Scherp de beveiliging van je Facebook-account aan

Je Facebook-account bevat meer dan alleen je berichtjes en foto’s. Facebook geeft veel inzicht in jouw ‘reilen en zeilen’. Denk aan je zoekgeschiedenis, privé-chats en de mogelijkheid om andere diensten te gebruiken met een Facebook-account. We bespreken een paar maatregelen om je beveiliging aan te scherpen en te controleren. Hiermee voorkom je ongewenste toegang tot je account, bijvoorbeeld door een nieuwsgierige huisgenoot.

Stap 1: Melding

Het is een open deur, maar we trappen hem toch in: kies voor Facebook een goed wachtwoord dat niet te raden is en dat je nergens anders gebruikt. Je wijzigt je wachtwoord via de basisinstellingen van Facebook. Klik op het menu (het pijltje rechtsboven, naast het slotje) en kies Instellingen. Je kunt een nieuw wachtwoord instellen via Algemeen / Wachtwoord. Het is mogelijk om een berichtje te krijgen via mail of sms als je Facebook-account wordt gebruikt. Kijk bij Beveiliging / Aanmeldingswaarschuwingen. Als je dit nog nooit hebt ingesteld, kun je eenvoudig je mailadres activeren. Ontvang je liever een sms’je? Klik op Een ander e-mailadres of telefoonnummer toevoegen. Lees ook: 9 tips om Facebook weer leuk te maken.

© PXimport

Stap 2: In twee stappen …

Een van de belangrijkste veiligheidsdrempels vind je bij Beveiliging / Aanmeldgoedkeuringen. Een andere benaming voor dit onderdeel is ‘verificatie in twee stappen’. Activeer de optie Een aanmeldcode vereisen (…). Je ontvangt een code via sms die je moet invoeren na de wachtwoordverificatie. De code kun je ook omzeilen door een QR-code te scannen. Activeer hiervoor de optie Beveiliging / Codegenerator. Om de QR-code te scannen, heb je een extra beveiligingsapp nodig op je smartphone, bijvoorbeeld Google Authenticator. Deze app is er voor iOS en Android en vind je in de app-stores. Er wordt een QR-code getoond op het beeldscherm. Door deze te scannen met de Google Authenticator krijg je een code die alleen jou toegang geeft tot je Facebook-account.

Stap 3: Account in gebruik

Als je wilt weten wanneer je Facebook-account wordt gebruikt, kijk je bij Beveiliging / Waar je bent aangemeld. Dit overzicht is handig als je misbruik van je account vermoedt. Je ziet de IP-adressen van de internetverbinding, de gebruikte browser en wanneer de sessie is opgestart. Klik op Alle activiteiten beëindigen om alle aangemelde Facebook-sessies te stoppen. Als je wilt weten op welke apparaten (meestal smartphones en tablets) jouw Facebook-account is ingesteld, kijk je bij Beveiliging / Herkende apparaten. Je kunt vanuit dit overzicht eenvoudig apparaten verwijderen, bijvoorbeeld als je smartphone defect of gestolen is.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000