Een opgeruimde keuken is niet alleen prettiger werken, maar ook makkelijker schoon te houden. Maar je kent het wel: voor je het weet staat het aanrecht vol spullen, kan je rommella niet eens meer dicht en zoek je tevergeefs naar die ene handige dunschiller of citroenpers. Tijd voor orde. Moeilijk? Welnee: gewoon een kwestie van logisch indelen, op tijd opruimen en af en toe kritisch kijken naar wat je echt gebruikt. Moet lukken met deze 8 tips!
8 tips voor een opgerumde keuken
- Soort bij soort: groeperen = overzicht
- Deel je voorraadkastjes logisch in
- Berg apparaten op die je niet vaak gebruikt
- Haal het aanrecht leeg
- Weinig ruimte? Hang spullen op
- Reorganiseer je rommella
- Ruim op tijdens het koken
- Houd één kastje leeg
Lees ook: Zo deel je je keuken handig en logisch in
Tip 1: Soort bij soort: groeperen = overzicht
Een opgeruimde keuken begint met ... inderdaad, opruimen. Begin met alles uit de kastjes te halen. Maak de planken schoon en groepeer daarna wat bij elkaar hoort: pannen bij pannen, glazen bij glazen, servies bij servies. Zo zie je meteen wat je dubbel hebt, wat eigenlijk nooit gebruikt wordt en wat misschien wel weg kan. Spullen die al een jaar ongebruikt in de kast liggen, kun je net zo goed naar de kringloop brengen. Wat overblijft, zijn de spullen die je echt gebruikt – én extra ruimte in je kastjes!
Tip 2: Deel je voorraadkastjes logisch in
Met losse zakjes, open verpakkingen en allerlei blikken wordt het al snel een rommeltje in je voorraadkast. Dat kan handiger. Doe droge voedingswaren als pasta, rijst en bloem in voorraadpotten, het liefst transparante. Eventueel kun je er nog een etiket op plakken als niet meteen duidelijk is wat wat is (bijvoorbeeld omdat je meerder soorten bloem in huis hebt). Zet verder de producten die je vaak gebruikt vooraan en (als je een hoge kast hebt) op ooghoogte. Wat je minder vaak gebruikt, zet je meer naar boven of naar achter.
Kijk ook naar de houdbaarheidsdatum, vooral bij spullen die in zakjes of flessen zitten (denk: maaltijdmixen, sausjes, enzovoorts). Zet wat het eerste op moet vooraan. Vul je je voorraad aan, zet dan de nieuwe spullen achter de spullen die je al een tijdje in de kast hebt staan. Zo pak je telkens die dingen die het eerste op moeten, en dat scheelt verspilling!
Tip 3: Berg apparaten op die je niet vaak gebruikt
Een gourmetstel of fondueset heb je misschien één keer per jaar nodig. Die hoeft dus niet in de keuken te staan. Berg deze apparaten weg, bijvoorbeeld op zolder of in de schuur. Alleen de apparaten die je vaak gebruikt (denk: koffiezetapparaat, waterkoker, eventueel airfryer) laat je staan. Zo houd je werkruimte over en blijft het aanrecht overzichtelijk. Heb je een wat grotere keuken met voldoende kastruimte? Dan kun je apparaten die je niet heel regelmatig gebruikt misschien ook daar in kwijt.
Tip 4: Haal het aanrecht leeg
Hoe minder er op het aanrecht staat, hoe makkelijker je werkt én schoonmaakt. Zet apparaten die je niet dagelijks gebruikt in een kast (zie ook Tip 3) en haal ze pas tevoorschijn als je ze nodig hebt. Denk aan de blender, het tosti-ijzer of de keukenmachine. Alles wat wel mag blijven staan, geef je een vaste plek.
Tip 5: Weinig ruimte? Hang spullen op
Is de kastruimte beperkt? Kijk dan omhoog. Met een wijnglazenrek onder een plank maak je ruimte vrij in de kast én het ziet er gezellig uit. Ook handig: een magneetstrip voor je messen of haken aan een stang voor keukengerei. Zo benut je loze ruimte en houd je het aanrecht leeg.
Tip 6: Reorganiseer je rommella
De beruchte rommella kan prima blijven, zolang je maar weet wat erin ligt. Haal alles eruit, maak de lade schoon en bekijk alle spullen nauwkeurig. Ook hier geldt: eerst opruimen. Die half opgebrande kaarsjes voor op een verjaardagstaart, heb je die echt nodig? Vier bijna lege doosjes lucifers, kun je daar niet één vol doosje van maken? En wat moet je eigenlijk met drie kurkentrekkers en vier flesopeners?
Als je een schifting hebt gemaakt tussen houden en weggooien of naar de kringloop, sorteer je alle overblijvende spullen op categorie. Een la-organizer helpt om het netjes te houden. Heb je geen la-organizer? Je kunt spullen ook op grootte in de la leggen (van klein naar groot), dat helpt ook al om de boel overzichtelijker te maken.
Tip 7: Ruim op tijdens het koken
Niets zo vervelend als na een heerlijke maaltijd de bende in de keuken nog moeten opruimen. Door tijdens het koken alvast op te ruimen, voorkom je een berg afwas achteraf. Gebruikte snijplanken, kommetjes en spatels? Meteen in de vaatwasser. Lege verpakkingen? Weg ermee. Kruiden en olie terug in het kastje. Als je pannen staan te pruttelen, maak je alvast wat schoon. Het kost allemaal nauwelijks moeite, maar zorgt er wel voor dat je keuken (én je humeur) opgeruimd blijven.
Tip 8: Houd standaard één kastje leeg
Staat er ineens onaangekondigd bezoek op de stoep? Eén leeg kastje in de keuken zorgt ervoor dat je binnen 30 seconden alles opgeruimd hebt – in ieder geval voor het oog. Je hebt dan namelijk voldoende ruimte om alles wat rondslingert snel uit het zicht te zetten. Kastje dicht, keuken netjes.
Nieuwe keuken?
Bovenstaande tips gelden voor bestaande keukens. Ga je een nieuwe keuken kopen, zorg dan dat je vooraf goed nadenkt over de benodigde opbergruimte. En net zoals je bij tijd die je nodig denkt te hebben voor klussen altijd minstens de helft optelt, kies je in je keukenontwerp bij voorkeur voor ook wat meer ruimte dan je denkt te gaan gebruiken. Kijk ook meteen naar mogelijkheden om je laden te organiseren en naar ophangsystemen voor glazen en keukengerei. Daarmee maak je het jezelf later, als de keuken eenmaal in gebruik is, een stuk makkelijker!