Intel NUC reviews van onze panelleden

Intel NUC reviews van onze panelleden

De panelleden die de NUC thuis hebben getest:

Haddo Vervest -Robke Geenen -Ettie Moed-de Lange

Wat was je eerste indruk?

H. Vervest: “Keurig, klein doosje, alle onderdelen netjes verpakt. Bevat VESA bracket, NUC board in NUC chassis en een voeding, geschikt voor verschillende landen.”

R. Geenen: “De NUC is verpakt in een kaal kartonnen doosje van ongeveer 10x10x10 cm. Met aan één zijde een grote stikker met productinformatie. Als we het doosje openmaken vinden we apparaat zelf met daaronder een compacte gebruiksaanwijzing in 12 talen, waaronder Nederlands en Engels. Hierin wordt netjes uitgelegd wat de features van het apparaatje zijn, en hoe alle onderdelen gemonteerd dienen te worden. Ook is er in het doosje een stroomadapter met vier verschillende opzetstukjes te vinden (Europees, Engels, Amerikaans en Australisch.) De kabel aan de adapter is zo'n twee en een halve meter lang en heeft een stukje klittenband om de overgebleven kabel netjes weg te werken. Ook is er een VESA Mount plaatje met schroeven bijgevoegd. Dit plaatje ondersteunt VESA Mounts met 100x100 mm en 75x75 mm. Het apparaatje zelf heeft een mooie glimmend zwarte bovenkant die helaas wel vingerafdruk- en krasgevoelig is. De zijkanten zijn van blank aluminium gemaakt dat een ruwe oppervlakteafwerking heeft ondergaan, dat ziet er netjes uit. De onderkant is van stevig staal met een mat zwarte afwerking. Het apparaatje is in zijn geheel erg stevig maar niet overdadig zwaar. Ook de accessoires zijn netjes uitgedacht.”

E. Moed de-lange: " Het is een mooi klein apparaat, mooie combinatie van aluminiumkleurig metaal en zwart kunststof. Ziet er degelijk uit.  

Hoe verliep de aansluiting?

H. Vervest: “Het aansluiten verloopt soepel, handleiding (had ik) niet nodig.”

R. Geenen: “Als je een kleine kruiskop schroevendraaier hebt, kun je het systeempje al in elkaar zetten. Ook al heb je twee linkerhanden, met de gebruiksaanwijzing erbij komt iedereen er wel uit. Het enige waar je erg goed op moet letten is wat voor aansluitingen elke versie van de NUC heeft, het verschilt bijvoorbeeld tussen verschillende versies of ze een HDMI uitgang hebben, of dat ze alleen een Mini DisplayPort uitgang hebben. Ook ontbreken op sommige uitvoeringen USB 2.0 poorten. Na de hardware komt uiteraard de software, iets waar je op moet letten bij deze apparaatjes is dat ze geen optisch schijfstation hebben, dus het besturingssysteem dient via een USB stick of een USB schijfstation geïnstalleerd te worden. Gelukkig zijn er op internet genoeg programmaatjes hiervoor te vinden, maar Intel had hier wel een kleine hint kunnen geven, bijvoorbeeld wat links naar dit soort programma's.”

E. Moed de-lange: " Het installeren van de SSD-harde schijf, het geheugen en de sata-harde schijf ging heel soepel. De Windows-installatie duurde slechts 6 minuten. De bijgeleverde instructies waren duidelijk. De wifi-kaart kwam later, maar het aan de praat krijgen daarvan (intel dualband wireless-AC7265) is tot nu toe niet gelukt..... In de instructies stond dat er twee antennes op moesten, bij online opzoeken stond dat de behuizing de antenne was....?"

Hoe beoordeel je de prestaties van het apparaat?

H. Vervest: “ Inmiddels heb ik het kastje voorzien van een M.2 120 GB SSD, een 250 G B HDD en 8GB 1,6 GHz Kingston geheugen (Low voltage) en een nieuwe windows 10 home edition installatie. De NUC draait als een zonnetje de alledaagse kantoor applicaties. Voldoet dus zonder meer aan mijn verwachtingen”

R. Geenen: “De versie van de NUC waar we het hier over hebben is er een met een Core i5 processor, eentje uit het wat hogere segment. Dat betekent dat het een bloedsnel apparaat is, zeker als het gebruikt wordt met een M.2 SSD die erin te plaatsen valt. Een schone Windows 8.1 installatie is binnen luttele seconden opgestart. Uiteraard hebben we het over een apparaatje van zo'n 500 euro (inclusief SSD en geheugen dat een beetje bij de specificaties past) dus dan mag snelheid ook wel een groot punt zijn.”

E. Moed de-lange: "  Het apparaat is heel snel, maakt erg weinig geluid; soms bij het lezen van een usb-stick bromt hij een beetje; mogelijk is dat dan de sata-schijf...."

Voordelen:

H. Vervest: - klein – stil – snel

R. Geenen: De voordelen van een kleine maar krachtige PC zijn natuurlijk niet moeilijk te vinden: - Het kleine formaat zorgt ervoor dat het apparaatje overal weg te werken valt, met de bijgeleverde VESA Mount zelfs achter een TV of monitor. Hoewel wegwerken vanuit het oogpunt van zijn looks niet eens nodig is, het is een netjes uitziend en niet al te opvallen apparaatje. - Het ding is extreem snel, voor niet al te intensieve toepassingen (denk aan extreme CAD of videobewerking) kan het apparaat een gewoon werkstation compleet vervangen. - Het apparaat maakt amper geluid, er zit wel een ventilatortje in, maar zelfs al wordt hij zwaar belast is het geluid op een meter nihil te noemen. - Een stroomverbruik van 15 watt of minder voor een complete PC is eigenlijk te gek voor woorden, maar deze NUC maakt het waar. - Intel AMT

E. Moed- de lange:

1. De aansluiting van de koptelefoon/microfoon/boxen aan de voorkant is handig
2. Zeer geluidsarm
3. Start zeer snel op
4.Energiezuinig(15W)
5. Onderdelen simpel te plaatsen/vervangen

Nadelen:

H. Vervest: “Geen”       

R. Geenen: “Daarnaast zijn er natuurlijk ook een paar verbeterpuntjes te noemen:

 - De bovenkant van het apparaatje had van mij ook van aluminium mogen zijn (wel zwart dan) of in ieder geval een ander afwerking mogen hebben zodat vingerafdrukken en kleine krasjes niet meer zo opvallen.

 - Het verschil in aansluitingen tussen de verschillende versies vereist wat zoekwerk om het helemaal duidelijk te maken.

 - Het zou fijn zijn als bijvoorbeeld in de gebruikshandleiding wat informatie te vinden zou zijn over het installeren van een besturingssysteem, zodat mensen die wat minder handig zijn met computers ook dat nog zelf kunnen doen."

E. Moed- de lange:

1.Werkt met Efi; daar moet je wel mee bekend zijn hoe je dat moet instellen, anders mislukt je installatie

2. Voor de monitor aansluiting alleen een minidisplayport-aansluiting, geen hdmi.

3. Drivers moeten apart worden gedownload en geinstalleerd. Ingeprikte hardware wordt niet vanzelf herkend.

4.Site waar drivers gedownload moeten worden, is zeer onoverzichtelijk. Niet duidelijk welke driver je nu precies moet hebben. Bij sommige drivers heb ik gezocht op 5i5MYHE en kreeg ik de 5i5MYBE drivers te zien. Nu heeft 5i5MYBE hetzelfde moederbord als 5i5MYHE maar dat moet je maar net weten...

5. Bios is erg verschillend van de "gebruikelijke" bios

Ben je tijdens het gebruik problemen tegen gekomen?

H. Vervest: “Geen problemen tegen gekomen”

R.Geenen: “Tijdens de installatie ben ik geen problemen tegen gekomen. Alles ging vlekkeloos.”

E. Moed - de lange: "Tijdens het installeren van een tweede besturingssysteem op een andere partitie was ik even vergeten dat NUC met EFI werkte, dus ik had een verkeerde usb-opstartstick gemaakt. Bij rufus moet je dat duidelijk aangeven; en in de bios dus ook. Tot nu toe heb ik niet voor elkaar kunnen krijgen dan de wifikaart mijn netwerkconnecties ziet. De kaart wordt bij apparaatbeheer gewoon vermeld als werkend, maar het programma waarmee je de netwerkconnecties zou moeten vinden, vindt de netwerkconnecties niet. Of ik heb mogelijk niet het goede programma geinstalleerd; ik was het op een gegeven moment zo zat, dat ik het heb opgegeven. Bij het zoeken naar de goede drivers staat een verwijzing: "welke drivers moet ik hebben?" en vervolgens wordt het een "kastje-muur" gebeuren. Ik heb uiteraard ook de intel update-utility geprobeerd, maar daar mislukte de installatie van sommige gedownloade drivers, dus die moest ik toch gewoon weer zelf zoeken..."

Wat vind je van de prijs/kwaliteitsverhouding?

H. Vervest: “Prijs/ kwaliteit is goed, met name  de remote controll optie (Intel AMT) maakt dat het product de investering waard is.”

R. Geenen: “Zoals eerder vermeld is het qua volume een vrij prijzig apparaatje, maar de prestaties die eruit komen zijn zo goed als ongelooflijk te noemen. Dit apparaat geeft zeker waar voor zijn geld.”       

E Moed de-lange: "  Als je er erg op gebrand bent op een geluidsarme omgeving (wat bijv. bij het maken van zangopnames heel fijn is), dan heb je aan deze NUC een goede mini-pc voor een redelijke prijs. Deze NUC is niet echt goedkoop (500 euro) maar ik heb zelf een duurdere laptop met een SSD-opstartschijf die toch regelmatig veel meer lawaai maakt o.a. wanneer hij aan het koelen slaat."

  

Welk cijfer geef je de NUC?

H. Vervest: 8

R. Geenen: 9      

E Moed de-lange: 7            

Eigenlijk had ik wel een 8 willen geven, maar het gedoe met de wifi-kaart heeft er een hele punt afgehaald....                                                                                                                                                                     

 

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000