Corsair Accelerator Cache SSD 60 GB

Iedereen wil natuurlijk zijn of haar pc zo snel mogelijk hebben. Dat kan op verschillende manieren. Zo heb je software die zogenaamd je pc versnelt, vaak met weinig resultaat, en kun je natuurlijk al je hardware vervangen. Bij dat laatste heb je vaak de meeste baat, helemaal als je een SSD als systeemschijf installeert. Maar vervolgens moet je wel heel je pc weer opnieuw installeren en configureren. Er is een elegantere oplossing die bijna net zo efficiënt is: de Corsair Accelerator Cache ssd.

De Corsair Accelerator Cache ssd is in 3 varianten verkrijgbaar: 30 GB, 45 GB en 60 GB. Wij hebben de 60 GB versie getest. De Accelerator Cache is een ssd die je gewoon in je pc bouwt, net als elke andere ssd, maar er is wel een groot verschil. Deze ssd fungeert namelijk puur als cache en je kan hem dus niet als zelfstandige schijf benaderen. Windows 7 herkent de schijf en installeert automatisch de drivers, maar je krijgt geen schijfletter te zien. Vervolgens moet je speciale software downloaden genaamd Dataplex. Met deze software stel je je systeemschijf in en de cache schijf. Eén keer je pc herstarten na de installatie en je pc is versneld. Een complete herinstallatie van je pc is dus niet nodig.

Dit klinkt allemaal erg gemakkelijk en dat is het eigenlijk ook, mits je systeem aan de juiste voorwaarden voldoet. En ons testsysteem voldeed dat niet. Wij gebruikten een Core i5 (eerste generatie) systeem met twee harde schijven waarbij op iedere schijf een besturingssysteem staat: Windows 7 32-bit en Windows 7 64-bit, waarvan de schijf met 32-bit Windows 7 de bootdisk is. En het besturingssysteem waarop we de software installeren is de 64-bit versie. De installatie verliep vlekkeloos maar na een herstart was onze 64-bit installatie totaal om zeep geholpen. Alle data was niet meer toegankelijk en de Windows 7 repareer-installatie kenmerkt de harde schijf als corrupt.

Accelerator Cache geïnstalleerd: Paniek!

Wat bleek: onze test-configuratie is te verwarrend voor deze oplossing met als gevolg dat deze in de war raakte en Windows onbenaderbaar werd. Gelukkig was dit probleem bekend bij de mensen van Dataplex en het stond zelfs in hun uitzonderingenlijst ergens op hun website. Maarja, het stond niet in de installatiehandleiding en er wordt ook niet voor gewaarschuwd in de setup-procedure. Dit gaat Dataplex, naar eigen zeggen, naar aanleiding van dit incident aanpassen. Gelukkig was de boel gemakkelijk te herstellen, maar je moet wel weten hoe. Alles wat je moet doen, is booten van de ssd schijf en vervolgens zal de schijf aangeven dat er iets mis is gegaan. Door op 'D' te drukken kan de cache procedure gedeactiveerd worden en is Windows weer op te starten en is alle data waar toegankelijk. Daarna de software deïnstalleren en je bent klaar.

Het systeem is hersteld, maar we hebben de schijf nu nog niet getest. We passen onze configuratie aan. De ideaalsituatie voor de cache ssd is namelijk dat je één opstartbare systeemschijf hebt met één besturingssysteem, en dan wel Windows 7. Met een ander besturingssysteem is de ssd cache niet compatible. Na deze herconfiguratie installeren we de Accelerator Cache ssd opnieuw. Ook nu weer verloopt de installatie vlekkeloos, maar nu blijft het systeem wél stabiel.

De cache ssd getest

We hebben voordat we de cache ssd installeren eerste de prestaties gemeten met 3 benchmarkprogramma's: PCMark 7, AS SSD benchmark en Atto Disk benchmark. De eerste meet de algehele prestaties van de pc. De laatste 2 richten zich vooral op de prestaties van de harde schijf. Ook hebben we de opstarttijd van de pc gemeten.

Na de installatie van de Accelerator Cache hebben we bovengenoemde benchmarkprogramma's weer opnieuw gedraaid en de opstarttijd van de pc gemeten. De resultaten zijn zeer positief. Zo zien we in PCMark 7 een verschil van wel 1381 punten. Ook in de diskbenchmarks zien we grote verschillen. Zo wordt volgens Atto data met 75 MB per seconde sneller gelezen en met 87 MB sneller weggeschreven met behulp van de Accelerator Cache ssd. In AS SSD is het verschil heel erg groot: 27 punten tegen 536 punten. Ook het opstarten van de pc gaat sneller. Zo startte de pc eerst op in 34 seconden en met de Accelerator Cache in 26 seconden. Met name het bureaublad is veel sneller ingeladen dankzij deze ssd.

Met of zonder Accelerator Cache: een duidelijk verschil

We zien dus duidelijk een versnelling na het installeren van Corsairs Accelerator Cache ssd. Met een relatief kleine ingreep kun je de performance van je pc een flinke boost geven. Echter zijn er wel een paar kleine zaken waarmee je rekening moet houden. Zo moet je systeem redelijk standaard zijn en werkt de Accelerator Cache ssd alleen maar met Windows 7. Mocht de schijf om wat voor reden dan ook defect raken, dan heb je natuurlijk wel een probleem, want je besturingssysteem zal dan niet meer opstartbaar zijn en de data op je schijf ontoegankelijk. Echter heeft de Dataplex helpdesk in dat geval wel de kennis in huis om je te helpen je systeem weer benaderbaar te maken. Maar voorkomen is beter dan genezen. Hou je data op een andere schijf, net als bij een reguliere ssd.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

gemakkelijke installatie

versnelt de pc aanzienlijk

Minpunten

werkt alleen met Windows 7

niet met elke configuratie compatible

Conclusie

Voor relatief weinig geld en een kleine ingreep kun je je computer aanzienlijk versnellen. Nog niet toe aan een nieuwe pc, maar wel behoefte aan betere prestaties? Dan is Corsairs Accelerator Cache ssd zeker het overwegen waard....
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000