De beste externe ssd’s getest - Snel en compact

© PXimport

De beste externe ssd’s getest - Snel en compact

Geplaatst: 8 juli 2019 - 10:00

Aangepast: 17 november 2022 - 09:00

Stephan Overbeeke

Of je nu frequent of slechts incidenteel data naar een externe schijf overzet, een mechanische externe harde schijf is een aanslag op je geduld. Een externe ssd laat je juist grote hoeveelheden data in korte tijd overzetten en is ook prima geschikt om actief op te werken. Wat is de beste externe ssd van het moment?

Een jaar geleden was er sprake van enorme tekorten op de markt voor geheugenchips en waren zowel ssd’s als werkgeheugen ongekend duur. Sindsdien zijn de prijzen grofweg gehalveerd. Nu die prijsdaling aan het afvlakken is, is er eigenlijk geen beter moment om je oude, trage externe schijf te vervangen door een rappe externe ssd. Het enige nadeel, dat ze per gigabyte duurder zijn dan mechanische drives, is tenslotte niet heel erg wanneer je voor minder dan honderd euro een 500GB-ssd kunt kopen.

Solid state drives zijn in praktisch elk opzicht beter dan mechanische drives. Ze zijn in staat om grote hoeveelheden data veel sneller over te zetten. Dat maakt ze ideaal voor professionals die met grote bestanden werken (denk aan foto of video) en voor iedereen die geen zin heeft om minuten of zelfs uren te wachten op het overzetten van al die bestanden.

Wellicht nog belangrijker is dat ze ook beter omgaan met grote aantallen kleinere bestanden. Een typische externe, mechanische usb 3.1-drive zal onder ideale omstandigheden nog 100 à 130 MB/s wegschrijven, maar bij je volledige back-up met tal van kleine bestanden kan dat eenvoudig onder de 10 MB/s zakken. In beide gevallen is een externe ssd meestal een meervoud sneller.

Een ssd is ook compacter en lichter, en kan ook veel beter tegen vallen of trillingen. En zelfs als je zuinig bent, is de kans dat een ssd defect gaat vele malen kleiner dan een mechanische drive, al merken we wel op dat je nooit al je data aan één plek moet toevertrouwen: alles kan kapot.

De grote vraag is: welke externe ssd wil je hebben? Naast de meetbare elementen uit ons testprotocol is er een aantal randzaken om rekening mee te houden. Zo is slechts een enkele drive waterdicht. Ook hebben niet alle drives ondersteuning voor hardwarematige encryptie, handig als je gevoelige data bij je draagt. Je kunt met alle drives gebruikmaken van softwarematige encryptie, maar dat is iets omslachtiger en weegt zwaarder op de prestaties.

Toch is het raadzaam de individuele productbesprekingen te lezen, omdat de meeste prestaties elkaar weinig ontlopen en unieke features dus bepalend kunnen zijn voor je uiteindelijke keuze.

Klik op de afbeelding voor alle testresultaten op leesbaar formaat.

© PXimport

WD My Passport SSD

beste externe ssd

© PXimport

WD komt fysiek goed voor de dag met My Passport SSD, beschikbaar in capaciteiten van 250 GB tot en met 2 TB. Het is een charmant vormgegeven kastje, hij is compact en met nog geen 40 gram zeer licht. Je krijgt een afneembare usb-c-kabel met een verloopje van usb-c naar usb-a om hem op de klassieke usb-poort aan te sluiten. Eenmaal aangesloten zien we op de ssd de software van WD staan, waarmee je o.a. gebruik kunt maken van de ingebouwde hardware-encryptie. Dat hij op zowel de pc als Mac werkt is mooi meegenomen.

Zouden we de WD My Passport SSD op zichzelf beoordelen, dan zouden we best tevreden zijn. Hij voelt aardig vlot aan en de maximale snelheden zijn ook niet verkeerd. Maar in ons testveld, met een aantal pittige concurrenten, zien we dat deze WD-drive gemiddeld achterblijft op de rest. Vooral de schrijfsnelheden en prestaties als actieve drive vallen negatief op. Tellen we daarbij op dat zijn grootste pluspunten ook elders te vinden zijn, dan kan deze WD simpelweg niet meedingen voor de groepswinst. Want uiterlijk of een enkele gram gewichtsbesparing zijn dan iets te licht als verkoopargument.

WD My Passport SSD

6Score60

  • Pluspunten

  • Aantrekkelijk en licht

  • Hardware-encryptie

  • Minpunten

  • Concurrenten zijn sneller

  • Weet zich niet te onderscheiden

SanDisk Extreme Portable SSD

beste externe ssd

© PXimport

SanDisk is inmiddels al een tijd eigendom van WD en dat valt op wanneer we de verpakking en kabel naast elkaar leggen; die komen echt uit dezelfde fabrieken. Net als de WD werkt ook de SanDisk op pc en Mac, en behoort ook de SanDisk tot de lichtste in de test. Gelukkig houden de vergelijkingen daar op, want de SanDisk Extreme Portable SSD weet zich wel echt te onderscheiden, ook met het oog op de concurrentie. Met zijn prestaties dingt hij serieus mee voor de winst, en bovendien is hij ook nog eens als enige bestand tegen regen en morsen. Mocht het risico op morsen aanwezig zijn, dan is dat een erg sterk argument.

Ook hier is encryptie aanwezig. Weliswaar één stapje lichter dan bij de meeste andere ssd’s, maar nog altijd praktisch onkraakbaar. Prijstechnisch is de 500GB-variant voor net geen 100 euro erg interessant. Zowel de Samsung als de Lacie, die het sterkst concurreren, zijn dan wat duurder. De varianten van 1 en 2 TB zijn op dit moment juist wat duurder dan de Samsung, die als actieve drive ook wat sneller is. Maar met allround uitstekende prestaties is dit een van de beste ssd’s van dit moment, helemaal met het oog op de regelmatig zeer scherpe aanbiedingen op deze modellen.

SanDisk Extreme Portable SSD

9Score90

  • Pluspunten

  • Allround goede prestaties

  • Goede prijs-prestatieverhouding

  • Spuitwaterdicht (IP55)

  • Minpunten

  • Als actieve werkdrive zijn er nog snellere opties

HyperX Savage Exo Portable SSD

beste externe ssd

© PXimport

De externe ssd uit de stallen van HyperX heeft een duidelijke focus op gaming. Logisch, want HyperX staat vooral bekend om zijn gamerandapparatuur. Deze ssd wordt gemarket als een aantrekkelijke manier om de opslag van o.a. je PS4 of je Xbox One te vergroten. Nuttige zaken, maar in hoeverre dat een echt verkoopargument is, betwijfelen we. Onze PS4 pakte de andere ssd’s namelijk ook zonder problemen.

Hoewel we zeer gecharmeerd zijn van het langwerpige design en de metalen afwerking, weten de prestaties niet echt positief op te vallen. De schrijfprestaties met onze datasets, frequent onder de 200 MB/s, blijven simpelweg te ver achter om deze test te winnen. En HyperX weet dat niet recht te strijken met een scherpere prijs of echt unieke features. We merken op dat de prestaties als actieve drive wel prima zijn, maar ook daar zien we nog wat sterkere opties voor minder geld. Net als de WD is hij op eigen benen leuk, maar weet hij in een harde vergelijking zijn indrukwekkende naam geen eer aan te doen.

HyperX Savage Exo Portable SSD

7Score70

  • Pluspunten

  • Aantrekkelijke vormgeving

  • Prima prestaties als actieve drive

  • Minpunten

  • Schrijfsnelheid blijft achter

  • Duurder dan snellere concurrenten

Minix Neo Storage

beste externe ssd

© PXimport

De Minix Neo Storage is een externe drive met een twist: het is zowel een externe ssd als een usb-dongel. Net als de andere ssd’s past hij in je usb-c-aansluiting en biedt hij extra opslag, maar daarnaast breidt hij je aansluitingen uit met hdmi, twee usb-a-poorten en een extra usb-c-poort. Die laatste is enkel bedoeld om andere apparaten mee op te laden en hdmi werkt alleen op een Macbook, maar dan nog is de meerwaarde van deze drive duidelijk.

Die meerwaarde kent ook nadelen. Zo is de Minix Neo Storage van 240 GB op de euro even duur als de SanDisk van 500 GB, heeft hij een korte, vaste kabel waar we – met het oog op een eventuele kabelbreuk - een vervangbare kabel prefereren, en zet hij niet al te indrukwekkende prestaties neer. Als actieve drive blijft de Minix ruim achter, al zijn de lees- en schrijfsnelheden in zowel grote bestanden als in de gemengde dataset zeker niet slecht.

Het is niet de beste externe ssd, noch die met de beste prijs-prestatieverhouding. Maar mocht je genoeg hebben aan 120 of 240 GB, en toch al op zoek zijn naar een externe usb-c-dongel met hdmi en meerdere usb-a-aansluitingen, dan is dit wel een hele leuke optie. Een losse dongel kost tenslotte ook enkele tientjes, en een enkele Minix is dan een stuk voordeliger en praktischer.

Minix Neo Storage

9Score90

  • Pluspunten

  • Hybride dongel

  • Zeer redelijke lees- en schrijfsnelheden

  • Minpunten

  • Usb-c enkel als lader

  • Matige prestaties als actieve drive

  • Geen grotere capaciteiten dan 240 GB

Lacie Portable SSD

beste externe ssd

© PXimport

De Lacie Portable SSD is fysiek heel degelijk. Dat is deels te danken aan een laagje staal, deels omdat hij gewoon wat meer weegt dan de rest. Kijken we naar de pure lees- en schrijfsnelheden, dan behoort deze drive tot de snelste in de test. Alleen de veel duurdere Samsung X5 schrijft beide datasets sneller weg. Groot zijn die verschillen tussen de betere usb-ssd’s niet, en als schijf om live van te werken zijn er weer wat snellere alternatieven.

De Lacie is wel relatief duur en mist hardwarematige encryptie, waardoor de ssd naast de testwinst grijpt. De belangrijkste verklaring voor de meerprijs is de data recovery-dienst van Seagate (eigenaar van Lacie) die deel uitmaakt van de garantie. Gaat je drive binnen drie jaar kapot, dan krijg je niet alleen een nieuwe drive, maar proberen ze ook de data te herstellen in Seagate’s hoog aangeschreven recovery center. Doorgaans zou dat honderden euro’s kosten, zelfs bij een lokale winkel.

Maar is dat argument sterk genoeg? In onze ervaring met honderden ssd’s is de kans dat zo’n drive binnen drie jaar kapot gaat praktisch nihil, en daarbij is succesvol herstel niet gegarandeerd; je dient dus alsnog back-ups te hebben. Je moet dus wel erg veel waarde hechten aan dat extra vangnet om de huidige meerprijs te waarderen. Zakt de prijs iets, dan is dit wel een rappe drive om in de gaten te houden.

Lacie Portable SSD

8Score80

  • Pluspunten

  • Uitstekende lees- en schrijfsnelheden

  • Degelijke constructie

  • Dataherstel als onderdeel van de garantie

  • Minpunten

  • Prestaties als actieve drive blijven iets achter

  • Op moment van schrijven te prijzig

Samsung T5

beste externe ssd

© PXimport

De Samsung T5 combineert een laag gewicht, een chique, compacte aluminium constructie en hardwarematige encryptie met een scherpe prijs. Wanneer we dan zien dat de prestaties over de hele linie ook goed zijn, is dat een aantrekkelijk plaatje. Als ssd om actief op te werken zien we zelfs de beste allround prestaties, wat hem ontegenzeggelijk de beste externe usb-ssd maakt voor dat scenario.

Wil je vooral frequent data heen en weer schrijven, dan is de concurrentie stug en soms nog wat sneller. Vooral de SanDisk is een geduchte concurrent, want die heeft vergelijkbare schrijf- en leessnelheden bij grote datasets, is spuitwaterdicht, en wat prijzen betreft is het stuivertje wisselen. Desondanks is ook de Samsung T5 voor dat scenario, zeker met zijn veelal concurrerende prijzen, een uitstekende koop.

Samsung T5

9Score90

  • Pluspunten

  • Uitstekende prestaties als actieve drive

  • Allround concurrerende prestaties

  • Veelal scherp geprijsd

  • Minpunten

  • Maximale schrijfsnelheden elders nog wat hoger

Samsung T5

beste externe ssd

© PXimport

Het scheelt één letter, maar de Samsung X5 is een compleet ander beestje dan de Samsung T5. De X5 is namelijk geen usb-schijf, maar een thunderbolt 3-drive. Beide maken gebruik van een usb-c-aansluiting, maar enkel luxere laptops (en Macbooks) hebben de vereiste thunderbolt-chip om deze ssd te kunnen gebruiken.

Het voordeel van thunderbolt is dat de ssd rechtstreeks toegang krijgt tot de pci-express lanes van je systeem, wat veel hogere snelheden en een lagere latency oplevert dan een usb-drive. De ingebouwde nvme-ssd in de X5 is bijna even snel als een interne nvme-ssd in je computer. Nog belangrijker is dat de prestaties als actieve drive praktisch even goed zijn als een snelle interne ssd. Dat maakt de X5 ideaal om live foto- of zelfs videobewerking te doen vanaf de drive.

Om de ssd te koelen is de X5 uitgerust met 144 gram aan koelblok. Dat maakt hem een stukje groter en zwaarder dan de rest. Maar zelfs met dat koelblok kan de ssd nog zo warm worden dat de thermal throttling-beveiliging wordt geactiveerd. Daar moet je wel je best voor doen: pas toen we de drive in onze omgeving van 23 °C een non-stop schrijfopdracht van 600 GB aan gemengde bestanden gaven, zagen we de prestaties inzakken. Tenzij je echt frequent meer dan de halve schijf overschrijft, zul je daar niet wakker van liggen. En ook als je de ssd als live videobewerkingsdrive gebruikt, is dat geen bezwaar.

Het grootste nadeel is de prijs, want je betaalt per gigabyte ruim het dubbele van een externe usb-ssd die ook al snel is. De X5 is er dus vooral voor de meest veeleisende professional voor wie extreme prestaties een extreem prijskaartje mogen hebben.

Samsung T5

9Score90

  • Pluspunten

  • Extreme lees- en schrijfprestaties

  • Ideaal voor live beeld-/videobewerking

  • Minpunten

  • Extreme prijs per gigabyte

  • Thermal throttling in uitzonderlijke scenario’s

Conclusie

De Samsung X5, waar vooralsnog geen concurrent voor is, is ontegenzeggelijk de snelste externe ssd voor als geld echt geen bezwaar is. Zoek je ook nog een usb-c-dongel, dan is de Minix Neo Storage charmant, zolang 240GB voldoet. Voor de meeste lezers zal een meer gangbare externe usb-ssd met een goede prijs-prestatieverhouding een veel aantrekkelijkere koop zijn. De Samsung T5 en de SanDisk Extreme Portable SSD maken wat dat betreft de beste indruk en zijn, afhankelijk van de dagprijzen, de beste koop.

De SanDisk is vooral aantrekkelijk omdat hij bestand is tegen morsen en regen, en de Samsung door zijn uitstekende prestaties als drive om live op te werken. Ze gaan gelijk op voor onze Slimme koop, maar dienen de prijsontwikkelingen bij de concurrentie (zoals Lacie) scherp in de gaten te houden.

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten