Ring Video Doorbell Wired: is goedkoop ook een goede koop?
Met een slimme videodeurbel zie je - waar je ook bent - wie er voor jouw deur staat. De meeste bellen kosten minstens honderd euro. Marktleider Ring verkoopt echter een model van slechts 59 euro. In deze Ring Video Doorbell Wired review lees je of het een goede koop is of dat je beter kunt doorsparen.
Ring - een bedrijfsonderdeel van Amazon - is de grootste verkoper van slimme videodeurbellen. Het nieuwste model, de Video Doorbell Wired, is ook meteen het goedkoopste model. Met een adviesprijs van 59 euro en regelmatige aanbiedingsprijs van 39 euro is het bijna een impulsaankoop. Maar werkt de spotgoedkope slimme bel ook naar behoren? En is hij een slimmere keuze dan een duurder model zoals de 279 euro kostende Ring Video Doorbell Pro 2? Je leest het in deze Ring Video Doorbell Wired review.
©PXimport
Snelle installatie, maar zonder accessoires
De Ring Video Doorbell Wired komt in een opvallend klein doosje. Na het openen viel het mij op dat er op wat schroeven, pluggen en een schroevendraaier geen accessoires meegeleverd worden. Dit in tegenstelling tot duurdere Ring-bellen.
Omdat je deze bel op je bestaande belbedrading (8-24 Volt) kunt aansluiten, is het weglaten van bedrading begrijpelijk. Heb je - zoals ik - niet de juiste belbedrading dan kun je voor 25 euro een zes meter lange Ring-stroomkabel kopen. Deze steek je gewoon (binnen) in het stopcontact en het uiteinde met de twee connectoren leid je via een gaatje in je kozijn of muur naar buiten. Verbind de connectoren vervolgens met de bel en wacht tot het lampje rond de drukknop gaat branden.
De Ring-bel heeft boven en onder gaatjes waar je de schroeven doorheen doet, waarna je de bel zo monteert. Dit is eenvoudig. Opvallend is dat de bel dus zonder een wig komt om de kijkhoek aan te passen. De bel hangt en kijkt dus recht vooruit. Dat is niet altijd handig. Mijn tuinpad loopt bijvoorbeeld schuin. De wig die ik nodig heb om de bel schuiner te monteren, kost twintig euro. Een kantelmontageset (om de bel meer naar beneden te richten) ook. Ik vind het hoge prijzen voor een simpel stukje plastic, zeker in verhouding met de aanschafprijs van de bel zelf.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Houd er ook rekening mee dat de Ring Video Doorbell Wired niet werkt met je eventuele huidige gong. Die maakt dus geen geluid meer. Ring verkoopt zelf een gong die je in het stopcontact stopt. Met 35 euro is die ook stevig geprijsd, als je het mij vraagt. Overigens komen duurdere Ring-videodeurbellen ook zonder gong. Heb je een Amazon Echo (Dot)-speaker? Die kun je eenvoudig koppelen aan Ring, waarna de speaker ook als gong functioneert. Dit werkt uitstekend.
De bel zelf werkt naar behoren. De bezoeker drukt de duidelijke knop in, waarna de ring rond de knop blauw kleurt en er een duidelijk geluid uit de bel klinkt. De bel is weerbestendig en hoeft omdat hij permanent stroom krijgt, niet opgeladen te worden.
Je krijgt een melding als iemand aanbelt en kunt dan 'opnemen' om live te kijken en eventueel een gesprek te starten. In de Ring-app kun je ook instellen dat de bel meldingen stuurt als hij beweging detecteert. Ik heb dit na een paar dagen uitgeschakeld omdat ik er geen behoefte aan heb. De functie werkt overdag beter dan in het donker. De eerder geteste Ring Video Doorbell Pro 2 is beter geschikt als beveiligingscamera, maar ook honderden euro's duurder.
Beeld- en audiokwaliteit
Van een 59 euro kostende slimme deurbel kun je niet verwachten dat hij fantastische video-opnames maakt. En dat doet de Ring Video Doorbell Wired ook niet. Ondanks dat de bel een 1080p (Full-HD)-camera heeft, ziet het beeld er wat uitgewassen uit. Minder scherp dan ik had verwacht. Het beeld oogt ook fletser dan de realiteit en een zonnetje dat door de wolken breekt, levert - zoals je hieronder ziet - problemen op voor de camera.
Het kwaliteitsverschil met duurdere videodeurbellen is goed merkbaar. Zeker omdat ik regelmatig zulke bellen test. Toch stoort het minder goede beeld van de Video Doorbell Wired mij nauwelijks. Ik wil namelijk vooral weten wie er aanbelt en dat zie ik duidelijk met deze bel. De mindere opnamekwaliteit is hiermee vooral een aandachtspunt als je je videodeurbel ook als beveiligingscamera wil gebruiken.
©PXimport
De audiokwaliteit van de Ring Video Doorbell Wired is prima. In de bel zit een microfoon en luidspreker. In de app hoor je daarom wat de persoon voor de deur zegt. En praat je in de app met de opnamemodus ingeschakeld, dan klinkt jouw stem uit de bel. Het volume bepaal je zelf. De luidspreker kan flink hard, al klinkt het geluid wel blikkerig. Van een kleine en goedkope bel kun je natuurlijk niet te veel verwachten.
Ring Protect-abonnement voor alle functies
Een belangrijk aandachtspunt van Ring-videodeurbellen - inclusief dit model - is dat je moet betalen om gebruik te kunnen maken van alle functies. Ring hanteert namelijk een abonnementsmodel. Dit abonnement heet Ring Protect en start bij drie euro per maand. Dat klinkt weinig, maar betekent op jaarbasis wel een extra kostenpost van bijna veertig euro. Sommige concurrerende deurbellen, waaronder die van Netatmo en Eufy, werken zonder abonnement en komen dus zonder extra kosten.
Met Ring Protect kun je onder andere video-opnames van de deurbel tot dertig dagen terugkijken. Als je dat belangrijk vindt, is het abonnement dus cruciaal. Hecht je er - zoals ik - minder waarde aan, dan kun je de Ring Video Doorbell Wired prima gebruiken zonder abonnement. De gratis proefmaand op Ring Protect eindigt zonder dat je ergens aan vastzit en je (opnieuw) aanmelden kan op elk moment.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Conclusie: Ring Video Doorbell Wired kopen?
De Ring Video Doorbell Wired is een bijzonder goedkope slimme videodeurbel van een A-merk. Op de prijs-kwaliteitsverhouding valt niets af te dingen: voor een paar tientjes krijg je een bel die eenvoudig in gebruik is, prima beeld en audio levert en veel slimme functies biedt. De scherpe prijs zie je wel terug in de minder goede camera, minder nauwkeurige bewegingsdetectie en het gebrek aan accessoires als een wig. Ring hanteert hier naar mijn mening te hoge prijzen voor. Houd er ook rekening mee dat je een Ring Protect-abonnement van drie euro per maand nodig hebt om gebruik te kunnen maken van alle functies van de bel.
Als deze aandachtspunten geen probleem zijn en je niet per se een draadloze bel hoeft, is de Ring Video Doorbell Wired een uitstekend model om goedkoop kennis te maken met het concept van de slimme deurbel.
**Prijs** € 59,- **Draadloos** 802.11b/g/n (2,4 GHz) **Video** 1080p met een kijkhoek van 155 graden horizontaal en 90 graden verticaal **Stroom** Belbedrading (8-24 Volt) of Ring-stekker (24 Volt, 25 euro) **Functies** Tweewegaudio, beveiligingscamera-modus **Opslagmogelijkheden** Optioneel Ring Protect-cloudabonnement (3 euro per maand) **Website** [www.ring.com](https://nl-nl.ring.com/products/video-doorbell-wired)
- Prijs-kwaliteit
- Installatie- en gebruiksgemak
- Ring-abonnement vereist voor alle functies
- Accessoires zijn prijzig
- Minder realistisch beeld