13 tips om je privacy op social media te waarborgen

© PXimport

13 tips om je privacy op social media te waarborgen

Netwerk

Geplaatst: 25 november 2015 - 10:49

Aangepast: 14 december 2022 - 12:16

Redactie

Mensen maken zich zorgen over hun online privacy. En terecht. Vooral op social media is het oppassen geblazen, omdat juist daar je gedrag, beslissingen en interesses van waarde zijn voor adverteerders. En ook P&O-afdelingen checken steeds vaker je Facebook-profiel.

Lees ook: Online privacy bestaat niet - Maar zo kom je er wel het dichtste bij.

Facebook

Tip 1 - Inhoud bekijken

We beginnen direct met de instelling die het belangrijkst is: wie kan en mag zien wat jij op Facebook plaatst? Het effect hiervan heb je ongetwijfeld zelf wel eens gemerkt wanneer je op het profiel van een ander klikte, maar een vrijwel lege pagina kreeg voorgeschoteld. Zo iemand heeft aangegeven dat personen die geen Facebook-vrienden met hem of haar zijn, niets mogen zien van wat er op de pagina wordt geplaatst. Dit kun je zelf ook heel eenvoudig instellen.

Klik rechtsboven op het pijltje naar beneden (naast het pictogram met het slotje) en vervolgens op Instellingen > Privacy. Het pictogram met het slotje bevat overigens snelkoppelingen naar privacy-instellingen, maar omdat we graag alles op één plek aanpassen navigeren we via Instellingen. Naast Wie kan je toekomstige berichten zien? klik je op Bewerken. Je hebt hier flink wat opties. Je kunt ervoor kiezen om alles aan iedereen te laten zien, alleen aan vrienden of aan een specifieke doelgroep. Let op: dit is alleen van toepassing op toekomstige berichten. Wil je ook berichten uit het verleden afschermen, klik dan op Eerdere berichten beperken.

© PXimport

Tip 1 - Bepaal zelf wie kan zien wat je op Facebook plaatst en vooral ook wie niet.

Tip 2 - Contact opnemen

Wanneer je populariteit op social media (en wellicht ook in de echte wereld) toeneemt, is het mogelijk dat het aantal vriendschapsverzoeken ineens de spuigaten uitloopt. Dat kan ook het geval zijn wanneer je plotseling in het vizier van spammers terecht bent gekomen. Vervelend, want die vriendschapsverzoeken komen voortdurend in beeld en kunnen ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Voor je het weet, weiger je mensen die je nu juist wél had willen accepteren.

Onder het kopje Wie kan contact met me opnemen? heb je twee opties: Iedereen en Vrienden van vrienden. Dat laatste is een veilige optie, omdat je dan alleen kunt worden toegevoegd door mensen die vrienden zijn van je huidige Facebook-vrienden en dan treedt er direct een soort sociale controle in werking. Daarnaast kun je ook voorkomen dat je berichtenbox in Facebook volloopt met spamberichten, door onder het kopje Wie kan contact met me opnemen? te klikken op Bewerken naast Basisfiltering en te kiezen voor Strikte filtering. Berichten die niet van je vrienden afkomstig zijn, komen dan in het postvak Overig terecht.

© PXimport

Tip 2 - Zo zet je de deur wijdopen

Privacy bestaat niet

In dit artikel geven we je praktische tips voor het dichttimmeren van diverse socialmedia-accounts wat betreft privacy. Tegelijkertijd is het wel belangrijk om te weten dat echte privacy niet bestaat. Bedrijven houden zich niet altijd aan de regels of passen slimme methoden toe om de bestaande regelgeving te omzeilen, om zo toch handig gebruik te kunnen maken van jouw gegevens, die voor hen van onschatbare waarde zijn. Heeft het aanpassen van al deze instellingen dan wel zin? Absoluut, je beschermt jezelf ermee voor zover dat kan, maar daarnaast blijft het belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat je privacy nooit is gegarandeerd, en dat je sommige dingen wellicht beter niet kunt delen.

Tip 3 - Wie kan je opzoeken?

Je weet nu hoe je kunt voorkomen dat iemand de inhoud van je Facebook-pagina ziet, maar wat als je überhaupt niet wilt dat iemand je op Facebook kan vinden? Bijvoorbeeld omdat je een schooljuf of -meester bent die niet wil worden toegevoegd door leerlingen of omdat je een andere openbare functie hebt die het onhandig maakt om op Facebook te worden gevonden. Of gewoon omdat je daar geen zin in hebt, want waarom zou je een reden nodig hebben?

Onder Instellingen > Privacy kun je onder het kopje Wie kan me opzoeken? aangeven dat iedereen je kan vinden aan de hand van je e-mailadres of telefoonnummer, of alleen je vrienden of vrienden van vrienden. Opmerkelijk genoeg is de optie Niemand hier niet aanwezig. Onderin kun je tot slot nog aangeven of je tijdlijn mag worden weergegeven in de resultaten van bijvoorbeeld Google.

© PXimport

Tip 3 - Je kunt jezelf onvindbaar maken op Facebook.

Tip 4 - Tijdlijn en taggen

Je hebt nu onder andere afgekaderd wat de zichtbaarheid is van dingen die je zelf op Facebook plaatst, maar hoe zit het met anderen? Een leuke, maar ook opdringerige functie van Facebook is namelijk de mogelijkheid om een bericht op de tijdlijn van een ander te plaatsen. Dit kan erg vervelend zijn wanneer je je ziek hebt gemeld en een vriend je doodleuk tagt in een foto waarop jullie samen op een terrasje zitten, om maar een voorbeeld te noemen. Gelukkig kun je dit reguleren door in Instellingen te klikken op Tijdlijn en taggen. Door bij Wie kan berichten plaatsen op je Tijdlijn? te kiezen voor Alleen ik hoef je je over taggende vrienden geen zorgen meer te maken.

Vind je dat iets te ver gaan, dan kun je direct daaronder de mogelijkheid inschakelen om berichten eerst goed te keuren voordat ze op je tijdlijn worden geplaatst. Vervolgens kun je in dit menu ook nog bepalen wie de berichten die door anderen op je tijdlijn worden geplaatst, of waarin je wordt getagd, kunnen zien. Zo hou je de volledige controle en zorg je ervoor dat anderen je niet onbedoeld in de problemen brengen (en maak je het mogelijk om iemand te verrassen zonder dat een ander de pret voortijdig bederft).

© PXimport

Tip 4 - Voorkom dat anderen berichten plaatsen op je tijdlijn of keur deze eerst zelf goed.

Ik heb niets te verbergen...

Het is de reactie die je van veel mensen (hoewel steeds minder) zult krijgen wanneer je begint over privacy: "Ik heb niets te verbergen." Die opmerking wordt vooral veroorzaakt door verschil van inzicht in wat 'iets te verbergen hebben' inhoudt. Want zelfs als je een extreem brave burger bent en nooit iets fout doet, is je privacy nog steeds belangrijk. Waarom? Bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat en dat doodleuk deelt op Facebook. Als je je profiel niet hebt afgeschermd, is dat een prima hint voor inbrekers. Of wanneer je solliciteert bij een bedrijf en je toekomstige baas leest op Twitter dat je plannen hebt voor gezinsuitbreiding en besluit je daarom niet aan te nemen. Je privacy is belangrijk, dus bescherm deze.

Tip 5 - Apps

Je hebt ongetwijfeld wel eens ingelogd op een website met behulp van een Facebook-account, waarbij je die website toestemming hebt gegeven om bepaalde gegevens van Facebook te gebruiken. Dat kan niet altijd kwaad, maar op den duur zijn er wel heel veel websites die de vrije beschikking hebben over je gegevens, en dat is niet de bedoeling. Het kan daarom absoluut geen kwaad om eens in de zoveel tijd te klikken op Instellingen > Apps om te zien welke apps op dit moment toegang tot je persoonlijke gegevens hebben.

Als hier apps tussen staan die je al een tijd (of misschien wel nooit) hebt gebruikt, dan is het aan te raden om deze te verwijderen. Immers, hoe minder mensen toegang hebben tot je gegevens, hoe beter, en als je de website of app ooit nog eens gebruikt, log je gewoon opnieuw in met Facebook. Beweeg je muis over de app die je wilt verwijderen en druk op het kruisje. Facebook vraagt vervolgens of je het zeker weet, waarna je klikt op Verwijderen. De melding die je krijgt - dat het bedrijf in kwestie je gegevens wellicht niet verwijdert - is een goede reminder aan het feit dat je moet oppassen wie je toegang verleent.

© PXimport

Tip 5 - Je kunt apps eenvoudig de toegang tot je profielgegevens ontzeggen.

Tip 6 - Advertenties

En dan de optie waar eind vorig jaar zoveel paniek om was: advertenties. Door te klikken op Instellingen > Advertenties kun je precies aangeven op wat voor manier je al dan niet wilt deelnemen aan het advertentienetwerk van Facebook. De optie waar zoveel angst voor was eind vorig jaar, was de mogelijkheid voor Facebook om je foto's in advertenties te gebruiken. Druk op Bewerken naast de optie Externe sites en kies voor Niemand, en je persoonlijke gegevens worden aan niemand getoond in de vorm van een advertentie.

Wat Facebook al jaren doet, is advertenties aan je tonen van bijvoorbeeld pagina's, waarbij wordt aangegeven wie van je vrienden die pagina al 'liken'. Als jij niet in dit soort advertenties wilt worden opgenomen, dan kun je dat ook uitschakelen. Klik bij Advertenties en vrienden op Bewerken en kies voor Niemand in plaats van Alleen mijn vrienden. Je wordt nu niet meer 'gebruikt' voor dit soort advertenties. Overigens raden we je aan om deze instellingen eens in de zoveel tijd door te lopen, omdat Facebook regelmatig veranderingen doorvoert.

© PXimport

Tip 6 - Je kunt voorkomen dat je naam of profielinformatie in advertenties wordt gebruikt.

Tip 7 - Inlogbeveiliging

Facebook heeft een aantal handige instellingen om het voor onverlaten moeilijker te maken in te breken in je account. De eerste daarvan is een functie die stteeds meer mensen gebruiken, niet alleen op social media: inlogverificatie. Daarmee is het niet meer voldoende om in te loggen met je e-mailadres en wachtwoord, maar krijg je een verificatiecode op je mobiele telefoon die je moet invoeren om toegang te krijgen tot je account. Je vindt de optie onder Instellingen > Beveiliging > Aanmeldgoedkeuringen.

In het menu vind je meer instellingen om je account te beschermen. Zo kun je controleren waar je op dat moment allemaal bent aangemeld en kun je je met één druk op de knop overal of op specifieke apparaten afmelden. Ook kun je een bericht krijgen als iemand zich ergens probeert aan te melden met jouw account en kun je vrienden aanwijzen die je kunnen helpen weer in je account te komen als je er niet meer in kan.

© PXimport

Tip 7 - Een verificatiecode instellen zorgt ervoor dat je je profiel een stuk beter beschermt.

Twitter

Tip 8 - Fototags

Op Twitter is doorgaans veel minder persoonlijke informatie te vinden dan op Facebook, maar dat wil niet zeggen dat je zomaar alles open moet laten staan. Immers, ook Twitter kan je in de problemen brengen als je te veel deelt met mensen die dat niets aangaat.

Log in op Twitter, klik rechtsboven op je profielfoto en vervolgens op Instellingen > Beveiliging en privacy. Het kopje Beveiliging slaan we over, omdat dit heeft te maken met het beschermen van je account tegen hackers, en niet zozeer met privacy. Onder het kopje Privacy zie je de optie Fototaggen.

Deze optie is vergelijkbaar met het taggen in Facebook en ook hier kun je bepalen of mensen je mogen taggen in een foto of niet. Hier heb je echter niet de keuze om een tag eerst goed te keuren, je kunt alleen kiezen voor Iedereen mag mij taggen in foto's, Alleen personen die ik volg mogen mij taggen in foto's en Niemand mag mij taggen in foto's. Als je het écht veilig wilt maken, kies je uiteraard voor de laatste optie.

© PXimport

Tip 8 - Op Twitter kunnen volgers je taggen in foto's. Gelukkig kun je ook dit eenvoudig uitschakelen.

Tip 9 - Afschermen

De volgende optie, Mijn tweets afschermen, is er eentje waarover je goed moet nadenken. Net als bij Facebook kun je er namelijk voor zorgen dat mensen die jij niet volgt op Twitter, de inhoud van je profiel en je tweets niet kunnen zien. Dat klinkt heel veilig en dat is het ook, je moet je alleen wel realiseren dat de aard van Twitter anders is dan die van Facebook. Waar Facebook vooral draait om vriendschappen, volgen mensen op Twitter je vooral op basis van gedeelde interesses. Het afschermen van je account is prima en veilig, maar als het je doel is om op korte termijn een flink aantal volgers aan je te binden, dan is het afschermen van je account wellicht niet de juiste keuze (immers, een vreemde die je tweets niet kan zien, zal je ook niet gaan volgen). Een optie om even goed over na te denken dus.

© PXimport

Tip 9 - Je kunt je tweets afschermen voor niet-volgers, maar dat maakt het wel lastig om nieuwe volgers te vinden.

Tip 10 - Locatie

Twitter maakt het mogelijk om standaard een locatie toe te voegen aan je tweets, bijvoorbeeld wanneer je tweet vanaf je mobiele telefoon. Hartstikke leuk en handig, maar ook heel gevaarlijk. Denk er alleen maar even aan dat je een foto tweet van je zoon of dochter in de speeltuin en er staat vervolgens doodleuk bij waar deze speeltuin zich bevindt. Er zijn vele gevallen bekend van kwaadwillenden die deze informatie daadwerkelijk hebben misbruikt om slachtoffers te maken. Dat wil je uiteraard vermijden. Verwijder het vinkje bij Een locatie toevoegen aan mijn tweets, om deze informatie voortaan achterwege te laten. Een klik op de knop Alle locatie-informatie verwijderen past dit ook toe op al je tweets uit het verleden.

Daarnaast kun je net als bij Facebook uitschakelen dat mensen je kunnen vinden door op je e-mailadres te zoeken. Een andere overeenkomst met Facebook is dat Twitter je advertenties voorschotelt op basis van je surf- en tweetgedrag. Dit kun je eveneens eenvoudig uitschakelen door de vinkjes te verwijderen bij de opties Personalisatie en Uitgelichte inhoud.

© PXimport

Tip 10 - Je kunt voorkomen dat Twitter een locatie bij je tweets plaatst.

Tip 11 - Apps

Er is een vergelijking te maken tussen Facebook en Twitter, want ook Twitter biedt de mogelijkheid tot het koppelen van apps (oftewel de mogelijkheid om met je Twitter-account in te loggen op websites van derden). Hoewel hierbij wederom geldt dat er op Twitter doorgaans minder gevoelige informatie (in je profiel) staat dan bij Facebook (meer dan een url, een profielnaam en een e-mailadres hoef je niet in te vullen), wil dat wederom niet zeggen dat zomaar iedereen toegang moet hebben tot die informatie. Klik op het tabblad Applicaties in Instellingen om te bekijken welke apps toegang hebben tot je Twitter-informatie. Klik vervolgens op de knop Toegang intrekken achter de apps die je niet langer aan je account wilt hebben gekoppeld. Wees niet bang om verkeerd te klikken, je kunt een website/app net zo makkelijk opnieuw toegang geven.

© PXimport

Tip 11 - Net als bij Facebook kun je de toegang van apps tot je profiel eenvoudig intrekken.

Tip 12 - Inlogverificatie

Net als Facebook geeft Twitter de mogeijkheid tot het instellen van een inlogverificatie. Daarvoor ga je naar Instellingen > Beveiliging en Privacy en zet je een vinkje bij Inlogverificatieverzoeken. Je krijgt iedere keer als je je probeert aan te melden een bericht op je telefoon (als je tenminste je mobiele nummer hebt opgegeven). Zo wordt het voor inbrekers niet alleen ontzettend moeilijk je accunt over te nemen, maar weet jij ook nog eens precies waneer iemand dat probeert. Zelfs met inlogverificatie is het niet onmogelijk dat iemand je account verneemt en zich als jou probeert vooor te doen, maar de kans wordt in elk geval vele malen kleiner.

© PXimport

Tip 12 - Ook Twitter biedt de mogelijkheid een inlogverificatiecode in te stellen.

Tip 13: Privéberichten

Privéberichten bestaan al sinds de eerste dagen van Twitter, maar tot niet al te lang geleden kon je alleen privéberichten sturen naar mensen die jou volgden. Tegenwoordig biedt Twitter de mogelijkheid privéberichten te ontvangen van iedereen. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Het grote voordeel is dat je simpel gevoelige informatie (zoals adresgegevens en telefoonnummers) kunt delen, bijvoorbeeld als je in gesprek bent met de helpdesk van je internetprovider. Aan de andere kant is het voor iedereen mogelijk je berichten te sturen, die vaak van nogal spam-achtige aard zijn. Let dus goed op wie je een bericht stuurt en klik niet op de link als je het niet vertrouwt. Je kunt altijd accounts blokkeren oom ervoor te zorgen dat ze helemaal geen contact meer met je op kunnen nemen.

© PXimport

Tip 13 - Privéberichten zijn leuk, maar als ze van verkeerde accounts komen, kan het gevaarlijk zijn.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000