchmarks is hij ongeveer de helft tot een derde trager dan 10Gbit/s-ssd’s, in andere presteert hij even goed. Het snelheidsverschil met de meeste 10Gbit/s-ssd’s daalt vooral naarmate je méér (grote) data in één keer schrijft of leest en de flashgeheugenbuffer verzadigd raakt, omdat je dan tegen de flessenhals aanloopt van de snelheid van de flashgeheugenchips zelf. Dus in sommige gebruiksscenario’s, bijvoorbeeld die van de PCMark 10 Data Drive Benchmark, is de Barracuda Fast SSD niet trager dan een typische usb3.2-gen2-schijf. In zogeheten synthetische benchmarks zoals Parkdale of CrystalDiskMark is hij meestal wel trager.

Exact dezelfde ssd is ook te koop als LaCie Portable SSD USB-C. Het belangrijkste verschil is dat hij dan een oranje biesje en status-led heeft, en iets duurder is. De optioneel te downloaden Toolkit-software heeft dan ook de LaCie-branding.

Seagate Barracuda Fast SSD 1 TB

7Score70

  • Pluspunten

  • Stijlvol design

  • Klein

  • Betaalbaar

  • Minpunten

  • 5Gbit/s-interface

Transcend ESD350C Portable SSD 960 GB

©PXimport

De Transcend ESD350C Portable SSD is nauwelijks groter dan een creditcard, 1,25 cm dun en weegt 85 gram. De stevige zwarte aluminium behuizing is op een klein randje aan de achterkant na volledig bedekt met een marineblauwe siliconenrubberen antislip-coating. Die zorgt voor extra schokbestendigheid, maar geeft ook een aangenaam gevoel als je het schijfje ter hand neemt. We vinden het alleszins een geslaagd design.

Deze ssd-schijf doorstond de MIL-STD-810G valtest en mag dus gerust robuust worden genoemd. De meegeleverde usb-kabels zijn met 39 cm redelijk kort. Het schijfje is in de fabriek geformatteerd in exfat en dus bruikbaar op alle besturingssystemen. Er staat geen software op het schijfje zelf. De optionele Transcend Elite Data Management-software, die met alle ssd-producten van het bedrijf werkt, download je van de Transcend-website. Dit (niet-Nederlandstalige) hulpprogramma voor macOS, Windows en Android herkent de ESD350C als een ‘StoreJet’-model, net zoals Windows dit overigens doet (al wordt die productnaam nergens vermeld op de verpakking).

Opties zoals back-up of softwarematig versleutelen functioneren, maar de ‘one-touch’ back-upfunctie werkt niet met de ESD350C: hoewel die functie in het menu wordt getoond, ontbreekt de benodigde knop.

Transcend ESD350C Portable SSD 960 GB

8Score80

  • Pluspunten

  • Handig design

  • Snel

  • Schokbestendig

  • Minpunten

  • Korte usb-kabels

WD Black P50 Game Drive SSD 2 TB

©PXimport

De WD Black P50 Game Drive SSD werkt officieel niet alleen met pc’s en Macs, maar ook met gameconsoles zoals PlayStation 4 en Xbox One. De zwarte aluminium behuizing heeft een industrieelachtig design dat bij ons in elk geval in de smaak viel. Deze externe ssd is perfect draagbaar, maar verhoudingsgewijs behoort hij wel tot de grotere en zwaardere schijven in deze test. De behuizing is schokbestendig, maar niet stof- en waterdicht. Onderaan is trouwens een grille die zorgt voor de nodige warmteverspreiding.

Volgens de specificaties van usb 3.2 gen 2x2, dat gebruikmaakt van twee 10Gbit/s-lanes, ondersteunt de usb-c-interface aan de achterkant (met opzij een witte status-led) bussnelheden tot 20 Gbit/s. Dit wordt ook wel aangeduid als ‘SuperSpeed usb 20 Gbit/s’. Dit type aansluiting vind je momenteel niet bij laptops en pc’s, maar er zijn wel al insteekkaartjes beschikbaar, bijvoorbeeld van Gigabyte (met een ASMedia ASM3242-controller, usb 3.2 gen 2x2).

WD vermeldt maximale overdrachtssnelheden tot 2.000 MB/s, maar die zijn alleen haalbaar op computers met een 20Gbit/s-aansluiting. Usb SuperSpeed 20 Gbit/s werkt overigens probleemloos met usb-kabels die gecertificeerd zijn voor usb SuperSpeed 10 Gbit/s. Wij testen deze externe ssd-schijf net zoals alle andere op een systeem met een 10Gbit/s-poort. Op een 20Gbit/s-poort mag je de gemeten snelheden ongeveer verdubbelen.

WD Black P50 Game Drive SSD 2 TB

8Score80

  • Pluspunten

  • 20Gbit/s-interface

  • Schokbestendig

  • Minpunten

  • Korte usb-kabels

  • Groter dan andere externe ssd’s

Conclusie

Zelfs de traagste externe ssd is vele malen sneller dan een externe harde schijf. De Transcend ESD350C krijgt het keurmerk Best getest. Hij is iets sneller dan de goedkopere SanDisk Extreme Pro Portable SSD, die de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit biedt en terecht het keurmerk Slimme koop krijgt.

Gemeten bij reëel gebruik zijn de onderlinge snelheidsverschillen niet dramatisch groot, zelfs niet voor de Seagate Barracuda Fast SSD die op papier een veel tragere sata-interface heeft. Omdat de prijzen van deze apparaten in de praktijk sterk fluctueren en sommige fabrikanten af en toe een speciale actie houden, zijn alle geteste ssd’s aanbevelingswaardig, op voorwaarde dat je ze voor een redelijke prijs vindt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro
© Paulus N. Rusyanto
Huis

Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een smartphone met een dunne schermrand was jaren geleden nogal prijzig, tegenwoordig vind je ze voor een schappelijke prijs. Wij hebben vijf randloze telefoons voor minder dan 350 euro voor je weten te vinden.

Ramdloze smartphones, ook wel toestellen met een zogeheten full-screen- of edge-to-edge- display genoemd, winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit – en dat is niet zonder reden. Door het minimaliseren van de schermranden hebben deze telefoons een strak en modern design, waarbij het scherm nagenoeg de volledige voorkant van het toestel beslaat. Dit zorgt voor een luxe uitstraling. Bovendien maken fabrikanten optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, waardoor zelfs compacte toestellen een groter schermoppervlak kunnen bieden. Voor gebruikers betekent dit een betere balans tussen draagbaarheid en functionaliteit. Daarnaast zijn veel randloze smartphones uitgerust met moderne technologieën zoals in-display vingerafdrukscanners en geavanceerde gezichtsscanners.

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G is een middenklasse smartphone met een helder 6,6-inch Super AMOLED-scherm, een 50 MP hoofdcamera en een krachtige Exynos 1380-processor. Het toestel biedt 5G-connectiviteit en een batterijduur die gemakkelijk een dag meegaat. Met Samsung's One UI 6.1 en een strakke ontwerp is dit een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en stijlvolle smartphone.

Motorola Edge 40

De Motorola Edge 40 beschikt over een 6,55-inch pOLED-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden. Het toestel is uitgerust met een MediaTek Dimensity 8020-processor en een 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie. Dankzij de 68W TurboPower-snellader is de 4400 mAh-batterij snel opgeladen. Het slanke, randloze ontwerp met afgeronde hoeken maakt dit een toestel met een premium uiterlijk.

Nothing Phone (2a)

De Nothing Phone (2a) valt op door zijn unieke, transparante ontwerp en LED-notificatieverlichting en de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen makkelijk te vervangen. Het toestel heeft een 6,7-inch AMOLED-scherm, een MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor en een dubbele 50 MP camera-opstelling. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 45W snelladen biedt deze smartphone goede preraties.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G

De Redmi Note 13 Pro+ 5G van Xiaomi is uitgerust met een 6,67-inch AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en een resolutie van 1,5K. Het toestel beschikt over een 200 MP hoofdcamera, een MediaTek Dimensity 7200-Ultra-processor en een 5000 mAh-batterij die 120W snelladen ondersteunt. Door het randloze ontwerp en de krachtige specificaties is deze telefoon een uitstekende keuze voor fotografie-enthousiastelingen.

Google Pixel 7a

De Google Pixel 7a biedt een prettige Android-ervaring met regelmatige updates en een uitstekende camera. Het toestel heeft een 6,1-inch OLED-scherm, een Google Tensor G2-processor en een 64 MP hoofdcamera. Met functies zoals Real Tone en Night Sight levert de Pixel 7a indrukwekkende foto's, zelfs bij weinig licht. De telefoon heeft vooral aan de bovenzijde een smalle rand en de cameralens zit daarbij mooi in het display verwerkt. De compacte vormfactor maakt dit toestel ideaal voor gebruikers die een handzame smartphone zoeken.

▼ Volgende artikel
Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine
© AK | ID.nl
Huis

Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine

Automatisch wasmiddel doseren is een functie die steeds vaker voorkomt op moderne wasmachines. Handig, want je hoeft niet meer zelf af te meten hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Maar hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?

In dit artikel lees je:

  • Wat automatisch wasmiddel doseren is
  • Hoe goed automatisch doseren werkt
  • Wat de voordelen van automatisch doseren zijn
  • Wat de nadelen van automatisch doseren zijn
  • Hoe vaak je de reservoirs moet bijvullen
  • Welk wasmiddel je het best kunt gebruiken
  • Hoe je het doseersysteem schoon en fris houdt
  • Hoe deze functie bij verschillende merken heet

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Wat is automatisch wasmiddel doseren?

Automatisch doseren betekent dat de wasmachine zelf bepaalt hoeveel wasmiddel en wasverzachter nodig is voor elke wasbeurt. Dit gebeurt met behulp van sensoren die onder meer kijken naar het gewicht van de was, de textielsoort en soms ook hoe vuil het wasgoed is. Je vult de reservoirs één keer met vloeibaar wasmiddel en eventueel wasverzachter. De machine gebruikt bij elke wasbeurt precies de hoeveelheid die nodig is. Je hoeft dus niet meer voor elke wasbeurt te meten of te gokken of met wasmiddel te knoeien.

Hoe goed werkt automatisch doseren?

In de praktijk werkt automatische dosering over het algemeen goed. Vooral bij normaal bevuilde was levert het een schone was op zonder overdosering. De sensoren stemmen de hoeveelheid nauwkeurig af op de lading. Wel zijn er verschillen tussen systemen. Bij sommige merken kun je bijvoorbeeld zelf de dosering nog bijstellen als je merkt dat de was niet fris genoeg wordt of dat er juist zeepresten achterblijven. Bij sterk bevuilde was of speciale stoffen (zoals sportkleding of babykleding) kan het zijn dat je alsnog handmatig wilt doseren of een ander type wasmiddel nodig hebt.

©AEG

AutoDose van AEG.

Voordelen van automatische dosering

Het grootste voordeel is gemak: je vult één keer het reservoir en daarna hoef je er wekenlang niet naar om te kijken. Daarnaast helpt automatische dosering bij het besparen van wasmiddel. Veel mensen gebruiken onbewust te veel, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook zorgt voor zeepresten in kleding en de machine. Verder voorkom je slijtage aan je kleding. Te veel wasmiddel kan stoffen aantasten en zorgt ervoor dat kleding minder lang mooi blijft.

Nadelen van automatische dosering

Niet alles is positief. Automatisch doseren werkt alleen met vloeibaar wasmiddel. Waspoeder of capsules kun je niet gebruiken. Daarnaast moet je erop letten dat je de juiste soort wasmiddel kiest. Sommige systemen werken niet goed met dikkere of schuimende middelen.

Een ander aandachtspunt is geur: omdat je het reservoir lang gebruikt, kan dat na verloop van tijd een muffe geur afgeven. Regelmatig schoonmaken en niet te lang wachten met bijvullen helpt dat voorkomen.

Bij sommige systemen kun je niet zelf bepalen welk vak je voor welk type wasmiddel gebruikt, of kun je geen speciaal wasmiddel apart instellen (bijvoorbeeld voor witte was of wol). Dat maakt je wat beperkter in je mogelijkheden.

©AEG

Hoe vaak moet je bijvullen?

Dat hangt af van de capaciteit van het reservoir en hoe vaak je wast. Gemiddeld gaat een volle tank tussen de 20 en 40 wasbeurten mee. Sommige machines geven een seintje als het wasmiddel bijna op is, bij andere moet je het zelf in de gaten houden.

Welk wasmiddel werkt het best?

Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel. Veel fabrikanten raden hun eigen merk aan (zoals bijvoorbeeld Miele UltraPhase). In de praktijk werken veel gangbare A-merken ook goed, zolang ze niet te dik of sterk schuimend zijn. Vermijd ecologische of geconcentreerde wasmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor handmatige dosering, tenzij het systeem ze aankan. Bij sommige merken slimme wasmachines (zoals Bosch en Siemens) kun je met de app de barcode op je eigen wasmiddelen scannen. De app stuurt dan informatie over de concentratie van je wasmiddel en de waterhardheid automatisch door naar de wasmachine, zodat echt altijd de juiste dosering wordt gebruikt.

Test een wasmiddel een tijdje en kijk hoe de machine reageert: blijft er schuim achter, wordt de was goed schoon, ruikt het fris? Zo ontdek je wat het beste werkt voor jouw situatie.

©Miele

Miele UltraPhase-flacons.

Het automatische doseersysteem schoonmaken Vloeibaar wasmiddel en wasverzachter bevatten stoffen die na verloop van tijd een laagje kunnen achterlaten in het reservoir en de leidingen. Het is dus belangrijk om het automatische doseersysteem regelmatig schoon te maken. De meeste machines hebben reservoirs die je makkelijk kunt uitnemen. Spoel deze ongeveer eens per maand om met warm water. Gebruik eventueel een klein beetje schoonmaakazijn om opgehoopte zeepresten los te weken. Let erop dat je alles goed naspoelt en laat drogen voordat je de reservoirs terugplaatst. Heeft jouw machine vaste tanks die je niet kunt loshalen? Gebruik dan het schoonmaakprogramma (indien aanwezig) of spoel het systeem door; dit doe je door het reservoir te vullen met warm water zonder wasmiddel. Draai vervolgens een wasprogramma zonder was. Controleer ook regelmatig de dopjes, klepjes en slangetjes rondom het doseersysteem. Een tandenborstel kan helpen om lastige randjes schoon te maken.

Van i-DOS tot SmartDosing

In onderstaande tabel zie je wat de benaming voor het automatisch-doseersysteem is bij de grootste wasmachine-merken.

MerkBenamingUitleg
Boschi-DOS 1Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
Boschi-DOS 2Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter of een ander soort wasmiddel, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
AEGAutoDoseVier reservoirs (automatisch en handmatig), appwaarschuwingen, flexibel
SiemensintelligentDosingVergelijkbaar met i-DOS, instelbaar via display/app, kalkherkenning
MieleTwinDosWerkt met UltraPhase-cartridges of hervulbare reservoirs, zeer precies
SamsungAutoDoseTwee reservoirs, instelbaar via display en app, werkt met veel merken
HisenseAutoDoseEenvoudig systeem met één reservoir, basisinstellingen
LGezDispenseTwee grote reservoirs, appkoppeling, slimme sensoren
BekoAutoDoseEenvoudig systeem, vaak één reservoir, geen appkoppeling
Whirlpool6th Sense AutoDoseTwee reservoirs, gekoppeld aan 6th Sense-sensoren, stabiele werking
HaierSmartDosingAutomatische aanpassing aan belading, vaak één groot reservoir, appinstellingen

Conclusie

Automatische dosering maakt wassen makkelijker en voorkomt verspilling van wasmiddel. Vooral bij regelmatig gebruik is het een handige functie die tijd bespaart en je kleding beschermt. De werking hangt af van het merk en type wasmiddel dat je gebruikt. Kies daarom een machine die bij jouw wasgedrag past (tip: bij (web)winkels die wasmachines verkopen kun je modellen makkelijk met elkaar vergelijken) en experimenteer met verschillende vloeibare wasmiddelen om de beste combinatie te vinden.