9 tips om Facebook weer leuk te maken

© PXimport

9 tips om Facebook weer leuk te maken

Geplaatst: 8 december 2015 - 10:38

Aangepast: 14 december 2022 - 15:07

Martin Gijzemijter

Al mijn sociale contacten verlopen via Facebook, mijn gesprekken lopen via Facebook en zelfs mijn werk loopt grotendeels via Facebook. Facebook kan naast leuk ook heel irritant zijn, door allerlei zaken waar je helemaal niet op zit te wachten. Maar daar kun je iets aan doen.

Facebook staat erom bekend dat het om de haverklap nieuw functies introduceert. De ene keer is de hele chatfunctie op de schop gegooid, dan weer word je geconfronteerd met flashbacks van zaken die je twee jaar geleden hebt gepost enzovoort. Dat kan allemaal heel leuk zijn, maar alles bij elkaar begint het toch wel een behoorlijke afleiding te vormen. Zo erg zelfs, dat je door de stortvloed aan notificaties, berichten, uitnodigingen enzovoort, Facebook eerder irritant begint te vinden dan leuk. Dan kun je natuurlijk besluiten om het sociale netwerk de deur te wijzen (wat op zich een zeer verhelderende ervaring kan blijken te zijn), maar als je graag gebruik wilt maken van Facebook, zijn er ook gewoon handige opties om het geheel wat meer naar je hand te zetten. Lees ook: Zo maak je Facebook meer privé.

01 Nieuwsoverzicht aanpassen

Ik begin direct met de grootste irritatie. Je hebt iets belangrijks gemist omdat je die post van dat ene familielid of die ene vriend/vriendin niet voorbij hebt zien komen. Je kunt mensen dan vervolgens markeren als Goede vrienden en dit heeft wel wát effect, maar het liefst bepaal je natuurlijk zelf welke posts op Facebook je het eerst ziet. Gelukkig kan dat sinds kort.

Log in op Facebook en klik rechtsboven op het blauwe pijltje naar beneden (naast het pictogram met het slotje) en op Voorkeuren voor nieuwsoverzicht in het menu dat uitklapt. Vervolgens krijg je een lijst met mensen waarvan je de afgelopen week de meeste berichten hebt gezien. De kans is groot dat de persoon die je juist wilde zien, daar niet tussen staat (anders was je niet gefrustreerd). Zoek de persoon op (bijvoorbeeld in het tabblad Personen), klik op het pijltje naast Volgend en selecteer Als eerste weergeven. Nu loop je nooit meer berichten van deze persoon mis. Hetzelfde kun je overigens doen bij pagina's.

 

© PXimport

Sinds kort bepaal je zelf van wie je de berichten op Facebook als eerste in je nieuwsoverzicht wilt zien.

02 Vrienden 'ontvolgen'

Je hebt ze ongetwijfeld: van die vrienden/familieleden die je geweldig vindt, zolang ze maar niet achter een toetsenbord kruipen. Bij elke post die ze plaatsen, lopen de rillingen over je rug en je ergert je groen en geel. Maarja, om nou een vriend of familielid daarom te ontvolgen ... dat heeft natuurlijk weer gevolgen in het échte leven. Gelukkig is er een tussenweg. Open de profielpagina van de vriend/het familielid waaraan je je ergert en klik op het pijltje naast Volgend. Door nu te kiezen voor [Naam] niet meer volgen, blijf je nog steeds vrienden met de persoon in kwestie, maar zie je zijn/haar posts niet meer voorbij komen. Overigens zie je ook hier de optie Als eerste weergeven uit tip 1, maar in een lijst met vrienden is dat natuurlijk sneller.

 

© PXimport

Als je iemand irritant vindt, maar niet wilt ontvrienden, dan kun je hem/haar altijd ontvolgen.

03 Spelletjes uitschakelen

Serieus? Is er eindelijk een optie waarmee je al die irritante spelletjes op Facebook de nek om kunt draaien? Helaas, zo ver zal Facebook natuurlijk niet gaan, maar er is wel degelijk een optie om ervoor te zorgen dat je vrienden je nooit meer lastigvallen met verzoekjes om een spel te spelen (omdat ze wanhopig levens nodig hebben in Candy Crush). Voorheen moest dat per spelletje apart (of eigenlijk per app) maar inmiddels kun je met één klik alle uitnodigingen uitschakelen. Hier is wel een klein trucje voor nodig. Ga in je browser naar http://m.facebook.com om de mobiele pagina van Facebook op te roepen, scrol helemaal naar onderen en klik op Instellingen en Privacy en op Apps op de pagina die verschijnt. Klik nu op Platform en vervolgens op nee onder de optie Wil je meldingen ontvangen over uitnodigingen voor games en apps? Hierna zul je nooit meer melding krijgen van een uitnodiging. Deze optie is gek genoeg alleen te vinden in de mobiele versie van Facebook.

 

© PXimport

Je kunt nu eindelijk ontsnappen aan dat eeuwige gestalk door Facebook-gamers.

04 Autoplay-video's uitschakelen

Video's kijken op Facebook kan een superleuke, maar zeer afleidende bezigheid zijn. Juist daarom is het erg irritant dat video's tegenwoordig allemaal automatisch afspelen. Hierdoor is je nieuwsoverzicht waarschijnlijk veranderd in één groot circus dat er voortdurend voor zorgt dat je alles doet behalve datgene waarvoor je eigenlijk Facebook opende. Voor Facebook is dat niet vervelend, maar ik ben blij dat je de functie ook gewoon kunt uitschakelen. Klik op het pijltje naar beneden naast het pictogram met het slotje rechtsboven, en vervolgens op Instellingen. Scrol helemaal naar onderen en klik op het tabblad Video's. Door te klikken op het pijltje naar beneden naast Standaard bij Video's automatisch afspelen, kun je het automatisch afspelen uitschakelen. Daar wordt Facebook ook nog eens een stuk minder traag van! Dit is overigens ook het menu waarin je kunt aangeven dat je alle video's in HD wilt weergeven of juist niet.

 

© PXimport

Snel afgeleid door automatisch spelende video's? Je kunt dat uitschakelen.

05 Posts afstemmen met Lijsten

Deze functie bestaat al wat langer, maar wordt nog steeds door veel te veel mensen gebruikt. Als je niet wilt dat je baas ziet dat je dit weekend nogal dronken bent geworden op een festival, dan moet je hem niet accepteren als Facebook-vriend, toch? Tja, het is wel zo efficiënt, maar je kunt het ook vrij makkelijk omzeilen. In het linkerdeelvenster van Facebook zie je bijna helemaal onderaan de optie Vrienden.

Wanneer je je muisaanwijzer daar overheen beweegt, verschijnt er een optie Meer. Klik daarop. Je ziet nu een aantal lijsten die je al hebt (dit zijn simpelweg groepen met Facebook-vrienden). Je kunt een lijst maken door te klikken op Lijst maken, deze een naam te geven, en leden daaraan toe te voegen. Voeg bijvoorbeeld je werkgever en al je collega's aan een lijst toe die je Werk noemt. Wanneer je nu een nieuwe post plaatst op Facebook, kun je klikken op het uitklapmenu bij de knop Plaatsen en vervolgens kiezen voor Aangepast. Je kunt dan aangeven dat iedereen de post mag zien, behalve de persoon (of in dit geval de lijst) die je selecteert. Op dezelfde manier kun je ook aangeven dat de post juist wél alleen aan die groep getoond mag worden.

 

© PXimport

Met behulp van lijsten bepaal je precies wie wát mag zien op Facebook.

06 Chat-instellingen

Facebook Chat, ook al zo'n handige functie ... maar als je Facebook de hele dag open hebt staan, kun je horendol worden van al die mensen die spontaan tegen je beginnen te ouwehoeren. Geen probleem, dat is zó verholpen. Helemaal rechtsonder (onder de rechterbalk met contactpersonen) vind je een pictogram met een tandwiel. Klik daarop en kies vervolgens Geavanceerde instellingen. Nu kun je aangeven of je de chat volledig wilt uitschakelen (lekker rustig) of alleen wilt uitschakelen voor bepaalde personen (of voor iedereen, behalve bepaalde personen). Zo kun je de functionaliteit behouden, zonder dat je het idee hebt dat je continu lastiggevallen wordt. Overigens loop je berichten niet mis, ze worden in 'Berichten' geplaatst, je krijgt er alleen geen chatnotificatie van.

 

© PXimport

Chats kunnen je behoorlijk afleiden. Gelukkig kun je ook deze functie uitschakelen.

07 Opslaan voor later

De kans is vrij groot dat je meer vrienden (pardon, kennissen) op Facebook hebt dan er in je nieuwsoverzicht passen. Zelfs als je de eerste stap hebt uitgevoerd, blijft het onmogelijk om alles bij te houden, vooral wanneer het gaat om links in berichten. Zou het dan niet fijn zijn als je die berichten kon opslaan, zodat je die linkjes later kunt bezoeken? Inderdaad, en dat is dan ook waarom die functie gewoon bestaat op Facebook. Wanneer je een bericht tegenkomt met een link die je wilt opslaan, klik dan op het grijze pijltje naar beneden in het bericht en vervolgens op Link opslaan. Wanneer je nu in het linkerdeelvenster klikt op Opgeslagen onder het kopje Favorieten, vind je al deze links (en berichten) weer terug. Dit werkt overigens ook prima voor berichten met video's die je later wilt bekijken.

 

© PXimport

Te druk om een link te bezoeken of een video te bekijken? Sla het op voor later.

08 Meldingen uitschakelen

Dan zijn er natuurlijk nog de talloze meldingen die je krijgt op Facebook. Ik heb het niet over de standaardmeldingen (die kun je namelijk uitschakelen via Instellingen > Meldingen), maar de stortvloed aan meldingen die je krijgt wanneer je bijvoorbeeld iemand gefeliciteerd hebt met de geboorte van een kind. Iedereen die daarna op dat bericht reageert, genereert een melding en dat kan zó irritant zijn dat je maar liever niet meer op dat soort berichten reageert. Maar je kunt de irritatie ook omzeilen. Open het bericht waarop je hebt gereageerd, en klik op het grijze pijltje naar beneden dat je vindt rechtsboven in het bericht. In het menu dat uitklapt klik je op Meldingen uitschakelen en je zult geen enkele melding meer over dit bericht krijgen.

 

© PXimport

Dat je reageert op een bericht, wil niet zeggen dat je daarna duizend meldingen wilt ontvangen.

09 Nog meer controle

Deze tips helpen je Facebook zo naar je hand te zetten dat het allemaal weer een stuk leuker wordt. Daarbij ben je natuurlijk beperkt tot de mogelijkheden die Facebook je biedt. Wil je nóg verder gaan, overweeg dan eens een browser-extensie als F.B. Purity. Deze extensie (gemaakt door derden, dus niet door Facebook zelf) zorgt ervoor dat bepaalde 'vervelende' content in Facebook, zoals advertenties, gesponsorde berichten, app-uitnodigingen enzovoort, volledig worden uitgefilterd. Ook kun je bijvoorbeeld voorkomen dat mensen automatisch worden getagd wanneer je typt. Het is een heel krachtige extensie waarmee je de functionaliteit van Facebook écht helemaal naar je hand kunt zetten. En geen zorgen, je verandert niets aan Facebook, je verandert alleen hoe je browser het aan je toont.

 

© PXimport

Is het je allemaal nog niet genoeg, gebruik dan een browser-extensie als F.B. Purity.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000