Beste wachtwoordmanager-tips voor KeePass en LastPass
Om alle wachtwoorden voor alle online diensten te onthouden en te beheren, zijn er wachtwoordmanagers. Ze slaan inlogs veilig op en je hoeft alleen een hoofdwachtwoord te onthouden om het programma te starten. Maar haal je wel alles uit je wachtwoordhulpje? Wij zetten de beste wachtwoordmanager-tips voor de veelgebruikte toepassingen KeePass en LastPass op een rij.
Er zijn allerlei wachtwoordmanagers op de markt. In dit artikel richten we ons op twee populaire gratis programma’s: het opensource KeePass en het in een browser werkende LastPass Free. Van deze laatste zijn ook betaalde varianten beschikbaar die extra opties bieden.
In dit artikel gaan we uit van de gratis editie. Benoemen we een ‘betaalde’ functie, dan staat dat erbij. Heb je nog geen wachtwoordmanager? Lees dan:7 tips om de beste wachtwoordmanager te vinden.
KeePass-tips
Plug-ins
Hoewel KeePass op zichzelf een compacte en vooral no-nonsense wachtwoordmanager is, kun je de functionaliteit ervan flink uitbreiden met plug-ins. Kies voor Extra, Plugins en klik op de knop Haal meer plugins. Een overzicht met beschikbare plug-ins en uitbreidingen verschijnt. De uitbreidingen zijn gesorteerd per onderdeel. Onder I/O & Synchronizationvind je uitbreidingen om de wachtwoordendatabase van KeePass te bewaren in de cloud, zoals in Dropbox, Google Drive of OneDrive.
Notitieblok
Voor elk account dat je gebruikt op internet biedt KeePass niet alleen de mogelijkheid om gebruikersnaam en wachtwoord te bewaren, maar ook om notities bij te houden. Dit veld leent zich goed voor het opslaan van geheime vragen en antwoorden, die diensten soms aanbieden voor toegang tot uw account als je het wachtwoord niet meer weet. Dubbelklik op een vermelding om het venster Invoer toepassen te openen. In het onderste gedeelte van het venster vind je het vak Opmerkingen.
Automatisch vergrendelen
Het is verstandig om de database van KeePass automatisch te laten vergrendelen als je het programma even niet gebruikt. Vooral als de computer in een ruimte met andere mensen staat en je even weg moet. Kies voor Extra, Opties. Op de tab Beveiliging plaats je een vinkje bij Bij KeePass inactiviteit de werkomgeving vergrendelen na (seconden) en bij Bij algehele inactiviteit de werkomgeving vergrendelen na (seconden). Geef vervolgens het aantal seconden op waarna KeePass op slot moet als je het programma niet gebruikt.
©PXimport
Directe URL
Zorg er bij het invullen van wachtwoorden voor dat je ook de regel URL invult met het webadres van de aanmeldpagina van de betreffende dienst. Zo kun je direct de pagina openen vanuit KeePass. In het venster Invoer aanpassen typ je het volledige webadres bij URL. Klik op OK. Om de site daarna te openen, klik je met de rechtermuisknop op de vermelding in het hoofdvenster van KeePass en kies je URL’s, Open.
Noodblad als PDF
In KeePass kun je u een noodblad maken, waarop je je hoofdwachtwoord kunt noteren. Dat noodblad komt van pas al sje zelf niet kunt inloggen en een ander dat voor je moet doen. Kies Bestand, Afdrukken, Print Noodblad. Bewaar het noodblad vervolgens op een plek waar jij of anderen toegang toe hebben. Dat hoeft niet per se fysiek te zijn: bewaar het noodblad als pdf-bestand en sla het op een veilige locatie op. Denk hierbij aan een netwerkmap op je thuisnetwerk, of een usb-stick, die je voor jezelf of een vertrouwenspersoon maakt.
Lastpass-tips
Veilige opslag
Maak in LastPass gebruik van Veilige notities. Hierbij kun je je waardevolle documenten, zoals scans van je paspoort en verzekeringspapieren, in een veilige omgeving bewaren. Klik op de knop van LastPass in je browser en kies Mijn kluis openen. Onderin de pagina kies je voor Item toevoegen en dan voor Veilige notitie. Rechts in het venster typ je de notitie, terwijl je links in het venster via Bijlage toevoegen een bestand (zoals een scan of pdf-bestand) toevoegt. Overigens kun je meer soorten gegevens toevoegen dan LastPass standaard laat zien: klik op Meer items voor een totaaloverzicht.
©PXimport
Noodtoegang verlenen
In geval van nood is het handig als je ook anderen toegang kunt geven tot een gedeelte van je aanmeldingsgegevens, bijvoorbeeld als je zelf niet in staat bent om de wachtwoorden te beheren. De betaalde variant van LastPass (LastPass Premium) heeft hiervoor de functie ‘Noodtoegang’ in huis. Anders dan bij KeePass hoef je je hoofdwachtwoord niet te delen met de andere personen. Zij hebben wel een eigen LastPass-account nodig. Klik in het hoofdvenster van LastPass op Noodtoegang (linksonder in het venster). Kies hierna voor Noodtoegang verlenen en volg de stappen van de wizard. Ook als je zelf een keer je hoofdwachtwoord vergeet, komt deze optie van pas om alsnog toegang te krijgen tot uw gegevens.
Gezondheidscontrole
Gebruik de wachtwoordmanager niet alleen voor het centraal opslaan van wachtwoorden, maar ook voor het verbeteren van aanmeldgegevens. Nadat je je bestaande wachtwoorden hebt geïmporteerd in de wachtwoordmanager, controleer je of ze sterk genoeg zijn. In LastPass gebruik je hiervoor de zogeheten Veiligheidstest. Dit onderdeel analyseert alle wachtwoorden en controleert ze op verschillende aspecten, zoals lengte en sterkte. In een rapport staat per wachtwoord welke acties je kunt nemen om het wachtwoord op een hoger niveau te krijgen.
Aparte e-mailbox
Stel een ander e-mailadres in voor de ontvangst van beveiligingsmeldingen. Je bouwt hiermee een extra beveiligingslaag in: als je primaire e-mailadres ooit wordt gekraakt, hebben de kwaadwillenden geen zicht op de beveiligingsmeldingen. In de webomgeving van LastPass klik je op het pictogram van LastPass en kies je voor Mijn kluis openen. Kies nu voor Accountinstellingen (links in het menu). Op de tab Algemeen klik je op de knop Geavanceerde instellingen weergeven. Geef nu het e-mailaccount op dat je wilt gebruiken voor beveiligingsmeldingen (in de sectie Beveiliging) en klik op Bijwerken. Je ontvangt een verificatiecode die je overtypt in LastPass. Klik op Bevestigen en geef je hoofdwachtwoord op.
©PXimport
Makkelijk uit te spreken
Het is tot slot verstandig om altijd een wachtwoord te laten genereren door je wachtwoordmanager. Soms heb je echter een wachtwoord nodig dat je wél uit het hoofd moet onthouden, bijvoorbeeld omdat je het vaak gebruikt op verschillende apparaten. Met LastPass kun je een wachtwoord genereren dat je kunt uitspreken. In de Password Generator zet je daarvoor een vinkje bij Eenvoudig uit te spreken.