Dit zijn de meest gebruikte wachtwoorden van 2020

© CIDimport

Dit zijn de meest gebruikte wachtwoorden van 2020

Geplaatst: 26 december 2020 - 07:00

Aangepast: 14 december 2022 - 10:40

Justin Doornekamp

Tegenwoordig hebben we accounts bij zoveel verschillende diensten, dat we niet meer de moeite nemen om een sterk wachtwoord te bedenken of zelfs om verschillende wachtwoorden te gebruiken. Wachtwoordmanager NordPass verzamelde de meest gebruikte (en daarmee de meest waardeloze) wachtwoorden van 2020 en geeft ook wat tips om wél tot een sterk wachtwoord te komen.

Hoewel er inmiddels een groot aanbod wachtwoordmanagers bestaat en browsers steeds vaker een digitale kluis voor wachtwoorden hebben ingebouwd, zijn er nog genoeg gebruikers die daar niets mee doen, zo blijkt uit het onderzoek van NordPass.

Bekende wachtwoorden

Onder de meest gebruikte wachtwoorden, vond Nordpass 123456, 123456789, picture1, password en 12345678. Er werd onder meer gekeken naar hoe vaak een wachtwoord is gebruikt, hoe vaak hackers het wachtwoord hebben ‘gekraakt’ en hoelang zij daarvoor nodig hebben. Met uitzondering van picture1, zouden al deze wachtwoorden volgens NordPass in minder dan een seconde te kraken zijn. De gehele lijst met meest gebruikte wachtwoorden is hier te vinden.

Het pijnlijke is dat 123456 en 123456789 al jaren de meest populaire wachtwoorden zijn. Leren we het dan nooit?

 

© PXimport

Tips

NordPass adviseert om nooit een wachtwoord opnieuw te gebruiken voor meerdere accounts: ieder account moet een uniek wachtwoord krijgen dat uit niet minder dan twaalf karakters bestaat. Een combinatie van hoofdletters en kleine letters, symbolen en cijfers verkleinen daarbij de kans dat je wachtwoord wordt gekraakt. Ook persoonlijke gegevens in je wachtwoord, zoals je telefoonnummer, geboortedatum of naam, zijn uit den boze.

Bovendien geeft NordPass als tip mee om je wachtwoord regelmatig te veranderen, het liefst iedere negentig dagen.

Wachtwoordmanagers

Voor veel gebruikers zal een wachtwoordmanager uitkomst bieden. Zoals gezegd hebben diverse browsers zo’n functie ingebouwd, al oordeelt de Consumentenbond dat alleen Firefox en Safari (via de Apple iCloud Keychain) op een veilige manier je wachtwoorden kunnen onthouden. Voor Chrome, Edge en andere browsers raadt de Consumentenbond de ingebouwde wachtwoordfunctie niet aan. “Er zijn te weinig mogelijkheden, vooral om je wachtwoorden goed te beschermen tegen internetcriminelen en personen die ongewenst achter je pc kruipen”, aldus de belangenvereniging voor consumenten.

Gebruik je Firefox of Safari niet als browser en zoek je een externe tool, dan zijn KeePass, 1Password, Dashlane en LastPass vier populaire en goede wachtwoordmanagers. In dit artikel zetten we uiteen welke keuzes je bij een wachtwoordmanager moet maken en vertellen we hoe de genoemde tools als LastPass en KeePass met die keuzes omgaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten