Kunnen we straks niet meer om 8K heen?

© PXimport

Kunnen we straks niet meer om 8K heen?

Geplaatst: 26 oktober 2020 - 07:43

Aangepast: 14 december 2022 - 10:44

Justin Doornekamp

Niet iedereen heeft al een 4K-televisie, maar toch wordt het aanbod 8K-toestellen steeds groter. Verwacht nóg scherpere beelden en meer details, maar ook een geavanceerde upscaling-techniek waardoor beelden van een lagere kwaliteit extra scherp worden. Het prijskaartje van dergelijke televisies is echter vooralsnog niet mals. Gaan we uiteindelijk 8K massaal omarmen?

Kort door de bocht kunnen 8K-toestellen nog eens vier keer meer pixels op het scherm toveren dan 4K-toestellen en zelfs zestien keer meer dan de ‘gewone’ High Definition-beelden. De tv’s hebben een resolutie van 7680x4320 pixels, wat een beeld oplevert dat enorm scherp is. Ter vergelijking, Full HD heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels.

Desondanks zijn er nog weinig films of series in 8K te zien, met uitzondering van enkele YouTube-video’s. Het beste argument om een 8K-televisie te kopen lijkt dan ook vooralsnog de upscaling-technologie om beelden van mindere kwaliteit te stroomlijnen, maar echt noodzakelijk is dit niet gezien 4K-televisies al zonder moeite beelden kunnen ‘upscalen’. En laten we eerlijk zijn: films en series in 4K zien er nu al zeer scherp uit.

Maar voor de échte liefhebbers, die het liefst het beste van het beste in huis hebben, worden 8K-tv’s steeds moeilijker te negeren.

Samsung gaat voor 8K

Vooral Samsung zet flink in op de 8K-technologie en lanceerde dit jaar maar liefst drie modellen. Een jaar eerder bracht de Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant nog maar één model uit.

Het effect hiervan is ook terug te zien in de 4K-televisies die Samsung uitbrengt. Zo heeft vlaggenschip Q90T minder sterke specificaties dan voorganger Q90R, die vorig jaar verscheen. Een vergelijkbare lichte terugval in de specificaties is terug te zien in de televisies uit de QLED-lijn.

© PXimport

Hieruit valt mogelijk te concluderen dat Samsung zijn beste technologie wil gebruiken voor 8K-televisies, ten koste dus van 4K. Deskundigen denken dan ook dat nieuwe 4K-tv’s spoedig zullen verouderen, niet alleen ten opzichte van 8K-toestellen maar zelfs met oudere 4K-modellen.

Ouder = beter?

Een woordvoerder van Samsung bevestigde tegenover techwebsite TechRadar dat de beste technologie inderdaad wordt bewaard voor de nieuwe 8K-modellen, die er ook nog eens mooier uitzien. De nieuwe 8K-tv’s van Samsung hebben bijvoorbeeld bijna geen lelijke schermranden meer; de nieuwe 4K-modellen nog wel. 8K-modellen zijn bovendien voorzien van de Object Tracking Sound+-technologie voor een driedimensionale geluidservaring en 4K-tv’s niet.

Ben je van plan een 4K-tv te kopen, dan kan het dus zijn dat je beter uit bent met een wat oudere 4K-televisie dan een nieuw model dat in de komende maanden verschijnt. Dit soort ontwikkelingen kunnen betekenen dat we straks niet meer om 8K heen kunnen, zeker niet degenen die een tv met het mooiste design en beste specificaties in hun huiskamer willen.

Vooralsnog zullen de vele minpunten van 8K echter niet opwegen tegen de pluspunten en zul je nog een tijd uit de voeten kunnen met 4K. Mocht je nog geen 4K-tv hebben en er wel één willen, dan lijkt het advies: ga niet per definitie voor het nieuwste van het nieuwste.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000