Ring Alarm: compleet beveiligingssysteem

© PXimport

Ring Alarm: compleet beveiligingssysteem

Geplaatst: 19 september 2020 - 08:39

Aangepast: 25 november 2022 - 10:33

Rens Blom

Ring Alarm is een alarmsysteem voor je thuis of kantoor, met een app en uitbreidingsmogelijkheden. Een maandelijks abonnement is vereist om alles uit het systeem te halen. Computer!Totaal vertelt in je deze Ring Alarm review of de 299 euro kostende set een kooptip is.

Het merk Ring maakt onderdeel uit van Amazon en is al langer actief met slimme videodeurbellen en beveiligingscamera’s. Onlangs bracht het merk Ring Alarm in Nederland uit, een alarmsysteem dat qua prijs en mogelijkheden concurreert met sets van merken als Gigaset, Eufy en Somfy.

De starterskit

De goedkoopste starterskit kost 299 euro. Voor dat geld krijg je een basisstation, een signaalversterker, een bedieningspaneel, een setje contactsensoren en een bewegingssensor. Die eerste drie onderdelen horen echt bij het basispakket. Met het setje contactsensoren kun je één raam of deur beveiligen. De bewegingssensor is bedoeld om één kamer in de gaten te houden. Je bepaalt zelf waar je de sensoren ophangt. Doe dit in ieder geval binnen, en buiten handbereik van een inbreker. Ik heb mijn thuiskantoor beveiligd door het bedieningspaneel in de kamer bij de deur op te hangen, de bewegingssensor in een hoek op te hangen en de contactsensor op mijn raam te bevestigen. Je kan er ook voor kiezen om de bewegingssensor bijvoorbeeld in de woonkamer op te hangen en de contactsensor aan de binnenkant van de voor- of achterdeur te bevestigen. Als je – logischerwijs – meer ramen, deuren of ruimtes wil beveiligen, moet je extra sensoren kopen. Die vind ik stevig aan de prijs. Een setje contactsensoren kost 35 euro en voor een bewegingssensor betaal je 50 euro. Je hele appartement of huis beveiligen kan zo een dure grap worden. Ring verkoopt meer starterskits via zijn website, die naar verhouding voordeliger zijn dan veel sensoren los kopen.

De set contactsensoren

© PXimport

Zo werkt Ring Alarm

Je installeert Ring Alarm door de gratis Ring-app te installeren en de instructies te volgen. Verbind het bassistation met je wifi en zet ‘m het liefst in je woonkamer. In het basisstation zit namelijk een 85 decibel sirene die afgaat bij ongenodigd bezoek. Die sirene wil je niet wegmoffelen in je meterkast, want dan hoort niemand ‘m.

Na de installatie van het basisstation hang of plak je de sensoren op de gewenste plekken en verbind je ze – eenvoudig – met het basisstation. Koppel eventueel de signaalversterker – iets wat ik niet gedaan heb omdat mijn thuiskantoor geen grote ruimte is. Het bedieningspaneel heeft een accu maar kan het beste aan het stopcontact gehangen worden, zodat ‘ie nooit leeg raakt. Op dit paneel voer je je eigen pincode in als je het alarm in- of uitschakelt. Als Ring Alarm ingeschakeld is en je thuiskomt, heb je een minuut om je code in te vullen – daarna gaat de sirene loeien. Hetzelfde geldt wanneer je weggaat. Leg of hang het bedieningspaneel daarom op een logische plek waar je snel bij kunt. Je kunt het systeem ook in- en uitschakelen via de Ring-app.

Het basisstation met een los verkrijgbare Ring-beveiligingscamera.

© PXimport

Je schakelt tussen drie modi: uitgeschakeld, thuis en weg. Bij uitgeschakeld doet het systeem niets, zodat je geen onnodige meldingen krijgt. Bij thuis registreert hij bewegingen maar ontvang je alleen nuttige meldingen, bijvoorbeeld van je gekoppelde Ring-videodeurbel of -beveiligingscamera. Bij weg staat het alarm ‘op scherp’ en houdt hij alles in de gaten.

Na een maand gebruik heb ik niets noemenswaardigs aan te merken op de werking van Ring Alarm. Het systeem werkt naar behoren, is betrouwbaar, heeft duidelijke modi en geeft geen valse meldingen. Ik vind het prettig dat ik mijn kantoor beveiligd is als ik wegga. Gelukkig voor mij maar jammer genoeg voor deze review is er geen poging tot inbraak gedaan. Ik heb het daarom zelf maar gedaan, door simpelweg niet mijn code in te vullen en te wachten tot de minuut om was. De sirene is dusdanig hard dat je echt schrikt en buren en/of mensen op straat ‘m ook horen. Ik kan me voorstellen dat een inbreker ervandoor gaat.

Het basisstation bevat een sirene

© PXimport

Ring Protect

Het Ring Alarm-systeem is natuurlijk meer dan een sirene met afschrikeffect. Bij ongenodigd bezoek ontvang je meldingen op je telefoon en kun je actie ondernemen, variërend van handmatig de sirene bedienen tot 112 bellen. Als je een Ring Protect-abonnement hebt, kan het alarmsysteem automatisch de Ring-alarmcentrale en/of vooraf ingestelde contactpersonen bellen. Dit abonnement krijg je een maand op proef en kost daarna een tientje per maan of honderd euro per jaar (wat je twintig euro bespaart). Met Ring Protect schakelt het basisstation ook zijn eigen accu en hotspotfunctie in als je internet en/of stroom uitvalt. Je alarmsysteem blijft dan dus gewoon werken. Zonder Ring Protect activeert het bassistation bij stroomuitval alleen zijn noodaccu. Leuk, maar minder nuttig omdat je router stroom vereist, en je dus geen internet hebt bij een stroomstoring. Het alarmsysteem kan je dus geen melding sturen. Ik heb na het verlopen van de proefmaand geen Ring Protect-abonnement afgesloten omdat ik honderd euro per jaar teveel geld vind voor de geboden functies. Misschien denk jij daar anders over, en neem je wél een abonnement. Het is in ieder geval fijn dat Ring deze extra’s aanbiedt.

Het bedieningspaneel.

© PXimport

Extra's

Prettig is dat de Ring Alarm goed samenwerkt met andere Ring-apparatuur als de videodeurbel en beveiligingscamera. Die kun je koppelen voor een nog omvangrijker systeem. Minder enthousiast ben ik over het feit dat Ring Alarm niet goed werkt met de smart home-platformen van Google (Assistent) en Apple (HomeKit). Ik voel me met dit systeem erg gevangen in Amazons ecosysteem, en prefereer producten die meer integraties bieden met (concurrerende) platforms. Mogelijk volgt dit nog, want Apple, Google en Amazon brengen in 2021 een open domoticastandaard uit die door allen ondersteund wordt.

De bewegingssensor

© PXimport

Conclusie: Ring Alarm kopen?

Ring Alarm is een compleet en gebruiksvriendelijk alarmsysteem dat accuraat werkt en alles kan wat ik persoonlijk nodig heb. Aandachtspunten zijn de prijzige extra sensoren, de beperkte integratie met andere smart home-platformen en het feit dat je tien euro per maand moet betalen om alles uit het systeem te halen. Vanwege deze punten is Ring Alarm niet voor iedereen het beste alarmsysteem, maar voor een groot deel van de gebruikers wel een hele goede keuze.

8,0

Ring Alarm

Pluspunten

Gebruiksgemak en betrouwbaarheid

Mogelijkheden (zeker met Ring Protect)

Past perfect in het Ring-ecosysteem

Minpunten

Abonnement nodig voor alle functies

Extra accessoires zijn prijzig

Weinig integratie met andere smart home-platformen

Conclusie

**Prijs** € 299,- **Sensoren** 1x contactsensor, 1x bewegingssensor **Geluid** 90 dB sirene **Overig** Signaalversterker, bedieningspaneel, basisstation **Extra's** Ring Protect-proefmaand, daarna optioneel 10 euro per maand **Website** [ring.com](https://nl-nl.ring.com/products/alarm-security-5-piece-kit)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000