Hoe zie ik of er iemand op mijn netwerk zit?

© PXimport

Hoe zie ik of er iemand op mijn netwerk zit?

Geplaatst: 1 april 2016 - 06:30

Aangepast: 14 december 2022 - 12:07

Redactie

Hoe goed je je wifi-netwerk ook beveiligd hebt, je weet nooit zeker of toch niet iemand stiekem kan meesurfen op je draadloze verbinding. Gelukkig is er een manier om te zien welke apparaten er op je netwerk zijn aangesloten. Wireless Network Watcher brengt alles in kaart.

Stap 1: Wireless Network Watcher

Je thuisnetwerk bestaat uit een verzameling apparaten die met elkaar verbonden zijn, zowel bedraad als draadloos. Dit zijn bijvoorbeeld je modem, tv, NAS, smartphone(s), gameconsole, tablet(s) en je computers. Wireless Network Watcher is een handig programma om rond te neuzen in het netwerk waarmee je computer verbonden is. In tegenstelling wat de naam doet vermoeden, werkt het ook met bedrade apparatuur. Zodra het programma opstart zie je een lijst met netwerkapparaten. Lees ook: 5 onmisbare tools voor je wifi-netwerk.

© PXimport

Wireless Network Watcher toont alle apparaten die verbonden zijn met jouw netwerk of publieke hotspot.

Stap 2: Zijn alle apparaten van mij?

Wireless Network Watcher toont van alle apparaten onder andere het IP-adres, Mac-adres, apparaatnaam en soms zelfs het merk/type apparaat. Het programma is niet alleen handig om te controleren of alle apparaten ook wel echt van jou zijn, maar helpt ook buiten de deur. Wireless Network Watcher maakt je bewust van potentiële risicosituaties van openbare hotspots (free wifi). Als een hotspot correct is ingesteld, kun je internetten maar zie je verder geen apparatuur van andere mensen. Misschien is omgekeerd nog belangrijker: zij zien jou niet (behalve de beheerder van de hotspot). Zie je wel andere apparatuur? Dan kan dit een potentieel veiligheidsrisico zijn als je je firewall niet op orde hebt of onbeveiligde websites bezoekt. Voorzichtigheid is geboden! Een VPN-dienst biedt uitkomst en zorgt ervoor dat je veilig verbinding kunt maken over een onveilig (wifi-)netwerk.

© PXimport

Ben je verbonden met een hotspot en zie je apparatuur van andere mensen? Dan ben jij ook zichtbaar!

Stap 3: Automatische controle

Je kunt Wireless Network Watcher je netwerk automatisch laten 'afstropen' via Options / Background scan. Omdat Wireless Network Watcher controles uitvoert in je netwerk, kan het programma door sommige beveiligingssoftware als verdacht worden aangemerkt. Wireless Network Watcher werkt alleen onder Windows. Als je een soortgelijke app zoekt voor je smartphone, probeer dan Fing. De app werkt met iOS en Android. Fing doet hetzelfde als Wireless Network Watcher en maakt het eenvoudig om netwerkapparatuur in kaart te brengen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000