© PXimport

Anoniem chatten met qTox

Geplaatst: 22 mei 2020 - 08:58

Aangepast: 14 december 2022 - 13:13

Maikel Dijkhuizen

Vertrouw je diensten als WhatsApp, Facebook Messenger en Skype voor geen meter? De gratis dienst qTox is een chatclient zonder winstoogmerk en bevat geen achterdeurtjes. Je kunt ermee probleemloos anoniem chatten zonder dat overheidsinstanties en andere pottenkijkers meegluren. Ook (video)bellen wordt ondersteund.

Het programma qTox is gebaseerd op het tox-protocol, dat pas sinds 2013 bestaat. De contactpersonen zijn rechtstreeks met elkaar verbonden via een zogeheten p2p-netwerk, dus er komen geen centrale servers aan te pas. Een voordeel, want de berichten staan dus alleen op je eigen systeem en de computer van je gesprekspartner opgeslagen. Alle gespreksdata is verder versleuteld, zodat uitsluitend de persoon aan de andere kant van de lijn je berichten kan zien of je kletspraat kan horen.

Ondanks alle veiligheidsmaatregelen zijn de makers erin geslaagd een gebruiksvriendelijke chatclient te ontwikkelen. De Nederlandstalige interface oogt erg overzichtelijk en bovendien zijn er geen advertenties aanwezig. Laten we een kijkje nemen.

qTox downloaden en installeren

Hoewel qTox alleen als pc-software is uitgebracht, kun je gelukkig wel het gewenste platform kiezen. De freeware werkt namelijk onder Windows, macOS en diverse Linux-distributies. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden van de Windows-editie. Surf naar de qTox-website en klik op de groene knop Download. Er opent een verse webpagina waarop je onder Windows de 32bit- of 64bit-versie aanklikt.

Weet je niet welke je moet hebben? Klik binnen Windows dan achtereenvolgens op Start, Instellingen, Systeem en Info. Bij Type systeem staat welke versie je nodig hebt. Dubbelklik vervolgens op het opgeslagen exe-bestand. Via tweemaal Next, Install, Next en Finish voer je de installatie uit.

Start je qTox voor het eerst op, dan vraagt het programma om een gebruikersnaam en wachtwoord (2x). Vul de velden in en zorg ervoor dat er achter Password strength een score staat van 100 procent. Lees hier meer over sterke wachtwoorden.

© PXimport

Belangrijk is dat je de inloggegevens goed onthoudt, want er is geen mogelijkheid om een vergeten wachtwoord te herstellen. Bevestig met Create Profile om het hoofdvenster te openen.

De voertaal is standaard Engels, maar gelukkig wijzig je dat eenvoudig naar het Nederlands. Klink linksonder op het pictogram met het tandwieltje en kies achter Language voor Nederlands. Houd er rekening mee dat niet alles even goed is vertaald.

Over tox-id's

Logischerwijs heeft het gebruik van qTox alleen nut als je gesprekspartner eveneens dit programma (of een andere tox-client) gebruikt. Bij reguliere chatdiensten voeg je contactpersonen via een e-mailadres of mobiel nummer toe, maar met dit tooltje werkt dat net even anders. Iedere gebruiker beschikt namelijk over een unieke tox-id. Dat is een code van 76 karakters waarmee leden van qTox elkaar kunnen toevoegen.

Klik linksboven op je profielnaam om uw eigen tox-id in te zien. De bedoeling is dat je deze code deelt met één of meerdere contactpersonen, zodat ze je als gesprekspartner kunnen toevoegen. Dat kan op twee manieren. Via de optie klik om te kopiëren kopieer je de letter- en cijferreeks naar het klembord, waarna je de code bijvoorbeeld via e-mail deelt.

© PXimport

Als alternatief kun je ook een qr-code onder je kennissenkring verspreiden. Dat is vooral handig voor personen die op een mobiel toestel een tox-client gebruiken. Kies in dat geval voor Afbeelding opslaan of Afbeelding kopiëren. Via de camera van een smartphone of tablet kunnen ontvangers je dan gemakkelijk toevoegen door de qr-code te scannen.

Overigens staat het je vrij om op de profielpagina je naam en status te wijzigen. Tot slot voeg je eventueel een profielfoto toe. Klik hiervoor op de afbeelding naast je naam en selecteer op de computer een geschikte foto.

Contacten toevoegen

Wanneer je zelf een tox-id van iemand hebt ontvangen, voeg je diegene rechtstreeks toe. Klik linksonder op het plusteken en plak in het lege veld bovenaan de code. Vervolgens typ je een persoonlijk bericht, waarna je bevestigt met Vriendschapsverzoek sturen. De codenaam van de contactpersoon verschijnt nu links in beeld. Indien je zelf een tox-id hebt gedeeld, ontvang je als het goed is vanzelf vriendschapsverzoeken. Die verschijnen in het groen en zijn daardoor niet te missen.

Klik op het vriendschapsverzoek en kies voor Aanvaarden. De codenaam verandert nu in de profielnaam, zodat de contactpersoon duidelijk herkenbaar is. Kletsen maar!

Video-instellingen aanpassen

Naast tekstberichten gebruik je qTox net zo goed om te (video)bellen. In dat geval is het van belang dat de microfoon, speakers en webcam van het systeem juist zijn afgesteld. Klik op het tandwielpictogram linksonder en open het tabblad Audio/Video. Ga bij Afspeelapparaat en Opnameapparaat na of respectievelijk de juiste luidsprekers en microfoon staan gemarkeerd. Speel zo nodig wat met de volumeregelaar en roep iets om te checken of het invoerapparaat je stem herkent.

© PXimport

Wanneer je wilt videobellen, selecteer je achter Video-apparaat een aangesloten webcam. Er verschijnt als het goed is direct beeld. Wijzig indien nodig bij Resolutie de waarde om de beeldkwaliteit te verbeteren. Herkent qTox bepaalde randapparatuur niet? Probeer in dat geval onderaan de optie Apparaten opnieuw scannen eens uit.

qTox op smartphone

Tot slot. Helaas is qTox alleen beschikbaar voor computers, terwijl je wellicht ook op mobiele apparaten via een versleutelde verbinding wilt chatten. Gelukkig bestaan er diverse mobiele apps die van het tox-protocol gebruikmaken. Zo kun je op een Android-toestel de app Antox installeren. De werking is nagenoeg hetzelfde als bij het besproken desktopprogramma qTox. Een voordeel is dat je met de mobiele camera een qr-code van een tox-id kunt toevoegen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000