Samsung 870 EVO review - Kunnen sata-ssd's nog wel beter?

© PXimport

Samsung 870 EVO review - Kunnen sata-ssd's nog wel beter?

Opslag

Geplaatst: 27 januari 2021 - 08:49

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Stephan Overbeeke

Samsungs 870 EVO SSD is de opvolger van de populaire 860 EVO. Die staat bekend als een van de beste ssd's, dus de 870 EVO heeft flinke schoenen om te vullen. We lopen echter al jaren tegen de beperkingen van sata aan en M.2 NVMe-ssd's zijn niet langer noemenswaardig duurder. Valt er dus nog wat te verbeteren aan sata-drives? Lees het in dezeSamsung 870 EVO review.

De Samsung EVO series gaat inmiddels al jaren mee en door de jaren heen werden ze geleidelijk een beetje sneller. Vooral bij de stap van de 850 EVO naar 860 EVO drie jaar terug merkten we op dat de verschillen wel heel gering waren vanwege de beperkingen van het verouderde sata-protocol. Niet vreemd dat ssd-fabrikanten hun focus al jaren bij snellere M.2 NVMe-ssd's leggen.

De meeste pc's hebben echter een beperkt aantal M.2-sloten en zeker als je heel grote capaciteiten zoekt zoals 4 TB en hoger dan kosten die NVMe-drives wel flink meer. Kortom, er zijn nog argumenten op toch sata-ssd's uit te blijven brengen. Wat is nieuw?

© PXimport

Desondanks is er voor echte innovatie weinig ruimte, en dus geen aandacht. Samsungs nieuwe EVO 870 is dus grotendeels hetzelfde als de voorganger: een chique zwarte metalen behuizing (fijn voor als je een raampje in je kast hebt), 3-bit MLC-flashgeheugen in capaciteiten van 250 GB tot 4 TB, aangevuld met wat DRAM-cache en SLC caching technieken voor betere prestaties dan echte budget-ssd's.

Er is nog altijd een garantie van 5 jaar en er is ondersteuning voor verschillende vormen van encryptie. Alles tezamen maakt het een high-end-ssd volgens het boekje en het enige Samsung echt heeft veranderd is de controller die het geheel aanstuurt.

Controller = Prestaties

Slechts een nieuwe controller is echter geen teleurstelling, want het is juist de controller die zijn stempel zet op de prestaties. Want hoewel we in de maximale doorvoersnelheden nauwelijks winsten zien vanwege de sata-beperkingen, 4 Megabyte per seconde (523 om 519 MB/s in de praktijk) meer kijken we niet van op, zien we in de veel belangrijkere en intensievere praktijktests wel een significant verschil.

In de PC Mark 10 Quick test, een goede test om te zien hoe een ssd omgaat met meerdere lichtere taken, denk aan het vlot laden van bestanden of games wanneer je de ssd als extra opslag gebruikt, zien we de 870 EVO zo’n 21 procent sneller is dan zijn voorganger, 166 MB/s versus 133 MB/s. Ter vergelijking, een budget-ssd zoals de Crucial BX500 scoort daar 109 MB/s. Dat lijken lage getallen, maar onthoud dat in praktijktests de resultaten altijd veel lager liggen dan de best case scenario’s die alle fabrikanten graag op hun verpakkingen zetten, in dit geval 530 en 560 MB/s.

© PXimport

Ook in de intensievere, volledige suite welke een goede indicatie geeft van hoe goed een ssd is wanneer je hem als primaire ssd voor je besturingssysteem gebruikt zien we een verbetering van zo’n 23 procent en dat Samsung zijn positie als fabrikant van de top sata-ssd versterkt.

Prestaties in ssd's vereisen echter wat nuance, want in alle processen is de ssd slechts een deel van de puzzel. Het opstarten van de pc ligt bijvoorbeeld grotendeels aan je moederbord, en zelfs een significanter snellere ssd maakt in dat proces slechts een seconde of twee verschil; te weinig om ooit te ervaren. Pas bij echt intensief gebruik, zoals videobewerking, zal je het verschil in de praktijk echt merken.

Conclusie

Kortom, je koopt de Samung 870 EVO niet omdat hij in de praktijk merkbaar sneller gaat zijn in het opstarten van je pc. Hij is echter wel sneller dan zijn voorganger waar het telt, en dat betekent dat wanneer je een sata-ssd zoekt voor een nieuwe pc, als opstartschijf of als extra opslag, dat de Samsung EVO serie zijn rol als go-to performance sata-ssd versterkt. Er is sprake van evolutie en geen revolutie, maar meer is simpelweg ook niet mogelijk.

9,0

ONS OORDEEL

Samsung 870 EVO

Pluspunten

Uitstekende prestaties (voor sata)

5 jaar garantie

Strak ontwerp

Minpunten

Sata-protocol als bottleneck

Conclusie

**Prijs** € 49,99 (250 GB), € 79,99 (500 GB), € 159,99 (1 TB), € 239,99 (2 TB) en € 459,99 (4 TB) **Protocol** SATA 6 gbit/s **Maximum snelheid** 530 MB/s schrijven, 560 MB/s lezen **Website** [www.samsungssd.com]( https://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/product/consumer/870evo/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000