Asus VivoBook Flip 14 review - twee-in-één-laptop

© PXimport

Asus VivoBook Flip 14 review - twee-in-één-laptop

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 9 september 2020 - 06:32

Aangepast: 17 november 2022 - 10:41

Jeroen Boer

Hoewel Windows 10 strikt genomen geen echt tabletbesturingssysteem is, is het wel ontworpen met een aanraakscherm als uitgangspunt. Een twee-in-één-laptop is dan ook best een handig apparaat. De Asus VivoBook Flip 14 is zo’n laptop voor een relatief scherpe prijs.

De VivoBook Flip TP412FA is al een tijdje te koop, maar Asus brengt regelmatig nieuwe versies met bijgewerkte hardware uit. Overigens is dit niet de enige laptop die Asus VivoBook Flip 14 noemt, dus let goed op het modelnummer. De door ons geteste TP412FA-EC369T is een van de nieuwste uitvoeringen (deze staat nog niet op Asus' website) en voorzien van een Intel Core-processor uit de tiende generatie.

Uiterlijk is de laptop identiek aan TP412FA-varianten die al te koop waren. De basis van de laptop is van kunststof terwijl de schermdeksel van aluminium is. Ondanks dat het om twee verschillende materialen gaat, heeft Asus de grijze kleur vrijwel identiek gekregen. Wat wel opvalt is dat het aluminium op de klep erg gevoelig is voor vingerafdrukken terwijl het kunststof rond het toetsenbord dat gelukkig niet is.

© PXimport

De laptop lijkt vrij stevig en tordeert niet, maar je kunt kunststof aan de bovenkant rond het toetsenbord en de palmsteun wel opvallend ver indrukken. Dat doet wat mij betreft wel wat af aan de kwaliteitsbeleving. Met een gewicht van anderhalve kilo en dikte van 1,8 cm is dit geen superlichte of opvallend dunne laptop. Maar heel zwaar of lomp kan ik hem echter ook niet noemen.

De VivoBook heeft vier usb-aansluitingen waarvan drie van het a-type en één van het c-type. Jammer is dat de twee usb-poorten aan de linkerkant slechts usb2.0-aansluitingen zijn, dat zou eigenlijk niet meer mogen in 2020. De usb-c-poort ondersteunt helaas geen video-uitvoer of opladen. Een beeldscherm sluit je aan via hdmi terwijl opladen via een laad-aansluiting gaat. Een usb-c-poort die zowel data, video als laden ondersteunt is bijvoorbeeld handig voor dockingstations of usb-c-monitoren.

© PXimport

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord heeft een prettige aanslag en is voorzien van toetsverlichting die je kunt instellen op drie helderheidsniveaus. Omdat de aan-uit-schakelaar aan de zijkant van de laptop zit, zodat je deze ook kunt bedienen wanneer je de VivoBook omklapt naar een tablet, zit de delete-toets voor blindtikkers op een prettige plaats. Bij veel laptops is de aan-uit-schakelaar immers de laatste toets van de rij functietoetsen. De glazen precisie-touchpad bevat in de rechterbovenhoek een vingerafdrukscanner waarmee je snel kunt inloggen in Windows.

Omklapbaar scherm

De term Flip in de productnaam, is niet voor niets. Het scherm is namelijk voorzien van een 360graden-scharnier waardoor je de laptop ook als tablet kunt gebruiken. Daarnaast kun je hem op verschillende manieren neerzetten, bijvoorbeeld met het toetsenbord naar onder en het scherm naar je toe. Je kunt hem ook als tentje neerzetten waarmee hij weinig oppervlakte in neemt, handig om een film in krappe omstandigheden te kijken. De scharnier biedt een prettige weerstand, waardoor je het scherm kunt aanraken zonder dat het scherm van positie verandert. Dat aanraken met de vinger werkt soepel en op de bank op schoot is de tabletfunctie een hanige toevoeging.

Het scherm heeft volgens de specificaties en Windows 10 ook ondersteuning voor een actieve stylus. Helaas zit de Asus Pen (die zo’n 45 euro kost) niet standaard in de verpakking en werd deze niet los meegeleverd bij ons testexemplaar. Ik heb dit dus niet kunnen testen, een actieve stylus die ik had liggen van een andere laptop werkte niet. Mocht dit goed werken (wat ik wel verwacht), dan is de VivoBook inzetbaar om snel aantekeningen te maken.

Het scherm is een 14 inch ips-paneel met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. De inkijkhoeken zijn goed, maar het is geen bijzonder scherm qua helderheid of kleurweergave. Zoals de meeste aanraakschermen, is het scherm glanzend afgewerkt. Het is hierdoor lastig om de laptop bijvoorbeeld buiten te gebruiken.

© PXimport

© PXimport

Prestaties

Qua hardware lijkt de VivoBook Flip 14 met een Intel Core i5-processor van de tiende generatie op de onlangs geteste uitvoering van de VivoBook S14. De score van 3709 punten in PCMark 10 is overigens wel wat lager dan die laptop, maar in de praktijk is dit verschil niet merkbaar. De laptop heeft 8 GB ram dat volgens de specificaties uitbreidbaar is. In de handleiding is daar verder niks over terug te vinden, we hebben de laptop daarom opengemaakt. Iets waarvoor we wel een zuignap nodig hadden na het losschroeven van de tien schroeven om de verzonken onderkant los te trekken.

Er blijkt inderdaad een leeg geheugenslot onder een metalen kapje te zitten. Dit kapje zit in haakjes op het moederbord geklemd en is te verwijderen door het recht omhoog te trekken. De al aanwezige gesoldeerde 8 gigabyte ram is ook onder het kapje geplaatst. Kortom het geheugen is met wat moeite inderdaad uitbreidbaar.

De ssd is een Intel 660p met een opslagcapaciteit van 512 GB. Een goede ssd met een maximale lees- en schrijfsnelheid van 1743 en 978 MB/s. De accu heeft een capaciteit van 42 Wh en dat is lager dan de accu in de eerder genoemde VivoBook S14. Toch kun je in de praktijk op zo’n 8 uur batterijtijd bij normale kantoorwerkzaamheden rekenen.

© PXimport

Conclusie

De VivoBook Flip 14 heeft een grotendeels kunststof behuizing en voelt daardoor minder luxe aan dan gelijkwaardig geprijsde laptops met een metalen behuizing zoals Asus’ eigen VivoBook S14. Daarbij is het jammer dat je het kunststof eenvoudig kunt indrukken. Daar staat tegenover dat je daar een aanraakscherm en de mogelijkheid om hem als tablet te gebruiken voor terug krijgt. Een verborgen, maar groot pluspunt van de VivoBook Flip 14 is dat het werkgeheugen dankzij een vrij geheugenslot eenvoudig uitbreidbaar is. Iets dat steeds zeldzamer wordt. De aansluitingen zijn een belangrijk minpunt. Een usb-c-poort zonder ondersteuning voor laden of video is een stuk minder handig en usb2.0-poorten kunnen in 2020 eigenlijk niet meer.

7,0

ONS OORDEEL

Asus VivoBook Flip 14 (TP412FA-EC369T)

Pluspunten

Multifunctioneel

Uitbreidbaar geheugen

Vlotte hardware

Minpunten

Kunststof indrukbaar

Usb 2.0-poorten

Usb-c geen video/laden

Conclusie

**Prijs** € 799,- **Processor** Intel Core i5-10210U **Geheugen** 8 GB **Scherm** 14 inch IPS (1920x1080p) **Opslag** 512 GB ssd **Afmetingen** 32,7 x 22,5 x 1,8 cm **Gewicht** 1,5 kilo **Accu** 42 Wh **Aansluitingen** 2x usb 2.0, usb 3.1 (gen 1), usb-c (gen 1), hdmi, 3,5mm jack, kaartlezer **Draadloos** Wifi 5, bluetooth 4.2 **Website** [www.asus.com](https://www.asus.com/nl/2-in-1-PCs/ASUS-VivoBook-Flip-14-TP412FA/specifications/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000